Καταγγελία του Λάκη Φάρκωνα: Όταν οι αρχές δεν κάνουν την δουλειά τους οι πολίτες ταλαιπωρούνται

Με αφορμή την καταπάτηση τμήματος αγροτικού δρόμου και χάνδακα στο Μπαγιάτι – Γράφει ο Λάκης Φάρκωνας (Δημότης Δήμου Κω)

Το γεγονός:

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ‘γω πρέπει να ψάχνω την ουρά του! Έτσι νομίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Ασφενδιού κ. Γεωργαλλής στον οποίο απευθυνθήκαμε για να λύσει ένα απλό κοινοτικό πρόβλημα που έχει σχέση με την δημοτική περιουσία και τις δημοτικές υπηρεσίες. Είμαι ιδιοκτήτης της ΚΜ 2068 Γαιών Ασφενδιού στην περιοχή “ΜΠΑΓΙΑΤΙ”, όπου και η μόνιμη κατοικία μου, εδώ και 20 χρόνια. Στην βόρεια πλευρά του κτήματός μας υπάρχει αγροτικός δρόμος που εξυπηρετεί μια ολόκληρη περιοχή δυτικά, αφού ξεκινά από το παλιό Πυλί, διασχίζει την περιοχή του Ασφενδιού παράλληλα προς τον κεντρικό δρόμο και φθάνει μέχρι το Ασκληπιείο όπου συνδέεται με τον επαρχιακό δρόμο προς Άγιο Δημήτριο, Ζιά, Λαγούδι, και καταλήγει στο παλιό Πυλί δημιουργώντας ένα βασικό κυκλοφοριακό βρόγχο για την περιοχή μας που εξυπηρετεί και στρατιωτικές ανάγκες. Ο δρόμος αυτός μπροστά στην ιδιοκτησία μου έχει μια πολύ χρήσιμη τριγωνική διαπλάτυνση, (με βάση 20,00μμ και ύψος τριγώνου 10,00μ) και στην συνέχειά του υπάρχει ποτάμι πλάτους τουλάχιστον 2,00μ που παροχετεύει μεγάλες ποσότητες βρόχινων νερών. Αυτά είναι αποτυπωμένα στους χάρτες του κτηματολογίου Κω και αντιστοιχούν σε φυσικές διαμορφώσεις αιώνων. Ο γείτονάς μου, στην απέναντι πλευρά του αγροτικού δρόμου, ιδιοκτήτης της ΚΜ 2029 γαιών Ασφενδιού, το καλοκαίρι περιέφραξε την τριγωνική επιφάνεια της τοπικής διαπλάτυνσης του δρόμου με τοιχείο μπετόν και σιδερένιους στύλους, με δικτυωτό συρματόπλεγμα ύψους πάνω από 2,50 μέτρα με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η κυκλοφορία στον στενό αγροτικό δρόμο. Η τοπική αυτή τριγωνική διαπλάτυνση μας έδινε την μοναδική σε όλο το μήκος δυνατότητα διπλής κυκλοφορίας για προσπέραση ή αμφίδρομη κίνηση. Η περίφραξη που τοποθετήθηκε δυσκολεύει την παροχέτευση του βρόχινου νερού στον χάνδακα δημιουργώντας φράγμα με σαφή κίνδυνο να εγκλωβίζονται οι φερτές ύλες της βροχής στον δρόμο μειώνοντας ταυτόχρονα την παροχέτευση του νερού απορροής και εμποδίζοντας και την ελεύθερη προσέγγιση και διάβαση του ποταμού. Η παρέμβαση απέκλεισε τους περίοικους από τον χάνδακα που μόνοι μας φροντίζαμε απομακρύνοντας κλαδιά και διάφορα αντικείμενα για να διευκολύνουμε την απορροή των βρόχινων νερών για να προστατέψουμε τις ιδιοκτησίες μας και να διασφαλίσουμε την κυκλοφορία των οχημάτων μας. Όταν ξεκίνησε η αυθαίρετη κατάληψη-παρέμβαση, είπαμε στον καταπατητή ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο και ότι θα προσπαθήσουμε να τον εμποδίσουμε με σκοπό να διασφαλίσουμε την προστασία μας από τα πλημμυρικά φυσικά φαινόμενα της εποχής μας. Εκείνες τις ημέρες έγιναν οι καταστροφές στην Θεσσαλία και στην Κρήτη με τα γνωστά προβλήματα. Όχι μόνο μας αγνόησε άλλα μας χλεύασε και σήκωσε το χέρι του να μας κτυπήσει μαζί με τον αδελφό του!

Η αντίδραση μας:

Η κατάληψη του χώρου ολοκληρώθηκε με την περίφραξή του και την κατάληψη-ενσωμάτωση του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου και του ρέματος αναγκάζοντάς μας να κάνουμε γραπτή αίτηση αναφοράς με φωτογραφικό υλικό στις υπηρεσίες: α. Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο Επαρχείο Κω, β. Πολεοδομία Δήμου Κω, γ. Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κω, δ. Γραφείο Πολεοδομικών και Χωροταξικών Εφαρμογών Δήμου Κω, ε. Δημοτική Κοινότητα Ασφενδιού, περιγράφοντας την κατάληψη του δημόσιου χώρου και την επικινδυνότητα των αυθαίρετων παρεμβάσεων, ελπίζοντας ότι κάποια υπηρεσία θα δραστηριοποιηθεί και θα επιβληθεί η νομιμότητα για να αρθεί η επικινδυνότητα και η παρανομία που έγινε.

Το αποτέλεσμα:

Πράγματι αρμόδιος μηχανικός της περιφέρειας έκανε αυτοψία, διαπίστωσε την αλήθεια των λεγομένων μας και μας είπε ότι: για τον δρόμο η αρμοδιότητα είναι του Δήμου και για το κλείσιμο του χάνδακα η Περιφέρεια, η οποία με προγραμματική σύμβαση έχει αναθέσει την αρμοδιότητα στον Δήμο Κω. Αυτοψία έκανε και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που πιστοποίησε την κατάληψη και είπε ότι θα στείλει έγγραφα στους αρμοδίους. Αναζητήσαμε επί μέρες ακόμη και με γραπτή αίτηση τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ασφενδιου κ. Γεωργαλή, την πιο κοντινή μας πολιτική αρχή, χωρίς να μπορέσουμε να τον συναντήσουμε. Στο μεταξύ, ο γείτονας αφαίρεσε ένα μικρό τμήμα της συρμάτινης περίφραξης και του τοιχίου μπετόν και στην παρατήρησή μας να επαναφέρει την κατάσταση του δρόμου στην φυσική του μορφή όπως είναι αποτυπωμένη στο κτηματολόγιο, μας απείλησε ότι θα μας “κτυπήσει”. Μετά από λίγες μέρες ο κ. Γεωργαλής επισκέφτηκε τελικά τον χώρο όταν έγινε η παρέμβαση και μας είπε ότι η κατάσταση διορθώθηκε και δεν χρειάζεται να γίνει κάτι “άλλο”! Αντιτείναμε ότι είναι προφανής η προχειρότητα της παρέμβασης και η αναντιστοιχία με την πραγματικότητα και την κτηματολογική καταγραφή. “Καλά”, μας απήντησε, “θα το αναφέρω στις υπηρεσίες και μετά από 2-3 χρόνια άμα μπορέσουν θα στο φτιάξουν (!!!), αλλιώς πήγαινε στα δικαστήρια”! Λες και δεν είναι θέμα του καταπατητή η επανόρθωση αλλά θα πρέπει ο Δήμος μας να πληρώσει τις παρανομίες του κακού δημότη! Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε τον κ. Γεωργαλή γιατί “κάνει πλάτες” στην παραβίαση της νομιμότητας αντί να υπερασπίζεται το συλλογικό συμφέρον και την δημόσια-δημοτική περιουσία.

Η διέξοδος:

Η λογική, το αυτονόητο, το δίκαιο δεν γίνονται σεβαστά. Η πολιτική μας ηγεσία “αδιαφορεί” και “καλύπτει” την παρανομία! Αντί να ασκήσει το πρωταρχικό καθήκον της που είναι η εφαρμογή της νομιμότητας και της ισότητας, μας σπρώχνει σε νομική διαδικασία για την εφαρμογή του αυτονόητου. Δεν θα το κάνουμε! Ας μην βγαίνουν όμως προκλητικά να μιλούν για δημοκρατία, ισότητα, διαφάνεια και άλλα τέτοια ωραία. Έτσι που δρουν, απλά αποδεικνύουν την ανεπάρκεια και την επικινδυνότητά τους.

Σημείωση:

Εάν δεν αρθεί η παρανομία και δεν αποδοθεί το δίκαιο, θα επανέλθουμε.

Κατηγορίες: Ενημέρωση

©2020 radioproto.gr is made with by