Η διαφάνεια της διοίκησης Νικηταρά και τα λουλουδάκια του κ. Κυρίτση

Η διαφάνεια της διοίκησης Νικηταρά και τα λουλουδάκια του κ. Κυρίτση

Ο κ. Κυρίτσης για μια ακόμη φορά, στην ίδια γνωστή τακτική που ακολουθεί 25 χρόνια τώρα, προσπαθεί να πετύχει με τις ανακοινώσεις του δύο στόχους: 1. να δηλητηριάσει το κλίμα στην κοινωνία μας, 2. να σταματήσει ή να θέτει εμπόδια στο έργο του Δήμου.

Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν θα καταφέρει.

Γιατί οι συνδημότες μας τον γνωρίζουν πια πολύ καλά και έχουν υποστεί τα «κόλπα» του αλλά κυρίως γιατί η δημοτική αρχή Νικηταρά δεν έχει καμία σχέση με την διοίκηση Κυρίτση.

Πρόκειται για την ημέρα με τη νύχτα.

Τελευταίο «κρούσμα» της τακτικής του, λίγες ώρες μόνο μετά την ανακοίνωση από τον Θεοδόση Νικηταρά έναρξης εργασιών αποκατάστασης της δημοτικής αγοράς, καθόλου τυχαία, ο πανικόβλητος κ. Κυρίτσης έτρεξε για να δημοσιοποιήσει ως “αντιπερισπασμό”, ένα θέμα που όμως είναι αναρτημένο στο «Διαύγεια» από τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο άνθρωπος που προκάλεσε τις πιο ταραγμένες περιόδους στα δημοτικά πράγματα του τόπου, θέλοντας να ξεχάσει η κοινωνία το ποιος είναι και πως άσκησε διοίκηση, προσπαθεί να εξομοιώσει καταστάσεις του χτες με το σήμερα, για να αναγκάσει τον κόσμο να πεί “όλοι ίδιοι είναι”, προσδοκώντας ίσως, τη δική του πολιτική επιβίωση.

Επί ματαίω όμως.

Η θητεία του στο Δήμο έχει αφήσει βαριά τη σκιά της. Τι να πρωτοθυμηθεί καθένας. Για τα 4 χιλιάδες ευρώ που έγιναν 28, στα λουλούδια της οδού Ιπποκράτους, ή για τις 195.000€ στα λουλουδάκια της παραλιακής οδού Β. Γεωργίου;

Όλοι θυμούνται τι συνέβη, αλλά και όσοι δεν το γνωρίζουν, εύκολα, ανατρέχοντας σε δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, θα εξάγουν αμέσως συμπεράσματα.

Άλλωστε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας έφτασαν να το κάνουν πρώτο θέμα.

Ας έρθουμε όμως και στο τώρα.

Οι ανθοστήλες, στις οποίες αναφέρεται, δεν είναι φυτά αλλά ειδικές κατασκευές με αυτοπότισμα, πάνω στις οποίες τοποθετούνται τα καλλωπιστικά φυτά, δίνοντας ένα αισθητικό αποτέλεσμα μοναδικό.

Αποκρύπτουν την τεχνική έκθεση, όπου περιγράφονται τα χαρακτηριστικά αυτών. Αποκρύπτουν επίσης, ότι η διαδικασία για την ανάθεση οποιασδήποτε προμήθειας προϋποθέτει διαγωνισμό.

Έως το όριο των 30 χιλιάδων ευρώ, ο νόμος των δημοσίων συμβάσεων ορίζει ότι ζητούνται σφραγισμένες προσφορές από εταιρείες, όπως συνέβη και στην περίπτωση αυτή, ενώ προκρίνεται η φθηνότερη, μετά από αξιολόγηση επιτροπής υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία και κατακυρώνεται, απευθείας πλέον, σε όποιον την υπέβαλλε.

Όλες δε οι αποφάσεις αναρτώνται στο «Διαύγεια» προκειμένου οι πάντες – και στην προκειμένη περίπτωση και η Δ.Α.- να γνωρίζουν ότι αφορά κάθε διαγωνιστική διαδικασία.

Ο νομοθέτης το ορίζει έτσι, για να κάνει πολύ πιο σύντομες τις διαδικασίες για ποσά έως αυτού του ύψους. Δεν προέκυψε ως αυθαίρετη επιλογή οποιουδήποτε.

Αυτές λοιπόν οι ειδικές ανοξείδωτες κατασκευές από χάλυβα, καθαρού βάρους έως και 150 κιλών, βρέθηκαν φθηνότερες στη συγκεκριμένη εταιρεία η οποία κατέθεσε και την σχετική σφραγισμένη προσφορά.

Όπου ο δήμος μπορεί να συνεργαστεί με ντόπιες επιχειρήσεις, πάντα μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες, το κάνει και το γνωρίζουν οι πάντες. Για παράδειγμα, τα φυτά, οι κλαδεύσεις ψηλών δένδρων, φυτοπαθολογικό υλικό κλπ, έχουν κατακυρωθεί μετά από διαγωνιστική διαδικασία σε ντόπιες επιχειρήσεις.

Επανερχόμενοι στο αντικείμενο αυτής της σύμβασης, ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι αυτές θα τοποθετηθούν στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, προκειμένου να αναβαθμίσουν την εικόνα που εισπράττει ο επισκέπτης αλλά και ο Κώος πολίτης.

Μετά την αναβάθμιση του λιμανιού, της Λεωφόρου Φοινίκων, του ανακαινισμένου εξωτερικά δημαρχείου, της παρακείμενης πλατείας με το συντριβάνι, της δημοτικής αγοράς, τώρα και του κτιρίου της «Αίγλης», σύντομα, μετά την τοποθέτηση των βυθιζόμενων μπαρών εισόδου σε τρία σημεία αιχμής, αυτή η αισθητική αναβάθμιση είναι επιβεβλημένη.

Η Κως της αδιαφάνειας, της μιζέριας και η διοίκηση της “καλοπέρασης”, ανήκουν στο παρελθόν.

Εδώ είμαστε, όταν τοποθετηθούν και αντιληφθούν οι συμπολίτες μας για τι πρόκειται, να κριθούν ως επιλογή.

Οι δυνάμεις του χθες ανήκουν στο παρελθόν. Όσο και αν το παλεύουν, δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτα.

Ο σχεδιασμός και η διάθεση της δημοτικής αρχής Νικηταρά να προσθέσει χαρακτηριστικά ποιότητας στον τόπο μας δεν πρόκειται να σταματήσει, πάντα στο πλαίσιο της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

©2020 radioproto.gr