Θ. Πουλιού: Τέλος εποχής από την Φιλαρμονική – Ποιους ευχαριστεί και ποιους “κατηγορεί”

 

Θ. Πουλιού: Τέλος εποχής από την Φιλαρμονική – Ποιους ευχαριστεί και ποιους “κατηγορεί”

Έφτασε λοιπόν η ώρα για να αποχαιρετίσω όλους εσάς ,τα παιδιά και τους γονείς της υπέροχης φιλαρμονικής μας. 

Δυστυχώς οι συνθήκες και ο τρόπος αντιμετώπισης των εκάστοτε δημοτικών αρχών προς την φιλαρμονική μας αλλά και προς το πρόσωπο μου υπήρξε κατώτερος των περιστάσεων και αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους της αποχώρησης μου.

Μιας φιλαρμονικής που κατά κοινή ομολογία είναι από τις καλύτερες στην χώρα έχοντας συνεργαστεί με τεράστια ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, έχοντας δώσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και έχοντας πρωτοστατήσει και λάβει τις καλύτερες κρητικές σε διεθνή φεστιβάλ.

Η φιλαρμονική μας ιδρύθηκε στις 4 Ιουνίου του 1959 και μέχρι σήμερα χρονολογικά χωρίζεται:

1) 1959-1986 υπό την δ/ση του Παναγιώτη Τσακανιά (27 χρόνια)

2) 1987-1995 υπό την δ/ση του Γιάννη Γκούμα (8 χρόνια)

3) 1995-2023 υπό την δ/ση του Θανάση Πουλιού (28 χρόνια)

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1995 – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023

17 ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΑΙ 28 ΩΣ ΜΑΕΣΤΡΟΣ

ΣΥΝΟΛΟ 45 ΧΡΟΝΙΑ στον χώρο της φιλαρμονικής .

Μία μικρή αναδρομή των 28 χρόνων.

 Αύγουστος του 1995 έχει παραιτηθεί ο αρχιμουσικός Γιάννης Γκούμας και μου γίνεται πρόταση από τον δήμαρχο Κώστα Καίσερλη μέσω του προέδρου του Π/Κ  Νίκου Κανταρζή να αναλάβω την διεύθυνση και αναδιοργάνωση της φιλαρμονικής του δήμου της Κω.

1η Σεπτεμβρίου ανέλαβα, όπου βρήκα μια χαώδη κατάσταση, στο πάτωμα πεταμένα τα μουσικά όργανα, σκισμένες παρτιτούρες και 7 εναπομείναντες μουσικούς . Άρχισα άμεσα να συμμαζεύω τον χώρο, έφυγαν τα όργανα για σέρβις, αγοράσαμε καινούργια όργανα , παραγγείλαμε νέες στολές, κάλεσα αρκετούς παλιούς συμμαθητές μου, τον Βαγγέλη Σαρούκο,τον Βαγγέλη Τσουκαλά,τον Θεολόγο Βαβλά και πολλούς ακόμη και έτσι στις 

 28η Οκτωβρίου 1995 έγινε η 1η εμφάνιση της φιλαρμονικής του δήμου Κω με

μαέστρο τον Θανάση Πουλιού.

Την ίδια χρονιά οργανώσαμε συναυλία αφιερωμένη στον ιδρυτή της φιλαρμονικής μας Παναγιώτη Τσακανιά στον ΟΡΦΕΑ καλώντας όλους τους μουσικούς που συμμετείχαν στην 1η Φιλαρμονική το 1959.

Μέχρι εκείνη την στιγμή η φιλαρμονική δεν είχε βγει έξω από την Κω, δεν είχαν ακούσει άλλη μπάντα ποτέ τους οι μουσικοί της φιλαρμονικής μας .

Και εδώ αρχίζει η προσπάθεια μου να βγούμε από το νησί μας, αλλά και να δημιουργήσω διάφορα τμήματα μέσα στον χώρο της φιλαρμονικής .

Σε μια από τις 1ες συνεντεύξεις μου γέλασε ο δημοσιογράφος, όταν του είπα για συμμετοχές σε ταξίδια, φεστιβάλ, σεμινάρια εκτός Κω – “εδώ δεν μπορεί να κάνει μια παρέλαση και εσείς συζητάτε για φεστιβάλ”.

Φεβρουάριος του 1997 περιοδεία σε 3 πόλεις της Φινλανδίας παίζοντας Θεοδωράκη και Χατζιδάκι ,προσκεκλημένοι του δήμου VAMMALA της Φινλανδίας .

Μάιος 1997 συμμετοχή στο πανελλαδικό φεστιβάλ φιλαρμονικών Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής.

Ιούνιος 1997 ανταπόδοση της φιλοξενίας των Φιλανδών, στέλνοντας μας την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων το καλοκαίρι του 1997 όπου παίξαμε μαζί σε μια κοινή συναυλία στην Πλατεία Ελευθερίας.

Επίσης Το 1997 δημιούργησα το τμήμα Μπαντίνα Νέων από νέα παιδιά κάτω των 16 ετών, οι οποίοι θα πλαισίωναν μελλοντικά την ορχήστρα ποικίλης μουσικής .

1998 2η συμμετοχή στο πανελλαδικό φεστιβάλ φιλαρμονικών Νέας Φιλαδέλφειας αφιερωμένο στην ειρήνη των λαών και παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Το 1998  συγκροτώ και διευθύνω την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δήμου Κω.

 Μάιος του 2000 ηχογράφηση του 1ου μας CD στην Ρόδο στο στούντιο Καραβελλάκης Α.Ε. 

και συμμετοχή στο 1ο πανελλήνιο φεστιβάλ φιλαρμονικών Οινόφυτα Αττικής όπου η

φιλαρμονική μας απέσπασε το 1ο βραβείο.

Από την αρχή της θητείας μου ως διευθυντής της φιλαρμονικής του Δήμου μας είχα την τάση να καταγράφω αλλά και να διασώζω όσο μπορούσα το υπάρχον υλικό ώστε να μπορούν αργότερα οι νέες γενιές να βρουν στοιχεία για το ξεκίνημα και την πορεία της φιλαρμονικής μας. Γι΄αυτόν τον λόγο το 2004 στα 45 χρόνια επιμελήθηκα ένα λεύκωμα με το ξεκίνημα και την πορεία της φιλαρμονικής από το 1959 -2004, το οποίο μοιράσαμε δωρεάν στους κατοίκους της Κω σε συναυλία μας, σε αυτή την προσπάθεια μου βέβαια βρήκα συμπαραστάτη τον τότε πρόεδρο του Π/Κ τον κ. Βαγγέλη Χατχημιχαήλ .

Το 2005 δημιουργήσαμε την λαϊκή ορχήστρα από μέλη της φιλαρμονικής καιαξιόλογους επαγγελματίες του νησιού μας παρουσιάζοντας αφιερώματα σε πολλούς συνθέτες, όπως τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Γιώργο Μουζάκη, τον Γιώργο Ζαμπέτα και πολλούς άλλους.

Και έτσι έχουμε εμπλουτίσει την φιλαρμονική του δήμου μας με 3 νέα μουσικά σύνολα, την Μπαντίνα Νέων, την Ορχήστρα ποικίλης μουσικής και την Λαϊκή ορχήστρα της φιλαρμονικής .

Συμμετείχαμε προσκεκλημένοι του Δήμου Χαλκιδαίων στο 1Ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Ορχηστρών “ΧΑΛΚΙΔΑ 2007”.

23 Δεκεμβρίου 2007 επίσκεψη στην Νίσυρο παίζοντας χριστουγεννιάτικες μελωδίες στις πλατείες και τα σοκάκια με πρωτοβουλία της Επάρχου Κω – Νισύρου, Μαρίας Κυπραίου .

2008 1Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ.

2009  1Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ.

Το 2009 αναβαθμίζεται το φεστιβάλ από πανελλαδικό σε διεθνές πλέον με μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης στην Πλατεία Ελευθερίας, με καλεσμένους μεγάλες προσωπικότητες της μουσικής .

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Στις 14 και 15 Νοεμβρίου του 2009 οι μουσικοί της φιλαρμονικής μας συμμετείχαν σε σεμινάρια τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο μέγαρο μουσικής Αθηνών και εκεί έδωσαν την πρώτη τους μικρή συναυλία.

Στην φιλαρμονική μας (ίσως είναι και η μοναδική πανελλαδικά) έχει απονεμηθεί πλατινένιος δίσκος για την συμμετοχή της σε παραγωγή της δισκογραφικής εταιρίας Legend .

Μάρτιος 2009 Στο πλαίσιο εορτασμού των 50 χρόνων τιμήσαμε τους μουσικούς που συμμετείχαν στην ίδρυση της Φιλαρμονικής το 1959 και βραβεύτηκαν για την προσφορά τους παρουσία του Νομάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη. Να σημειώσουμε ότι από τους πρώτους μαθητές της φιλαρμονικής μας υπήρξαν ο πρώην έπαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς (Κλαρινέτο -Ακορντεόν ) και ο πρώην δήμαρχος Κώστας Καΐσερλης Τρομπέτα.

2010 

Εορτασμός των 50 χρόνων πορείας της φιλαρμονικής μας .

Μία σειρά εκδηλώσεων που κράτησε ένα ολόκληρο χρόνο . 

ΜΑΡΤΙΟΣ ΤΟΥ 2010

Ηχογραφήσαμε μέσα σε 12 συνεχόμενες ώρες στην Αθήνα το 2ο CD μας στο στούντιο Sierra, αλλά και την συναυλία μας από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όλα σε μια διπλή συλλεκτική κασετίνα η οποία μοιράστηκε δωρεάν σε όλους τους Κώους, συμπαραστάτης μας ο τότε πρόεδρος του Π/Κ Παναγιώτης Θαλασσινός.

Αναμφίβολα η κορυφαία μας στιγμή μουσικά μέχρι τότε, ήταν, όταν το 2010 φτάσαμε να παίξουμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου, παρουσία των αρχών της Κω, βουλευτών, Κώων της Αθήνας και παρουσία πολλών φίλων και μαέστρων του καλλιτεχνικού χώρου της Αθήνας.

 Οι δράσεις της φιλαρμονικής μας απογειώνονται, η καρδιά της μουσικής παγκόσμια χτυπά στο νησί της Κω καθώς πραγματοποιείται στο νησί μας το  2Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ. 600 μουσικοί και 60 μαέστροι από όλο τον κόσμο γεμίζουν τους δρόμους του νησιού και το κάστρο μας, κάνοντας παρελάσεις και δίνοντας συναυλίες καθημερινά, παρουσία του προέδρου του παγκοσμίου συλλόγου συμφωνικών ορχηστρών W.A.S.B.EDr. Leon Bly,ο οποίος δήλωσε ότι η Κως οργάνωσε το καλύτερο φεστιβάλ της Ελλάδας για το 2010.

2011  3Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ

Το 2011 είχα μια συνάντηση στο ξενοδοχείο Μαριτίνα με τον δήμαρχο Κ. Καίσερλη και τον Γ. Κοπάδη, οι οποίοι μου πρότειναν, εφόσον οι 3 Δήμοι έγιναν ένας, να καταργηθεί η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλειδών και να μείνει μόνο του Δήμου της Κω. Εγώ τους πρότεινα να μείνει ως έχει η φιλαρμονική Ηρακλειδών και να προσπαθήσουμε να ιδρύσουμε και 3η στον πρώην Δήμο Δικαίου.

Μετά από πολλές συζητήσεις, λοιπόν πρότεινα στο δήμαρχο Κώστα Καΐσερλη αλλά και τον τότε υπεύθυνο πολιτισμού κ. Νεκτάριο Γεωργαντή να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ακόμη μια φιλαρμονική στον πρώην Δήμο Δικαίου για να έχουν δωρεάν μουσική εκπαίδευση και τα παιδιά του Πυλίου και του Ζιπαρίου, σκεπτόμενος ότι δεν θα πρέπει να στερήσουμε το δικαίωμα σε αυτά τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την μουσική.

Τελικά η πρόταση αυτή εισακούστηκε και ξεκίνησα πείθοντας τον κ. Νεκτάριο Κούκουρα να την αναλάβει, πήγα εγώ προσωπικά στο Πυλί και συντήρησα όλα τα παλιά μουσικά όργανα, καταφέραμε και μαζέψαμε 23 μαθητές και κάπως έτσι ξεκίνησε δειλά δειλά τα πρώτα της βήματα η συγκεκριμένη φιλαρμονική. Δυστυχώς όμως δεν δόθηκε η απαιτούμενη προσοχή από την τότε διοίκηση του Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. και έκλεισε 6 μήνες αργότερα.(δεν ξέρω και τι απέγιναν όλα αυτά τα μουσικά όργανα).

Μετακόμιση της φιλαρμονικής στα αποδυτήρια του σταδίου Ανταγόρας.

Την τριετία 2011-12-13 η φιλαρμονική αρχίζει να παίρνει τον κατήφορο με την τραγική απόφαση του δήμου να μετακομίσει την φιλαρμονική μετά από 50 χρόνια από ένα υπέροχο παραδοσιακό κτίριο στο κέντρο της πόλης , όπου είναι και η θέση μιας φιλαρμονικής, στα αποδυτήρια του γηπέδου.

2013 

Συνεχίζοντας την προσπάθεια συνεργασίας με νέες καλλιτεχνικές ομάδες πρότεινα συνεργασία στην παιδική χορωδία του 2ου Δημοτικού σχολείου υπό την διεύθυνση του δασκάλου κ. Χρήστου Γαμβρέλη. Η συναυλία στις 23-3-2013 μάγεψε το κοινό της Κω.

21 Ιουνίου 2013 η Κως με πρωτοβουλία της φιλαρμονικής μας συμμετέχει για 1η φορά στην ευρωπαϊκή γιορτή μουσικής και προβλήθηκε σε 161 πόλεις της Ευρώπης. Η φιλαρμονική μας, ως υπεύθυνη εκπρόσωπος του θεσμού και τοπικός συντονιστής διασφάλισε ένα πλαίσιο συνεργασίας με 3 τοπικά συγκροτήματα, τα οποία έπαιζαν στην πλατεία Κονίτσης, την ίδια στιγμή στην Πλατεία Ελευθερίας οι 2 φιλαρμονικές του νησιού μας, την ίδια στιγμή στην πλατεία Καζούλη η παιδική χορωδία του Χρήστου Γαμβρέλη και η χορωδία ενηλίκων.

Σύνθημα μας ’’ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΌΜΟ’’ μια από της μεγαλύτερες μουσικές γιορτές στο νησί μας. Δυστυχώς για 100 Ευρώ συνδρομή που δεν πλήρωσε ο Δήμος δεν ξανά συμμετείχε το νησί μας στην ευρωπαϊκή γιορτή μουσικής.

Σεμινάρια Κρατικής ορχήστρας 

Στις 24/4/2014 οι μουσικοί μας παρακολούθησαν σεμινάρια πνευστών από το κουιντέτο ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Πάντα πίστευα στον θεσμό των σεμιναρίων και προσπαθούσα οι μαθητές μου να παρακολουθούν και να επιμορφώνονται μέσα από σεμινάρια .

Έτσι υπέβαλα αίτηση το 2014 για την ένταξη της φιλαρμονικής μας στο πρόγραμμα

‘Δικαίωμα στην Μουσική ΙΙ’ όπου εγκρίθηκε και τότε ξεκίνησαν όλα, άνοιξαν οι πόρτες και τα σεμινάρια συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα.

2014 ως πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιμουσικών προσκάλεσα τον μουσικοσυνθέτη κ. Γιώργο Κατσαρό σε ένα αφιέρωμα στο νησί μας για τον Μάρτιο του 2015 και ανακοίνωσα με σχετικά δελτία τύπου την πρόσκληση μου, αλλά μετά από μερικές μέρες με την παρέμβαση του κ. Α. Μπαραχάνου και του κ. Ν. Γκαναβούρα στάλθηκε καινούρια πρόσκληση στον κ. Κατσαρό, ο οποίος νόμιζε ότι αναφέρονται στην φιλαρμονική υπό τη διεύθυνση μου (όπως είχαμε μιλήσει και συμφωνήσει) και όταν μετά από καιρό ξαναμιλήσαμε και κατάλαβε ότι το αφιέρωμα θα ήταν από την φιλαρμονική που διευθύνει ο κ. Γκαναβούρας, δεν ήρθε τελικά.

Η μετακόμιση στα αποδυτήρια του γηπέδου έχει φθείρει πλέον ξεκάθαρα την φιλαρμονική, η τοποθεσία είναι λάθος,δεν εξυπηρετεί ούτε στα μαθήματα ούτε στις υπηρεσίες, έχουν μείνει πλέον 23 μουσικοί και εγώ έχω αρχίσει να προειδοποιώ την δημοτική αρχή με σχετική επιστολή.

2η μετακόμιση 

 Τον Ιούλιο του 2015 η φιλαρμονική μας επιτέλους μετακομίζει στο Λαογραφικό Μουσείο ( ΧΑΝΙ ), σε ένα χώρο μικρότερο αλλά πολύ πιο λειτουργικό .

2015

Συναυλία Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία. Μετά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2010 δεν μπορώ να μην προσθέσω ως κορυφαία στιγμή την συναυλία αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με ερμηνευτή τον μοναδικό Γιάννη Κούτρα.

Για πρώτη φορά καλείται η φιλαρμονική ορχήστρα μας να συνοδεύσει έναν τόσο μεγάλο ερμηνευτή.

 2017 4-8 Ιουλίου 5Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ υποστήριξης Διεθνών Φεστιβάλ στην Κω.

Η φιλαρμονική μας πρωτοπόρησε και στον εθελοντισμό αφού με αφορμή την όσο καλύτερη διεξαγωγή των φεστιβάλ, δημιουργήσαμε μια ομάδα εθελοντών από Κώους, 35 άτομα κάθε ηλικίας.

15 μέρες μετά το διεθνές φεστιβάλ ήρθε ο μεγάλος σεισμός της 21 Ιουλίου ο οποίος λόγω ζημιών έκλεισε το μεσαιωνικό κάστρο μέχρι και σήμερα . Χάσαμε έναν από τους καλύτερους και μοναδικούς χώρους για τις καλοκαιρινές μας συναυλίες αλλά και τα διεθνή φεστιβάλ.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ για τον μεγάλο σεισμό τις 21/7/2017 

Μία εβδομάδα μετά τον σεισμό με δική μας πρωτοβουλία καταφέραμε και διοργανώσαμε συναυλία στην Πλατεία Ελευθερίας με μέλη της φιλαρμονικής μας αλλά και επαγγελματίες του νησιού μας για εμψύχωση των συμπολιτών μας.

Παρουσία πλήθος κόσμου έγινε μπροστά από το μουσείο, συναυλία πολλών μουσικών του νησιού μας με στόχο να τρομάξουμε τον φόβο που μας είχε κατακλύσει μετά τον μεγάλο σεισμό.

Η αεροπορική εταιρεία ASTRA διαφήμιζε δωρεάν την Κω όλο το 2017 στις πτήσεις της από Θεσ/νίκη-Κω μέσα από την φιλαρμονική και τα διεθνή φεστιβάλ φιλαρμονικών (ολοσέλιδο στο περιοδικό του αεροπλάνου).

23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 Συναυλία αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο.

Συνεχίζοντας τα αφιερώματα στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες στην αίθουσα Κολοσσός του ξενοδοχείου Κυπριώτης, σε ένα αφιέρωμα στον μοναδικό Διονύση Σαββόπουλο.

13-3-2019 ΣΥΝΑΥΛΙΑ Αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο

Καταλήγοντας θα ξεχώριζα ακόμη ως εξαιρετική στιγμή την πρόσφατη επετειακή συναυλία για τα 60 χρόνια της Φιλαρμονικής το 2019, όπου το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο έμελε να συγκινήσει όλο το νησί και κατά γενική ομολογία ήταν κάτι το συγκλονιστικό να συμπράττει επί σκηνής η ορχήστρα ποικίλης μουσικής , οι δικοί μας υπέροχοι τραγουδιστές, Αλέξης Παντελίδης –Μαρία Πουλιού –Μανόλης Θαλασσινός –Κατερίνα Πουλιού, με τους εξαιρετικούς και αναγνωρισμένους ερμηνευτές Ρίτα Αντωνοπούλου και Χρήστο Θηβαίο δημιουργώντας ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα που συγκίνησε ένα ολόκληρο νησί. Πριν αρχίσει η συναυλία βραβεύσαμε τη σύζυγο του ιδρυτή της φιλαρμονικής κα.Μαρία Τσακανιά και τον 2ο κατά σειρά αρχιμουσικό Γιάννη Γκούμα .

Αξίζει τον κόπο τώρα να κάνουμε και μια αναφορά στα 2 χρόνια καραντίνας για τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώσαμε και για το πώς αντιμετωπίσαμε με καινοτόμες δράσεις όλη αυτή την κατάσταση.

2020 απαγορεύεται η χρήση πνευστών οργανων.

11 Μαρτίου 2020 αρχίζει η καραντίνα λόγω της πανδημίας, κλείνουν τα σχολεία και τα μαθήματα της φιλαρμονικής, οπότε αμέσως άρχισα μαθήματα διαδικτυακά με τους μαθητές μου.

Στην πορεία ακυρώνονται : η παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2020, το καρναβάλι, το Πάσχα ο Επιτάφιος, η προγραμματισμένη καλοκαιρινή μας συναυλία λόγω απαγόρευσης των πνευστών, κόντρα στο ρεύμα εμείς άμεσα αλλάζουμε σχεδιασμό και διοργανώνουμε λαϊκό πάλκο (το στέκι του Θανάση) με τα έγχορδα και τους τραγουδιστές μόνο. Δίχως τα πνευστά.

 Αρχές Ιουλίου προχωρήσαμε στην απολύμανση των χώρων της φιλαρμονικής μας και ξεκινάμε της πρόβες στο προαύλιο βάσει της νέας νομοθεσίας με αποστάσεις, αντισηπτικά ειδικούς κάδους για τα σάλια των χάλκινων οργάνων και μάσκες .(πρωτόγνωρες καταστάσεις).

Έτοιμοι για την 1η εξόρμηση μετά από 3 μήνες απραξίας .

τον Ιούνιο σταματάει η καραντίνα και αμέσως η Φιλαρμονική μας περιοδεύει στις 23-7-20 σε Ζηπάρι, Ζιά, Τιγκάκι και 27-8-20 σε Πυλί – Μαρμάρι.

1η Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα πρωτάκια μας κάτω από ειδικές συνθήκες πλέον, θερμομέτρηση, μάσκες και συχνός εξαερισμός αιθουσών.

28η Οκτωβρίου 2020 ετοιμάζω ένα μικρο 15μελες σχήμα μόνο για την κατάθεση, η παρέλαση τελικά ακυρώθηκε.

Πλησιάζουν Χριστούγεννα και δεν επιτρέπονται τα κάλαντα, ο Λευτέρης Πουλιού προτείνει, και αναλαμβάνει να μας κάνει μια παραγωγή διαδικτυακή με χριστουγεννιάτικες μελωδίες για να τα προσφέρουμε στους δημότες μας μέσω διαδικτύου αλλά και του kos.tv .

2021

Μπαίνουμε στο 2021 και η καραντίνα συνεχίζεται, εμείς όμως δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε τα διαδικτυακά μαθήματα και κόβουμε ακόμα και την βασιλόπιτα μας διαδικτυακά.

Φεβρουάριος 2021 ξεκινάω τα πρωινά, ένα δίμηνο πρόγραμμα μαθημάτων μουσικό – κινητικής στους μικρούς μας φίλους των βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου μας ,όπου για πρώτη φορά μετά από προτροπή της κας Κατερίνας Χατζηθωμά επεκτάθηκαν και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όλων των χωριών του νησιού μας .

Πλησιάζει η 25η Μαρτίου και ο εορτασμός των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και εμείς ενω είμαστε ακόμα σε καραντίνα, καινοτομούμε άλλη μια φορά.

Επιχείρησα να ζητήσω άδεια να μας επιτρέψει το υπουργείο μέσα σε 5 ώρες να ολοκληρώσουμε μια παραγωγή με 10 εμβατήρια στον προαύλιο χώρο της φιλαρμονικής μας και κατάφερα να παρω γραπτή άδεια από το υπουργείο πολιτισμού και ο σκοπός επετεύχθη.

Κάναμε βιντεοσκόπηση και ηχογράφηση και φτιάξαμε ένα βίντεο αφιερωμένο στα 200 χρόνια το οποίο προβλήθηκε απο το kostv και υπάρχει και στο youtube.

Πλησιάζει Πάσχα αλλά ακόμη δεν επιτρέπεται τίποτα, σκεφτήκαμε λοιπόν για άλλη μια φορά να δράσουμε διαδικτυακά.

Η φιλαρμονική μας ανήσυχη, εξακολουθεί να καινοτομεί, ζητήσαμε άδεια από τον Μητροπολίτη μας κκ. Ναθαναήλ και μας παραχώρησε τον Άγιο Παύλο και κάναμε ακόμη μια βιντεοσκόπηση και ηχογράφηση κλασσικών πένθιμων κομματιών της Μεγάλης Παρασκευής.

Με την λήξη των μέτρων για τον κορονοϊό

αρχίζουμε τον Μάιο του 2021 δειλά δειλά τις πρόβες και προγραμματίζουμε την καλοκαιρινή μας συναυλία 7 Ιουλίου για 1η φορά στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Μια καλοκαιρινή, μαγευτική, μελωδική βραδιά.

2022 συναυλία αφιέρωμα στον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο στο αίθριο αμφιθέατρο του ξενοδοχείου odysseys Astir.

2023 26 Μαρτίου, συναυλία αφιέρωμα στα τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου στη αίθουσα Κολοσσός του ξεν. Κυπριώτη με την μοναδική Γιώτα Νέγκα .

2023 28 Απρίλίου σε συνεργασία με την υπέροχη χορωδία του Δήμου Καλύμνου υπό τη διεύθυνση του Παντελή Χριστοδούλου συναυλία στην κεντρική πλατεία Καλύμνου.

16 Ιουλίου του 2023 και τέλος θα ξεχώριζα ακόμη ως εξαιρετική στιγμή το αφιέρωμα στον Χρήστο Νικολόπουλο στην Πλατεία Ελευθερίας σε συνεργασία με τη χορωδία Καλύμνου. Ο μεγάλος συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος μας έκανε την τιμή όχι μόνο να είναι παρόν αλλά και να συμπράξει μαζί με την φιλαρμονική μας στα τελευταία τραγούδια της συναυλίας.

Στα 28 χρόνια συνεργάστηκα με 4 δημάρχους τον Κώστα Καϊσερλη ,τον Μιλτιάδη Φάκο,τον Γιώργο Κυρίτση και τον Θεοδόση Νικηταρά. Με όλους είχα καλή συνεργασία αλλά όταν χρειάστηκε να διεκδικήσω κάτι για την φιλαρμονική, με κάποιους κάναμε μήνες να μιλήσουμε.

Στα 28 χρόνια  συνεργάστηκα και με πολλούς προέδρους και αντιδημάρχους πολιτισμού Νικόλαος Κανταρζής 1995-1998, Ευάγγελος Χατζημιχαήλ 1999-2004

 Ειρήνη Σβύνου 2005-2006, Κυριακή Θαλασσινού  2007-2008 ,

Παναγιώτης Θαλασσινός 2008-2010, Γιάννης Μπαλαλής 2011.

και ώς ΔΟΠΑΒΣ.ΚΩ

Αθανάσιος Μπαραχάνος 2011 & 2012-2014, Θεόφιλος Μουζουράκης 2014-2017

Ειρήνη Χατζηχριστοφή (Αντιπρ. υπεύθυνη πολιτισμού) 2014-2019

Εμμανουήλ Ζερβός 2017-2019, Παναγιώτης Χατζηχριστοφής 2019-2023

Σέβη Βλάχου Αντιδ. Πολιτισμού 2019-2023.

Κάποιοι ήταν δίπλα στην φιλαρμονική και την στήριζαν πραγματικά, κάποιοι ήταν αδιάφοροι και κάποιοι ,λίγοι ευτυχώς , υποβάθμισαν την φιλαρμονική.

Επίσης θα ήθελα να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμησή μου στο πρόσωπο του Μητροπολίτη μας κ.κ. Ναθαναήλ. κανένας δεν έχει δείξει ποτέ τόση αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό στο πρόσωπο του μαέστρου και των μουσικών της φιλαρμονικής. Πάρα πολλές οι φορές που μας βοήθησε, μας στήριξε, μας συμβούλεψε (και πάντα ήθελε να μένει ανώνυμος τώρα όμως που θα φύγω μπορώ να τον αποκαλύψω..) μέχρι και ολόκληρο ταξίδι της φιλαρμονικής που δεν μπορούσε να μας καλύψει ο δήμος να πάμε σε φεστιβάλ της Ρόδου βρήκε τρόπο να το καλύψει ο ίδιος !

 Τώρα λοιπόν που αποφάσισα ότι η θητεία μου ως αρχιμουσικός του Δήμου της Κω έφτασε στο τέλος της, θεωρώ ότι ο Κωακός λαός που για 28 χρόνια τόσο πολύ αγάπησε και στήριξε αυτή την υπέροχη φιλαρμονική ορχήστρα πρέπει να ξέρει ποιοι ήταν δίπλα στην φιλαρμονική μας όλα αυτά τα χρόνια, ποιοι απλά αδιαφόρησαν αλλά και ποιοι την υποβάθμισαν! 

Σε καμία περίπτωση δεν διαχωρίζω τις διοικήσεις των 3 δημοτικών αρχών!

Στην θητεία του Κώστα Καϊσερλη δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην στήριξη και αγάπη των Νικ. Κανταρζή, Ειρ. Σβύνου, Κυρ. Θαλασσινού και του Ευάγγ. Χατζημιχαήλ. όπως δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην αδιαφορία του Αθανασίου Μπαραχάνου.

Στην θητεία του Γιώργου Κυρίτση δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην στήριξη και αγάπη των Παναγιώτη Θαλασσινού και Θεόφιλου Μουζουράκη, όπως δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην σκόπιμη υποβάθμιση της φιλαρμονικής μας από την Ειρήνη Χατζηχριστοφή .

Και τέλος Στην θητεία του Θεοδόση Νικηταρά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην στήριξη και αγάπη του Παναγιώτη Χατζηχριστοφή, όπως δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην παντελή αδιαφορία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Σέβης Βλάχου.

Στην θητεία της κ. Βλάχου στον πολιτισμό ούτε προφορικά ούτε και εγγράφως ,δεν πήρα απάντηση σε κανένα έγγραφο μου . (Υπάρχουν αριθμοί πρωτοκόλλου για όλα).

 Στις 2 τελευταίες σημαντικές και άκρως επιτυχημένες συναυλίες της φιλαρμονικής μας…..

Στην χειμερινή μας συναυλία αφιέρωμα στον Χρήστο Νικολόπουλο με καλεσμένη μας την Γιώτα Νέγκα ενώ έπρεπε να εξασφαλιστεί η αίθουσα και τα ηχητικά από τον Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ με τις γνωστές διαδικασίες ο διαγωνισμός των ηχητικών έγινε λίγες μέρες πριν την συναυλία με αποτέλεσμα να βγει αγώνος …(3 ημέρες πριν την συναυλία)!

Για την κάλυψη διαφόρων εξόδων(εισιτήρια κλπ) μετά από επικοινωνία και έγγραφο στην διοίκηση της MARINA ΚOS για να μπουν χορηγοί όπως έχουν κάνει στο παρελθόν και όπως κάνουν και σε πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις η απάντηση ήταν τελικά αρνητική!

Όσο για τον λόγο (χαιρετισμό) που έβγαλε η κ. Βλάχου στην έναρξη της συναυλίας για όλες τις προετοιμασίες και τις συζητήσεις που κάναμε μαζί ,σας διαβεβαιώ ότι ουδέποτε έγινε καμία συζήτηση μεταξύ μας!

Στην καλοκαιρινή μας συναυλία που είχαμε την τιμή να είναι μαζί μας και ο ίδιος ο συνθέτης,ο κ. Γ.Ανδρογιώργης με ενημέρωσε ότι θα φέρει στην Πλατεία Ελευθερίας μόνο 250 καθίσματα, ενώ σε άλλες εκδηλώσεις έστειλε μέχρι και 1250!

 Η κ.Βλάχου προφανώς δεν θεώρησε και εκείνη τόσο σημαντική τη συναυλία μας και δεν την ανέφερε σε δηλώσεις της στα τοπικά ΜΜΕ με τα σημαντικά γεγονότα του καλοκαιριού!

Όπως επίσης όταν αναρτήθηκε το πρόγραμμα των Ιπποκρατείων ηλεκτρονικά ο τίτλος της συναυλίας”αφιέρωμα στον Χρήστο Νικολόπουλο” είχε αφαιρεθεί και δεν υπήρχε πουθενά!!!

Όσο για τους διαγωνισμούς για τα ηχητικά και την εξέδρα πάλι έγιναν τελευταία στιγμή και πάλι βγήκαν άγονοι με αποτέλεσμά να ψάχνω μέχρι τελευταία στιγμή λύση από Αθήνα και από τα γύρω νησιά για να μην ακυρωθεί η συναυλία!

Πριν 3 χρόνια με έγγραφο μου (10/2/2021 αρ. πρωτ.435) ζήτησα να μου εκδώσουν το ιστορικό λεύκωμα της φιλαρμονικής 1959 -2019 “ 60 χρόνια πορείας της φιλαρμονικής” και να μοιραστεί σε κάποια από της συναυλίες μας ώστε να μπει δωρεάν σε κάθε σπίτι Κώου. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΗΡΑ απάντηση από την κυρία Βλάχου, δεκάδες εκδόσεις στήριξε ο Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. σε αυτά τα 3 χρόνια αλλά όχι της φιλαρμονικής!

Όσο για την διαδοχή μου ,

να σας υπενθυμίσω ότι το 1986 παραιτήθηκε ο μαέστρος Παν. Τσακανιάς και η φιλαρμονική διαλύθηκε, το 1995 παραιτήθηκε ο μαέστρος Γιαν. Γκούμας και η φιλαρμονική διαλύθηκε.

Γι’αυτό και ενημέρωσα τον σημερινό δήμαρχο από την αρχή της θητείας του να φροντίσει την διαδοχή μου. Ενημερώθηκε για την διαδικασία προκήρυξης θέσης αρχιμουσικού από τον πανελλήνιο σύλλογο αρχιμουσικών και ελπίζω και εύχομαι να αναλάβει ένας αρχιμουσικός με γνώσεις και αγάπη για τη δουλειά του έτσι ώστε αυτή η φιλαρμονική να φτάσει ακόμα πιο ψηλά!

 —————————————————-

Όλα τα όμορφα κάποτε τελειώνουν, κάπως έτσι, θέλω και εγώ σιγά σιγά να πω το δικό μου αντίο στην φιλαρμονική του Δήμου της Κω, που τόσο αγάπησα. 17 χρόνια ως μαθητής και 28 ως μαέστρος, σύνολο 45 χρόνια, αυτό δεν ήταν δουλειά, ήταν μια οικογενειακή σχέση ζωής .

Η αποχώρηση μου ήταν μια δύσκολη απόφαση αλλά δεν ήταν στενάχωρη.

Η φιλαρμονική μου χάρισε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι γεμάτο από έντονες στιγμές και μεγάλες συγκινήσεις. Μου έδωσε τα πάντα και της έδωσα τα πάντα. Όλοι αυτοί οι μουσικοί ήρθαν στα χέρια μου 9-10-11 χρονών, ξεκίνησαν μουσική και σήμερα απαρτίζουν αυτή την υπέροχη και μοναδική ορχήστρα!

Φεύγω περήφανος για όσα σπουδαία πράγματα κατακτήσαμε με τους μουσικούς μου.

Πάνω απ’ όλα φεύγω γεμάτος, γιατί έζησα περισσότερα απ’ όσα ονειρεύτηκα.

Η φιλαρμονική αποδείχτηκε το πεπρωμένο μου και το πιο όμορφο λιμάνι μου.

(4 Ιουνίου 1959 ιδρύθηκε στην Κω η φιλαρμονική μας , 4 Ιουνίου 1959 γεννήθηκα στην μακρινή Αυστραλία).

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον μητροπολίτη μας κκ. Ναθαναηλ γιατί όποτε τον χρειαστήκαμε ήταν πάντα εκεί για μας .

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημάρχους αλλά και στους προέδρους πολιτισμού, ειδικά

αυτούς  που με εμπιστεύτηκαν και με στήριξαν , αλλά και σε αυτούς που δεν με στήριξαν, γιατί με έκαναν πιο δυνατό.

Ευχαριστώ τους εκατοντάδες υπέροχους μουσικούς μου, που τόσα χρόνια υπακούν αδιαμαρτύρητα στην μπαγκέτα του μαέστρου τους, για το υπέροχο ταξίδι που διανύσαμε μαζί όλα αυτά τα 28 χρόνια!

Για 28 ολόκληρα χρόνια γράφατε την ιστορία της μουσικής στον πολιτισμό του νησιού μας, η περίοδος αυτή θα παραμείνει μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη μας.

Ευχαριστώ και όλους τους επαγγελματίες μουσικούς και τραγουδιστές του νησιού μας που πλαισίωναν την ορχήστρα ποικίλης μουσικής.

Τους προϊσταμένους μου που με εμπιστεύτηκαν αλλά και αυτούς που με αμφισβήτησαν.

Ευχαριστώ   όλα τα στελέχη και τους συναδέλφους μου στον Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ.

Ευχαριστώ  Τις εταιρείες ήχου και τους ηχολήπτες του νησιού που συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια .

Ευχαριστώ όλα  τα ΜΜΕ του νησιού που σε κάθε ευκαιρία προέβαλαν το έργο της φιλαρμονικής μας .

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους μικρούς και μεγάλους χορηγούς μας που τόσα χρόνια κάλυπταν ένα σημαντικό κομμάτι των εξόδων μας .

Μα πάνω από όλα θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς τους γονείς, που μου εμπιστευτήκατε τα παιδιά σας στην τρυφερή ηλικία των 9 και 10 ετών και για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια πάντα για όφελος των παιδιών .

Ευχαριστώ τους κατοίκους της Κω , για την αγάπη σας. Αυτή η αγάπη ήταν που μου έδινε τη δύναμη να προσπαθώ πιο σκληρά κάθε μέρα, κι αυτή η αγάπη θα είναι για πάντα οδηγός μου.

 Διευθυντής φιλαρμονικής Δήμου Κω

και Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιμουσικών

 ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Υ.Φ.Ο – ΟΤΑ

 Αρχιμουσικός Αθανάσιος Πουλιού

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

“Πεδίο μάχης” το κέντρο της Κω – Απίστευτες σκηνές με σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες

“Πεδίο μάχης” το κέντρο της Κω – Απίστευτες σκηνές με σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες Πηγή: www.vimatisko.gr Μπορεί τα επεισόδια στο Πυλί ανάμεσα στους μετανάστες

Αθλητικά Νέα

Μία ακόμη χρυσή χρονιά ολοκληρώθηκε για την Ακαδημία Κω – Ποδηλασία, Ironman και διεθνείς αγώνες! 

Κολάζ φωτογραφίας: Aegeanews.gr Μία ακόμη χρυσή χρονιά ολοκληρώθηκε για την Ακαδημία Κω – Ποδηλασία, Ironman και διεθνείς αγώνες!  Η ολοκλήρωση του διήμερου αγώνα ορεινής ποδηλασίας

©2020 radioproto.gr