ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΝΙΣΥΡΟΣ 2024: Ο ρόλος της Καινοτομίας και της Τοπικής Κοινωνίας στη Βιώσιμη Μετάβαση των Νησιών

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΝΙΣΥΡΟΣ 2024: Ο ρόλος της Καινοτομίας και της Τοπικής Κοινωνίας στη Βιώσιμη Μετάβαση των Νησιών

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το πρώτο μέρος του Θερινού Σχολείου που διοργανώνει για 5η χρονιά το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αριστοποίησης Παραγωγικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την υποστήριξη του Δήμου Νισύρου, το χρονικό διάστημα 2 έως 4 Ιουνίου 2024, με τίτλο:

«Ο ρόλος της Καινοτομίας και της Τοπικής Κοινωνίας στη Βιώσιμη Μετάβαση των Νησιών»

Όπως εδώ και αρκετά χρόνια, το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος διοργανώνει ένα πρωτοποριακό και βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει Διαλέξεις εξειδικευμένων επιστημόνων/ερευνητών, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες Επισκέψεις Πεδίου και παράλληλες Ερευνητικές Δραστηριότητες. Βασικός σκοπός της όλης διοργάνωσης είναι να εμπλουτισθούν οι γνώσεις και οι εμπειρίες των φοιτητών των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων «Ενεργειακά & Περιβαλλοντικά Έργα/Επενδύσεις» και «MSc in Energy Systems», συμβάλλοντας σε μια δίκαιη μετάβαση των απομακρυσμένων ελληνικών νησιών με ήπια και περιβαλλοντικά καθαρή ανάπτυξη, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινωνία.

Στο πλαίσιο του 5ου Θερινού Σχολείου μεταπτυχιακοί φοιτητές επισκέφθηκαν το μοναδικό στην Ελλάδα χώρο του ηφαιστείου της Νισύρου όπου και συζητήθηκαν οι προοπτικές μιας ήπιας αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου μέσης και χαμηλής ενθαλπίας, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη των ιαματικών λουτρών. Ακολούθως, επισκέφθηκαν τους χώρους όπου έχουν εγκατασταθεί μικρά αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα για την κάλυψη ηλεκτρικών αναγκών δημοτικών κτηρίων (π.χ. δημαρχείο, γυμνάσιο-λύκειο), ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην απρόσκοπτη και όσο το δυνατόν πράσινη λειτουργία των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης του νησιού. Κατά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις αφαλάτωσης του νησιού το αρμόδιο τεχνικό στέλεχος ενημέρωσε τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για τη λειτουργία και της νέας μονάδας αφαλάτωσης του νησιού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου 2024, συνοδεύτηκε και από σειρά εξειδικευμένων διαλέξεων σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Ενεργειακά Καθαρής Αφαλάτωσης αλλά και για το γενικότερο Ολοκληρωμένο Ενεργειακό Σχεδιασμό της Νισύρου, όπου εκτός από το ερευνητικό-εκπαιδευτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου συμμετείχε και ο Δήμαρχος του νησιού, ο οποίος ως διδάκτορας Χημικός Μηχανικός και πρώην μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας έδωσε τη δική του προοπτική για τη σταδιακή μετάβαση της Νισύρου σε ένα πλήρως ενεργειακά αυτόνομο και πράσινο νησί.

Τέλος, δόθηκε η ευκαιρία στους φοιτητές του Θερινού Σχολείου 2024 η δυνατότητα να γνωρίσουν τους κατοίκους των νησιών και να μοιραστούν τις αγωνίες και τα όνειρά τους για ένα τρόπο διαβίωσης με βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στους μοναδικούς φυσικούς πόρους, ενεργειακά αυτόνομο και φιλικό στο περιβάλλον, με βέλτιστη διαχείριση υδάτινων πόρων, αστικών απορριμμάτων και µε έμφαση στη νησιωτικότητα και την κοινωνική συμμετοχή.

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Γιώργος Κοκκαλάκης: Άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ Κεφάλου. Ανοχύρωτη η Κέφαλος σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Γιώργος Κοκκαλάκης: Άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ Κεφάλου. Ανοχύρωτη η Κέφαλος σε περίπτωση πυρκαγιάς. Με παρέμβαση του προς το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κω,

©2020 radioproto.gr