Η στρατηγός Ζ. Τσιριγώτη στο Ράδιο Πρώτο: “Αναγκαία η ενημέρωση της κοινωνίας της Κω για το κλειστό κέντρο. Με προβληματίζει το 2000+”

Η στρατηγός Ζ. Τσιριγώτη στο Ράδιο Πρώτο: «Αναγκαία η ενημέρωση της κοινωνίας της Κω για το κλειστό κέντρο. Με προβληματίζει το 2000+»

Ενδιαφέροντα είναι τα όσα είπε στο Ράδιο Πρώτο 91.5 για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό η αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ κα. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη Η πρώτη γυναίκα στρατηγός του σώματος η οποία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα διαχειρίστηκε με επιτυχία την πρωτοφανή και ιστορική κρίση του προσφυγικού στα νησιά το 2015,  εξέφρασε τον προβληματισμό της ανοικτά για το πως θα λειτουργήσουν οι κλειστές δομές τόσο για τους διαμένοντες όσο και τους εργαζόμενους. Τόνισε την αναγκαιότητα ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και την ανάγκη επιχειρησιακού σχεδίου για το θέμα.

Παράλληλα τόνισε την σημαντικότητα της καλής σχέσης με την γειτονική χώρα κάτι που υπήρχε από το 2015 καθώς πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα.

« Η σημερινή κατάσταση δεν είναι ίδια με το 2015. Σίγουρα είναι ανησυχητικό ότι υπήρχε αύξηση των ροών από το καλοκαίρι λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Μέχρι τον Ιούλιο που αποστρατεύτηκα η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο. Είχαμε συνεχή αποσυμφόρηση των νησιών και έναν μηχανισμό που λειτουργούσε. Υπήρχε ένα κενό σε ότι αφορά την βοήθεια από την Ε.Ε..

Από τον Ιούλιο όμως δεν έγιναν ενέργειες αποσυμφόρησης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξήθηκαν οι ροές και όπως είναι φυσικό τα νούμερα μεγάλωσαν και δημιουργήθηκε δυσκολία στην διαχείριση της κατάστασης και για την δημόσια ασφάλεια».

Η κα. Τσιριγώτη που εκτελούσε χρέη Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων σχολίασε τις εξαγγελίες για μετατροπή των Χοτ Σποτ σε κλειστές δομές και τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους 5 δημάρχους.

«Όταν αποφασίζουμε ή προτείνουμε, πρώτα το συζητάμε με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ερχόμαστε σε επαφή με τους δημάρχους, τα δημοτικά συμβούλια με την τοπική κοινωνία και ενημερώνουμε».

Η στρατηγός επίσης εκδήλωσε την ανησυχία της για τα κλειστά κέντρα αφού όπως είπε ότι στα Προαναχωρησιακά Κέντρα (ΚΥΤ) που είναι κλειστές δομές, ο νόμος προβλέπει ότι οι αλλοδαποί δύναται να παραμένουν μέχρι 25 ημέρες.

« Με ανησυχεί ο αριθμός που προβλέπεται για την Κω 2000 και επιπλέον άτομα. Με προβληματίζει γιατί είμαι σχεδόν σίγουρη ότι δεν ρωτήθηκε η αστυνομία. Είδα τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν για αυτά τα κέντρα και προβλέπουν φράχτες περιμετρικά και ελεύθερη κίνηση μέσα στον χώρο. Προσπαθήσαμε μετά το 2016 να έχουμε ένα κλειστό κέντρο με τα όποια λάθη. Το να κλείνεις παιδιά, άντρες, γυναίκες, οικογένειες , διάφορες εθνικότητες όλους σε έναν χώρο τεράστιο με προβληματίζει και με ανησυχεί για το πως μπορεί να μπορεί να είναι βιώσιμη και υπό έλεγχο η κατάσταση».

Σε ερώτηση μας για το εάν η νέα ηγεσία ζήτησε την συνδρομή της αντιστράτηγου η οποία είχε το know how του προσφυγικού – μεταναστευτικού η ίδια απάντησε αρνητικά. « Δεν με ρώτησε κανείς για το νέο σχεδιασμό. Οι εξελίξεις πάντα τρέχουν πιο γρήγορα από εμάς. Για αυτό χρειάζεται ένας πολυεπίπεδος σχεδιασμός. Ένας σοβαρός επιχειρησιακός σχεδιασμός με πολλαπλά σενάρια. Έως τότε όμως, θα πρέπει να τρέξει η αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά. Η υπηρεσία ασύλου αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων κυρίως από την έλλειψη διερμηνέων. Δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός ώστε να παίρνουμε και τις σωστές αποφάσεις. Οι δομές δεν αντέχουν. Παράλληλα πρέπει να τρέξει η αποσυμφόρηση και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και οι υπηρεσίες να εργάζονται απρόσκοπτα.»

Για την λειτουργία των κλειστών δομών η κα. Τσιριγώτη επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει επαρκή προσωπικό και ιδιαίτερα αστυνομικοί. Τέλος, τόνισε την σημαντικότητα του να έχει η χώρα μας καλή σχέση με την Τουρκία και ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας για αυτό το σημαντικό θέμα.

«Με τους γείτονες πρέπει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. Το είχαμε εμείς στο σώμα από το 2015. Είναι πολύ μικρή η απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες. Όσο θωρακισμένα και αν είναι τα σύνορα μας, όσο σύγχρονη και αν είναι η τεχνολογία που διαθέτουν τα ελληνικά σώματα ασφαλείας, ο κόσμος θα έρχεται και δεν θα τους σταματήσει τα ραντάρ. Θέλει συνεργασία και να αντιμετωπιστεί το θέμα ως εθνικό. Να σταματήσουν οι μικροκομματισμοί και να μπει ένα όριο στους πόσους ανθρώπους μπορεί να δεχθεί η χώρα μας».

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο: 

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Πολιτική

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, στο γραφείο του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη με επίκεντρο το νησί της Τήνου

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, στο γραφείο του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη με επίκεντρο το νησί της Τήνου Στη σύσκεψη συμμετείχαν

©2020 radioproto.gr