ΗΛΙΑΣ ΣΙΦΑΚΗΣ: Με το αριστερό ξεκίνησε η νέα δημοτική περίοδος

ΗΛΙΑΣ ΣΙΦΑΚΗΣ: Με το αριστερό ξεκίνησε η νέα δημοτική περίοδος

Οεπικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας της Δύναμης Αλλαγής μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις Δημαιρεσίες έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Με το αριστερό ξεκίνησε η Νέα Δημοτική Περίοδος αφού ο Δήμαρχος, παρεμβαίνοντας στο έργο του προεδρεύοντα Δημοτικού Συμβούλου κ. Ζαχαρού, αρνήθηκε στην Μείζονα Αντιπολίτευση να τοποθετηθεί, για την στάση της, στην πρόταση του, για πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, επικαλούμενος την σχετική εγκύκλιο. 

Η Νομοθεσία για τις δημαιρεσίες, σαφώς και δεν περιέχει εδάφιο για τις τοποθετήσεις των παρατάξεων, δεν τις αποκλείει ωστόσο. Οπότε, βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε προεδρεύοντα να επιτρέψει σε κάθε παράταξη την αιτιολόγηση της ψήφου της, για στους προτεινόμενους υποψηφίους. 

Συνεπώς, η απόφαση του Δημάρχου να αφαιρέσει τον λόγο από την αντιπολίτευση, παρακάμπτοντας τον ρόλο του προεδρεύοντα, δείχνει την προσωπική του επιλογή. Διαφαίνεται λοιπόν, σε αυτή του την πράξη, η πολιτική στάση που πρόκειται να ακολουθήσει όσον αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο σύμβουλος που προτείνεται από τον εκάστοτε Δήμαρχο, για την θέση του Προέδρου, σηματοδοτεί και την πολιτική επιλογή για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Ταυτόχρονα, η απόφαση της εκάστοτε αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει ή καταψηφίσει την επιλογή του Δημάρχου πρέπει να δικαιολογείται, ώστε οι δημότεςνα γνωρίζουνξεκάθαρα τις θέσεις της. 

Όποιες πρακτικές ελλοχεύουν τον κίνδυνο φίμωσης της αντιπολίτευσης δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκτές από την κοινωνία μας, η οποία πρέπει να είναι πάντα ενήμερη και παραθέτω απευθείας στους συμπολίτες μας την τοποθέτησή μας αναφορικά με αυτό το ζήτημα. 

«Η νέα δημοτική περίοδος ξεκίνησε και εμείς στην Δύναμη Αλλαγής δίνουμε μια διαχρονική υπόσχεση, που σκοπεύουμε να τηρήσουμε με θρησκευτική ευλάβεια, μέχρι το τέλος αυτής της πενταετίας.

Η έντονη αντιπολιτευτική μας δράση, θα απέχει και πάλι, από κάθε είδους τοξικότητα και προσωπικές επιθέσεις, ενώ θα συνοδεύεται πάντα από τις προτάσεις μας για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα είμαστε ανεκτικοί, ελαστικοί ή αδρανείς στην όποια καταστρατήγηση της Δημοκρατικής Λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου. 

Στην όποια προσπάθεια να ακυρωθεί ή να απαξιωθεί ο ρόλος μας ως Αντιπολίτευση, φαινόμενο που αντιμετωπίζαμε όλη την προηγούμενη περίοδο, θα είμαστε κάθετοι και θα αντιδρούμε με κάθε νόμιμο τρόπο.

Ευελπιστούμε, η Δημοτική Αρχή να έχει αντιληφθεί, τα αδιέξοδα στα οποία είχαμε οδηγηθεί ως προς την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, την προηγούμενη δημοτική περίοδο.

Άλλωστε η ομαλή λειτουργία του, αφορά κυρίως την εκάστοτε δημοτική αρχή που οφείλει να κάνει το πρώτο βήμα για καλή συνεργασία, όμως προειδοποιούμε πως δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχτούμε και πάλι, την καταπάτηση του κανονισμού λειτουργίας του Οργάνου.

Φαινόμενα και συμπεριφορές έχουμε πάρα πολλά να αριθμήσουμε την προηγουμένη Δημοτική Περίοδο, κυρίως από την προεδρία της κ.Τελή, όπως:

Η μη έγκαιρη αποστολή προσκλήσεων, κυρίως η μη έγκυρη αποστολή των εισηγήσεων των θεμάτων, είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία των Συμβούλων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Φαινόμενα άνισης αλλά και άδικης πολλές φορές, συμπεριφοράς της προέδρου, στους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης, με αφαίρεση του λόγου τους.

Όμως αυτό που στιγμάτισε περισσότερο, την δημοκρατική λειτουργία, ήταν το κατ’ επανάληψη κλείσιμο των μικροφώνων!

Θύματα αυτής της απεχθούς πρακτικής, είμασταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κυρίως όμως ο επικεφαλής της παράταξής μας Γιώργος Κυρίτσης.

Αυτά τα φαινόμενα, σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν ανεκτά, την νέα περίοδο από τους Συμβούλους της Αντιπολίτευσης, αλλά ούτε και από την Κοινωνία μας.

Η λειτουργία της προτεινόμενης εκ νέου από την Δημοτική Αρχή, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο θα τηρηθούν ισότιμα οι διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν θα επαναληφθούν περιστατικά αντίστοιχα με αυτά που βιώσαμε όλοι μας κατά την προηγούμενη της θητεία, η οποία πραγματικά μας άφησε μια πολύ πικρή ανάμνηση.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε δεν είναι δυνατόν να επιβραβεύσουμε τέτοιες πρακτικές και δεν υπερψηφίζουμε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής. 

Αυτό θα αποτελούσε επιβράβευση, για μια περίοδο που σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί!!!

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα στην αίθουσα και την ώρα της συνεδρίασης είναι πάνω από όλους. Και από τον ίδιο τον Δήμαρχο. 

Η πρόεδρος θα πρέπει να εφαρμόζει πιστά τον Κανονισμό Λειτουργίας του, να προστατεύει όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους από φραστικές ή άλλου είδους επιθέσεις, να είναι δίκαιη και να φροντίζει να κατεβάζει τους τόνους ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να το διακατέχει και ένας πολιτικός πολιτισμός. 

Αυτόν βέβαια όλοι μας θα πρέπει να τον διαφυλάξουμε.

Δεν μπορεί να επιτρέπει στον Δήμαρχο να μιλάει όποτε θέλει και όσο θέλει και ταυτόχρονα να κλείνει τα μικρόφωνα σε επικεφαλής παρατάξεων ή δημοτικούς συμβούλους, όταν αυτά που λέμε δεν είναι αρεστά.

Η νέα δημοτική περίοδος θα μας βρει χωρίς τον άνθρωπο που μας ενέπνευσε, τον Γιώργο Κυρίτση, ο οποίος μας έδωσε ένα όραμα για το νησί μας και μας ένωσε σαν ομάδα. 

Είμαστε σίγουροι ότι θα λείψει ο λόγος του από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά είμαστε ακόμη πιο σίγουροι ότι θα ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη του όλοι μας, στεκόμενοι απέναντι στα προβλήματα του νησιού και της κοινωνίας του, που τόσο πολύ αγαπά. 

Ευχόμαστε ολόψυχα, η διάθεση για συνεργασία που εξαγγέλλει η Δημοτική Αρχή σε κάθε τόνο, να εφαρμοσθεί και στην πράξη.

Καλή χρονιά, καλή και δημιουργική δημοτική περίοδο.»

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Αθλητικά Νέα

Στο 3ο Kos Youth Festival o Ευκλής Σορωνής

Στο 3ο Kos Youth Festival o Ευκλής Σορωνής Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι ανακοινώσεις των ομάδων που θα δώσουν το παρών στο νησί μας απ’

Ενημέρωση

Φωτιά σε πολυκατοικία στο Ζηπάρι

Φωτιά σε πολυκατοικία στο Ζηπάρι Πηγή: www.vimatisko.gr Φωτιά προκλήθηκε σήμερα το απόγευμα σε πολυκατοικία στο Ζηπάρι. Ευτυχώς η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και έτσι

©2020 radioproto.gr