Η τοποθέτηση της Ιωάννας Ρούφα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το νοσοκομείο Κω

 

Η τοποθέτηση της Ιωάννας Ρούφα στο Δημοτικό Συμβούλιο για το νοσοκομείο Κω

Μετά από το αίτημα των 17 δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας ελήφθη η απόφαση 58/2022 που αφορούσε στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, για την άμεση θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού, με μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και με σύγχρονο μηχανολογικό – τεχνολογικό εξοπλισμό στο Γενικό Νοσοκομείο Κω – Κ.Υ. Κω «Ιπποκράτειον» και στην ΤΟ.Μ.Υ. (Τοπική Μονάδα Υγείας) Κω, καθώς και τη λειτουργία Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας.

Μετά από αυτήν, την αρκούντος ισχυρή απόφαση και μετά από περίπου 1 χρόνο ο δήμαρχος της Κω προτείνει την έκδοση ψηφίσματος για τη διεκδίκηση κάλυψης των κενών θέσεων ιατρών στο Νοσοκομείο της Κω , λες και το δημοτικό συμβούλιο της Κω είναι κανένας νεοϊδρυθείς σύλλογος…

Τι καινούργιο θα κομίσει αυτό το ψήφισμα αφού τα αιτήματά μας παραμένουν ακριβώς τα ίδια με αυτά του Απριλίου του 2022;

Σε ποιον βαθμό υλοποιήθηκε η απόφαση που η παράταξη μας ψήφισε;

Πείτε μου για ποιο λόγο να σας εμπιστευτούμε αφού τίποτα από αυτά που ψηφίσαμε δεν προχώρησε;

« Το Νέο Υπερσύγχρονο Νοσοκομείο Θα γίνει στην πατρίδα του Ιπποκράτη» έλεγε ο πρωθυπουργός, σε σύσκεψη που δεν καλεστήκαμε τον Ιούνιο του 2022.

«Ένα μεγάλο Ευχαριστώ!» Απαντούσε ο δήμαρχος της Κω.

«Μονόδρομος η ανέγερσή του, το νυν νοσοκομείο έχει φτάσει στα όριά του» δήλωνε ο Πρωθυπουργός.

Τι εννοούσε δεν κατάλαβα ακριβώς… είναι επικίνδυνο το κτήριο, ή μήπως είναι τόσο πολύ το προσωπικό και δεν το χωρά; Η αυτό που ήθελε να μας πει είναι ότι δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε τίποτα γι αυτό;

Τότε μας είπαν:

« Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη».

«Χθες η κυρία Γκάγκα δήλωσε: Σε αναμονή να ξεκαθαριστεί το οικόπεδο για το νέο νοσοκομείο – Δεν μπορεί να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από τους συνδημότες που το 2008 έλεγα αυτό που και εγώ η αφελής πίστεψα και θα επαναλάβω ότι για την υπόθεση νέο νοσοκομείο έχουμε γυρίσει πίσω στο 2008.

Τι είχαμε τότε:

Είχαμε αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Ηρακλειδών και Δικαίου για ανέγερση νέου νοσοκομείου στο Λινοπότη.

Είχαμε την αριθμ. 3909/9-9-2008 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με την οποία παραχωρήθηκαν δωρεάν κατά κυριότητα στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα αριθμ. 601, 602, 603 και 607 διαθέσιμα τεμάχια του αγροκτήματος Λινοποτίου Κω, συνολικού εμβαδού 63.020 τ.μ., με σκοπό την ανέγερση νοσοκομείου στη νήσο Κω.

63 στρέμματα είχαμε για νέο νοσοκομείο από το 2008 μέχρι το 2015 που ανακλήθηκε η παραχώρηση και δεν έγινε απολύτως τίποτα! Είχαμε ακόμα και τα κτήρια στο Λινοπότη!

Ανακύκλωση λοιπόν, λόγια, τα ίδια λόγια, υποσχέσεις, οι ίδιες υποσχέσεις και μπόλικα, ροκανίδια. Θα το ξαναπώ. Όταν χειροκροτούμε για το τίποτα γιατί να κάνουν περισσότερα οι αποδέκτες του χειροκροτήματος;

Είχα πει τότε τον Απρίλιο του 2022 : « Η πρωτοβουλία των τριών παρατάξεων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου να εισαχθεί το σημερινό μείζον θέμα σε ειδική συνεδρίαση πέραν του ενωτικού της χαρακτήρα στόχευε στην ανάληψη ευθυνών, στην κινητοποίηση της κοινωνίας του νησιού και στην άμεση εκκίνηση πρωτοβουλιών.»

Διερμηνεύοντας την αίσθηση και τα αλγεινά συναισθήματα των Κώων πολιτών θέλαμε να δώσουμε ένα απολύτως ξεκάθαρο και αμετάκλητο μήνυμα. «Δεν πάει άλλο». Οι ανάγκες μας, οι αντοχές μας, η υπομονή μας δοκιμάζεται επί σειρά ετών και έχουν εξαντληθεί.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να πλειοδοτήσουμε, το θέμα δεν προσφέρεται.

Δεν θέλαμε επίσης να συμβάλουμε, για ακόμα μια φορά, σε μια φιλολογική συζήτηση που απλά θα διασκεδάσει ή θα διασκευάσει τις εντυπώσεις, θα αφορίσει ή θα δαιμονοποιήσει την κατάσταση.

Δεν θέλαμε, εντέχνως και με δοσομετρητή να συμβάλουμε στην εκτόνωση της οργής, της αγανάκτησης σύμπασας της κοινωνίας για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δημόσιες δομές υγείας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς όμως αυτό ακριβώς που φοβόμασταν, πράξαμε και αυτό κάνουμε και απόψε.

Η απόφαση εκείνη χαρτογράφησε- τρόπον τινά- την ζοφερή, την απαράδεκτη κατάσταση, ανά δομή με αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία. Κατάσταση που ζουν στο πετσί τους οι συνδημότες μου και που δυστυχώς έχει γίνει σύμφυτη με την εικόνα του νησιού και με ότι αυτό συνεπάγεται.

Δεν κομίζει τίποτα η επανάληψη ή η ανακύκλωση. Μας καθιστά πλέον όχι μόνο γραφικούς αλλά και συνυπεύθυνους.

Για το ΚΥ της Αντιμάχειας σας προτείναμε:

την επικαιροποίηση της απόφασης 206/2006 του δ/σ του πρώην δήμου Ηρακλειδών με περιθώριο υλοποίησης ενός

έτους των προϋποθέσεων που τέθηκαν το 2006 και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Δηλαδή μετά από 16 ολόκληρα χρόνια από την παραχώρηση και 13 επίσης ολόκληρα χρόνια από την αθέτηση της δέσμευσης του Υπουργείου που αφορά στη μη λειτουργία, να πούμε στο υπουργείο Υγείας το εξής απλό: επικαιροποιούμε την 206/2006 και σας δίνουμε άλλο ένα χρόνο για να δρομολογηθεί η λειτουργία του ΚΥ.

Αν αυτό υλοποιείτο,το δημοτικό συμβούλιο θα είχε δεσμευθεί μέσα στη θητεία του να επαναφέρει το θέμα σε ένα χρόνο, δηλαδή στις 13/4/του 2023.

Σας είπαμε πως αν το κράτος δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του το δ/σ της Κω εμείς δηλαδή που σήμερα ψηφίζουμε και όχι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο με όποια σύνθεση και αν έχει να ανακαλέσει την παραχώρηση του κτηρίου και του ακινήτου και να αποφασίσει τη χρήση του.

Αν αυτό είχε γίνει όπως το ψηφίσαμε σήμερα κάποιοι θα μας υπολόγιζαν και δεν θα μας θεωρούσαν δεδομένους.

17 ολόκληρα χρόνια αδράνειας, εμπαιγμού και κοροϊδίας για να γραφτεί η πρόταση μας στην απόφαση και να μην υλοποιηθεί ποτέ… ακόμα περιμένω εκείνο το τηλέφωνο για τη συνάντησή μας με τον κύριο Δήμαρχο.

Τι άλλο σας προτείναμε τότε:

-Ο δήμαρχος της Κω και οι επικεφαλής των παρατάξεων να συναντηθούν όχι μόνο με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους αλλά με όλα τα κόμματα και τα αιτήματα μας να προβληθούν στα εθνικής εμβέλειας κανάλια.

Τι κερδίσαμε από τη επίσκεψη μας στη βουλή και στα κόμματα… απολύτως τίποτα.. ίσως κάποιες φωτογραφίες.

Προτείναμε:

-Να αρνηθεί ο δήμος της Κω να στήσει κάλπες για τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Πρέπει να καταλάβουν ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει διάφορα παιχνίδια με τις ζωές των συνδημοτών μας.

Το αρνηθήκατε. Ούτε μια τουφεκιά δεν θέλατε να ρίξετε.

Προτείναμε:

-Να προσφύγει το δημοτικό συμβούλιο της Κω στον συνήγορο του πολίτη (Έλληνα και Ευρωπαίο) καθώς το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη της Κω στη δημόσια υγεία δεν υφίσταται όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που περιέχονται στη απόφαση 58.

Προσφύγαμε; Όχι βέβαια. Το ψηφίσαμε αλλά δυστυχώς την πατήσαμε για άλλη μια φορά που πιστέψαμε τον κύριο Νικηταρά.

-Τέλος στο πλαίσιο της νησιωτικότητας εισάγαμε τον όρο «Υγειονομικό Ισοδύναμο» καμιά παράταξη του δημοτικού συμβουλίου δεν ενδιαφέρθηκε για την πρόταση.

Τι κάνουμε λοιπόν σήμερα εδώ;

Ξανά διασκεδάσουμε, ξανά διασκευάσουμε τις εντυπώσεις, καπηλευόμαστε και καπελώνουμε τους αγώνες του εργατικού κέντρο που βγαίνει στο δρόμο, την προσπάθεια των μαθητών και των πολιτών που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες μπροστά στη δική μας ανεπάρκεια, κάνουμε αισθητή την παρουσία μας ενόψει εκλογών…

Κυρίες και κύριοι, όλοι εμείς είμαστε μέρος του προβλήματος.

Λέμε ευχαριστώ για όσα μας υπόσχονται και ποτέ δεν θα γίνουν, χειροκροτούμε για το τίποτα, ανεχόμαστε καταστάσεις λέμε και ακούμε μεγάλα λόγια.

Όταν δε, έχεις μια δημοτική αρχή που κύριο μέλημα της είναι να μην χαλάσουν οι ισορροπίες ( χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ , στήριξη από την ΝΔ, και ολίγον από ΠΑΣΟΚ) Τότε το αποτέλεσμα είναι τραγικό…

Σήμερα ακυρώνετε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την οποία ουδέποτε υλοποιήσατε για ένα ψήφισμα και μια φωτογραφία με τον πρωθυπουργό…

Εντούτοις, αν υπάρχει έστω και ψήγμα πιθανότητας η παρουσία μου στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό να βοηθήσει τον τόπο μου, εγώ θα είμαι και πάλι παρούσα.

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Δήμος Καλυμνίων: Δείτε τις κλιματιζόμενες αίθουσες που θα λειτουργούν για το κοινό Πέμπτη και Παρασκευή λόγω καύσωνα 

  Δήμος Καλυμνίων: Δείτε τις κλιματιζόμενες αίθουσες που θα λειτουργούν για το κοινό Πέμπτη και Παρασκευή λόγω καύσωνα  Ο Δήμος Καλυμνίων γνωστοποιεί ότι, λόγω των

©2020 radioproto.gr