Η εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» της ΝΔ θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Share This Post

 

 Η εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» της ΝΔ θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενημερωτική συνάντηση είχε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Ρόδο.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνάντηση, από τη μεριά του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρόντες ήταν ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, κ. Γιάννης Σεϊμένης, ο εκπρόσωπος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) και Αναπληρωτής Καθηγητής, κ. Διονύσης Γουβιάς καθώς και ο Καθηγητής και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, κ. Φραγκίσκος Καλαβάσης.

Οι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας εξέφρασαν στον βουλευτή, την αγωνία τους για το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο προοιωνίζεται αβέβαιο, λόγω των τρεχουσών εξελίξεων μετά τον ψηφισθέντα «νόμο Κεραμέως».

Αυτή η αγωνία, αφορά σε όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια, με την δραματική μείωση των εισακτέων, την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τα μηχανογραφικά δελτία δύο φάσεων, καθώς και τη συγχώνευση ή μεταφορά τμημάτων. Παρά τις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας στο κυβερνητικό σχέδιο για τα ΑΕΙ, με το νέο νόμο, τουλάχιστον 20. 000 νέοι και νέες, οδηγούνται στον αποκλεισμό από το δικαίωμα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ 1 στα 3 πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσει λόγω έλλειψης φοιτητών.

Όσο αφορά στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε όλα τα νησιά, οι Καθηγητές επισήμαναν ότι 14 από τα 18 τμήματα θα έχουν, πολύ σύντομα, σοβαρά προβλήματα. Σε άμεσο κίνδυνο, πρόσθεσαν ότι βρίσκονται επίσης, τα Πανεπιστήμια Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ιόνιο και το Μεσογειακό στην Κρήτη.

Όπως τονίστηκε στη συζήτηση, αντί το Υπουργείο να στηρίξει τα δημόσια Πανεπιστήμια, ενισχύοντας το ακαδημαϊκό προσωπικό και τους προϋπολογισμούς τους, απαξιώνονται, αποψιλώνονται ακαδημαϊκά και οδηγούνται στο μαρασμό και την υποβάθμιση ή κατάργηση σχολών και τμημάτων. Παράλληλα, εκφράστηκε η ανησυχία για την επικείμενη παύση της έννοιας του «τμήματος», ως την βασική ακαδημαϊκή μονάδα, γεγονός που θα πριμοδοτήσει, με τη σειρά του, την κατάργηση πολλών τμημάτων και την αντικατάστασή τους με προγράμματα σπουδών, χρησιμοποιώντας καθηγητές από διαφορετικά τμήματα.

Ήδη το Παν. Αιγαίου έχει «πληγές» από την εποχή Λοβέρδου στο Υπουργείο Παιδείας (2014-15), όπου πραγματοποιήθηκαν μαζικές μετέγγραφες προς κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Παρόλη την «διαρροή» φοιτητών/τριών, όπως υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες, το Παν. Αιγαίου άντεξε τότε τον

«κίνδυνο ερήμωσης», του κόστισε όμως σε δυνατότητες ενός καλύτερου αναπτυξιακού και εκπαιδευτικού προγραμματισμού. Εντωμεταξύ, η υποστελέχωση έχει επιδεινωθεί, εφόσον, δεν εφαρμόζεται ο κανόνας 1:1, δηλαδή η αυτόματη αντικατάσταση ενός μέλους ΔΕΠ που αποχωρεί, με το Υπουργείο να αψηφά το νόμο και να απορρίπτει τις αιτήσεις για προκήρυξη νέων θέσεων. Και ενώ πολλά μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού αποχωρούν με συνταξιοδότηση, δεν προβλέπεται καν η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με ακαδημαϊκό προσωπικό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νεκτάριος Σαντορινιός, υπογράμμισε ότι οι μόνοι που έχουν να κερδίσουν από τον ακρωτηριασμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπως και των υπόλοιπων περιφερειακών πανεπιστημίων, και της δημόσιας εκπαίδευσης εν γένει, είναι οι πολιτικοί φίλοι και χρηματοδότες της ΝΔ- ιδιοκτήτες κολεγίων.

Έχουμε χρέος, πρόσθεσε ο ίδιος, να υπερασπιστούμε τη δημόσια παιδεία και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο έχει μια ιστορική διαδρομή ως κοιτίδα έρευνας, ζύμωσης ιδεών, καινοτομίας, παιδείας και δημοκρατικής συνείδησης. Η Ρόδος οφείλει να συγκροτήσει ένα μέτωπο τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων και πολιτών ενάντια στην ερημοποίηση και τους εκπαιδευτικούς φραγμούς που τείνει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται οι επόμενες παρεμβάσεις μου, δηλώνοντας την αμέριστη στήριξή μου στην ακαδημαϊκή κα φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου ΜΑΣ.

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Εμπορικός σύλλογος Κω: ΔΕΙΤΕ το Εορταστικό Ωράριο των Χριστουγέννων

Εμπορικός σύλλογος Κω: ΔΕΙΤΕ το Εορταστικό Ωράριο των Χριστουγέννων Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων που αρχίζει την ΚΥΡΙΑΚΗ 11

Ενημέρωση

Διαβεβαιώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης προς το Μάνο Κόνσολα για την κάλυψη των κενών θέσεων στο Ειρηνοδικείου Καλύμνου

Διαβεβαιώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης προς το Μάνο Κόνσολα για την κάλυψη των κενών θέσεων στο Ειρηνοδικείου Καλύμνου Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας, με έγγραφη

©2020 radioproto.gr is made with by