Η. Σιφάκης: Άμεσος ο κίνδυνος της αύξησης των τελών για τους δημότες με την επιβολή τέλους ταφής απορριμμάτων
Σαφή προειδοποίηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο κ.Ηλία Σιφάκη για τον κίνδυνο να μετακυλιστεί στους δημότες μέσα από την αύξηση των τελών, το υγειονομικό τέλος ταφής απορριμμάτων.
Ουσιαστικά οι Δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κω, θα πληρώνουν πρόστιμο για κάθε τόνο απορριμμάτων που θάβεται από τη στιγμή μάλιστα που δεν γίνεται ανακύκλωση.
Ο κ.Σιφάκης με επιστολή του στο Δήμαρχο και στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου παραθέτει αναλυτικά στοιχεία και ζητά να συζητηθεί άμεσα το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο.
Αναφέρει ότι το τέλος ταφής απορριμμάτων καθορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027.
Ο Ηλίας Σιφάκης ζητά από το Δήμαρχο να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία σχετικά με το υπολογιζόμενο ύψος του τέλους ταφής απορριμμάτων για το 2022 και το 2023 , προκειμένου να γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος για το δημότη της Κω αφού όπως αναφέρει οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση από το 2022 να υποβάλλουν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης στοιχεία σχετικά με τον υπολογισμό του τέλους ταφής απορριμμάτων.
‘’Ο σκοπός μας δεν είναι να ασκήσουμε αντιπολίτευση αλλά να αποφευχθεί η αύξηση των τελών και η επιβάρυνση των δημοτών της Κω.’’ τονίζει ο Ηλίας Σιφάκης , τονίζοντας ότι ως Δήμος ‘’ να μειώσουμε τις ποσότητες απορριμμάτων, που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και για των υπολειμμάτων επεξεργασίας αστικών αποβλήτων. Και αυτό μπορεί να γίνει με ένα τρόπο, με μια λέξη: με την ανακύκλωση.’’
Ο Ηλίας Σιφάκης προανήγγειλε ότι η παράταξη της Δύναμης Αλλαγής θα προσέλθει με συγκεκριμένη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο που περιλαμβάνει:
α) Την προσφυγή , σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, εναντίον της επιβολής τέλους ταφής απορριμμάτων στους Δήμους, οι οποίοι έχουν χάσει την ευθύνη και αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει περιέλθει στους νέους ΦΟΣΔΑ.
β) Την ανάπτυξη νέων ρευμάτων ανακύκλωσης για να περιορίσουμε τον όγκο των απορριμμάτων.
γ) Τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων από το Δήμο Κω
δ) Την ενεργό συμμετοχή και ανάληψη πρωτοβουλιών από το Δήμο Κω στο ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου.
Επισυνάπτετε το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Σιφάκη.
Κύριε Δήμαρχε,
Όπως πολλές φορές φορές ανέφερα στις δημόσιες τοποθετήσεις μου, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά προβλήματα.
Ένα εξ αυτών που δυστυχώς ελάχιστοι γνωρίζουν ή έχουν συνειδητοποιήσει είναι η υποχρέωση των Δήμων να εισπράξουν και να αποδώσουν συσσωρευμένα ποσά για την τριετία 2022 – 2024, που αντιστοιχούν στο τέλος ταφής απορριμμάτων.
Ήδη έχουμε τις πρώτες επιπτώσεις αφού οι οφειλές αυτές θα παρακρατούνται από τους ΚΑΠ. Η αρχή έγινε με αποτέλεσμα να έχει εξανεμιστεί και να είναι σα να μην έγινε η αύξηση των ΚΑΠ για το 2024.
Το χειρότερο όμως είναι ότι ο Δήμος θα κληθεί πλέον κάθε χρόνο να καταβάλει το τέλος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.
Το τέλος ταφής καθορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο. Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027.
Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το κόστος θα μετακυλιστεί στους δημότες μέσα από την αύξηση των τελών.
Ουσιαστικά οι Δήμοι θα πληρώνουν πρόστιμο για κάθε τόνο απορριμμάτων που θάβεται από τη στιγμή μάλιστα που δεν γίνεται ανακύκλωση.
Ήδη η ΚΕΔΕ στην συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 17.1.24 με απόφασή της καλεί όλους τους Δήμους να πάρουν άμεσα σχετική απόφαση, και μάλιστα με την μορφή του επείγοντος, ώστε να κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της επικρατείας μέχρι την 12η Φεβρουαρίου 2024.
Κύριε Δήμαρχε,
Σας ζητώ:
1ον) Να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο
2ον) Να παραθέσετε τα στοιχεία σχετικά με το υπολογιζόμενο ύψος του τέλους ταφής απορριμμάτων για το 2022 και το 2023 , προκειμένου να γνωρίζουμε ποιο είναι το κόστος για το δημότη της Κω.
Υπενθυμίζω ότι οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση από το 2022 να υποβάλλουν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης στοιχεία σχετικά με τον υπολογισμό του τέλους ταφής απορριμμάτων. Έχουν υποβληθεί αυτά τα στοιχεία;
Κύριε Δήμαρχε,
Ο σκοπός της παρέμβασης μας αυτής, ως παράταξης, δεν είναι να ασκήσουμε αντιπολίτευση αλλά για να αποφευχθεί η αύξηση των τελών και η επιβάρυνση των δημοτών της Κω.
Οφείλουμε να μειώσουμε τις ποσότητες απορριμμάτων, που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και για των υπολειμμάτων επεξεργασίας αστικών αποβλήτων.
Και αυτό μπορεί να γίνει με ένα τρόπο, με μια λέξη: με την ανακύκλωση.
Με αυτά τα δεδομένα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πρέπει να είναι μονοθεματική και μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα, η παράταξη μας θα προσέλθει με προτάσεις που αφορούν:
α) Στην προσφυγή , σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, εναντίον της επιβολής τέλους ταφής απορριμμάτων στους Δήμους, οι οποίοι έχουν χάσει την ευθύνη και αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει περιέλθει στους νέους ΦΟΣΔΑ.
β) Στην ανάπτυξη νέων ρευμάτων ανακύκλωσης για να περιορίσουμε τον όγκο των απορριμμάτων.
γ) Στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων από το Δήμο Κω
δ) Στην ενεργό συμμετοχή και ανάληψη πρωτοβουλιών από το Δήμο Κω στο ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου.
Ηλίας Δ. Σιφάκης
Επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας
Δύναμη Αλλαγής