Ε.Ι.ΘΕ.Λ. ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Κ.Υ ΛΕΡΟΥ

Κ.Υ ΠΑΤΜΟΥ-Π.Π.Ι.ΛΕΙΨΩΝ&ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς τον κύριο Υπουργό Υγείας

Κύριε Υπουργέ

Η Ένωση επισημαίνει την υποστελέχωση των μονάδων υγείας ως αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων διαχρονικά πολιτικών υποχρηματοδότησης. Οι κάτοικοι των νησιών μας μαζί με τους εργαζόμενους υγειονομικούς εδώ και δεκαετίες παλεύουν για τα αυτονόητα τον 21 αιώνα . Παροχές υγείας-πρόνοιας αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, σύγχρονες με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, πού να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας.

Η κεντρική ιδέα στην προσέγγιση της Ένωσης είναι ότι η υγεία δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό και ότι η προϋπόθεση για να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί αυτός ο ευαίσθητος τομέας βρίσκεται στη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού ρόλου της υγείας . Η πρόταση αυτή δεν αποτελεί απλώς μια “κλασική” προσέγγιση. Είναι αίτημα των καιρών. Η Ένωση με βάση τα ανωτέρω διεκδικεί, μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας Πρόνοιας των νησιών μας , με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για την επαρκή κάλυψη όλων των αναγκών. Καμία απόλυση εργαζομένων. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο σκοπός σύνταξης του υπομνήματος είναι η ενημέρωση σας, για τις ανάγκες λειτουργίας των μονάδων υγείας (Λέρου, Πάτμου, Λειψών, Αγαθονησίου) που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

1

Α. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

1. Κ.Θ-Γ.Ν-Κ.Υ. ΛΕΡΟΥ

Ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού είναι 8.000 κάτοικοι .Θα πρέπει δε να προστεθούν και 1800 περίπου προσφυγές-μετανάστες του hot spot του νησιού, ενώ οι αφίξεις ξεριζωμένων συνεχώς αυξάνονται, αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες κατά τους θερινούς μήνες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στο Νοσοκομείο προσέρχονται καθημερινά δεκάδες περιστατικά από το Κ.Υ.Τ Είναι αυτονόητο ο συνωστισμός (καθώς μόνο στο camp στα Λέπιδα στεγάζονται αυτή τη στιγμή 1500 περίπου άτομα, σε εγκαταστάσεις με χωρητικότητα μόλις 860 ατόμων) οδηγεί σε άθλιες συνθήκες υγιεινής για όσους ζούν εκεί. Η διαβίωση κάτω από από αυτές τις συνθήκες έχει ως απόρροια την έξαρση πλήθους νόσων, σωματικής αλλά και ψυχιατρικής φύσεως, καθώς και τη μη επαρκή αντιμετώπισή τους. Εδώ να αναφέρουμε πως για όλο αυτό τον πληθυσμό λειτουργεί μόλις ένα ιατρείο, υποστελεχωμένο σε ιατρικό προσωπικό και με την ενίοτε βοήθεια από ιατρούς των ενόπλων δυνάμεων η οποία ούτε στο ελάχιστο δεν αρκεί για την κάλυψη των οξυμένων αναγκών. Πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σημείο η έλλειψη μεταφραστών, που δυσχεραίνει περαιτέρω το ιατρικό έργο.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Το Κρατικό Θεραπευτήριο-Νοσοκομείο Λέρου λειτουργεί με πληρότητα σε ειδικευμένο Ιατρικό προσωπικό περίπου 48% των θέσεων, που προβλέπει το οργανόγραμμα (28 ειδικευμένοι γιατροί εκ των οποίων 3 επικουρικοί, σε σύνολο 59 οργανικών θέσεων, 2 (ψυχίατρος, χειρουργός) έως το τέλος του έτους συνταξιοδοτούνται. Εκπαιδεύονται 2 ειδικευόμενοι σε σύνολο 14 θέσεων. Επίσης σήμερα υπηρετούν 10 γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου έχοντας καλύψει τις διαθέσιμες θέσεις.

Συγκεκριμένα δεν υπάρχουν οι ειδικότητες ΩΡΛ, Ουρολόγου, Οφθαλμίατρου, Δερματολόγου, Γενικής Ιατρικής. Ενώ οι περισσότερες κλινικές υπολειτουργούν εξαιτίας ελλείψεως γιατρών ( 1 Παθολόγος, 1 νεφρολόγος, 2 καρδιολóγοι,2 παιδίατροι ).

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει για τίς δομές ψυχικής υγείας σημαντικότατο κομμάτι της λειτουργίας του Κ.Θ.-Γ.Ν.-ΚΥ Λέρου. Ψυχιατρική μεταρρύθμιση ένα όραμα στις μυλόπετρες της κρίσης. Στις δομές για την ψυχική υγεία νοσηλεύονται 230 ασθενείς με 48 ασθενείς στο τμήμα ΑμεΑ και δέχονται περιστατικά από όλα τα Δωδεκάνησα, υπάρχουν πολλαπλές δομές (12 διαμερίσματα διάσπαρτα σε όλη την πόλη, μικρές μονάδες 12 ατόμων, μονάδα οξέων περιστατικών ΑμεΑ, εργαστήριο κοινωνικού συνεταιρισμού, κινητή μονάδα ψυχικής υγείας με επισκέψεις στα γύρω νησιά, που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε αδράνεια λόγο έλλειψης προσωπικού ). Οι γιατροί που υπηρετούν αυτή την στιγμή είναι 3 μόνιμοι ειδικευμένοι ψυχίατροι (ο ένας εκ των οποίων συνταξιοδοτείται εντός τού έτους ) και 2 ειδικευόμενοι, ενώ υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού καταλαβαίνει λοιπόν ο καθένας την κατάσταση υπολειτουργίας των μονάδων.

Οι Θέσεις οργανογράμματος για τους ψυχιάτρους είναι 11 ειδικευμένων και 10 ειδικευόμενων. Για το Κ.Υ. Λέρου προβλέπονται 5 θέσεις γενικής Ιατρικής ή παθολογίας, καμία από αυτές δεν είναι καλυμμένη.

Άμεσα πρέπει να προχωρήσουν οι Προκηρύξεις και η Κάλυψη αποφεύγοντας καθυστερήσεις.

· Τεσσάρων(4) θέσεων ψυχιάτρων (μíα(1) εξ αυτών θέση Διευθυντή και δύο (2) θέσεις Επιμελητή Α’) .

· Δύο(2) θέσεις Παθολόγων Επιμελητών Α’ (ο Επιμελητής Α’ που υπηρετεί μετατέθηκε). Η υποστελέχωση της Παθολογικής κλινικής είναι οξύτατο πρόβλημα, από τον επόμενο μήνα θα λειτουργεί με έναν Παθολόγο !! .

· Δύο(2) θέσεις Χειρουργών (εξ΄αυτών η μια Διευθυντή, θα συνταξιοδοτηθεί το τρέχον έτος και ο Επιμελητής Α μετατέθηκε ) Οξύτατο πρόβλημα η κλινική μένει με δύο χειρουργούς ( ο ένας επικουρικός).

· Τρείς (3) θέσεις Γενικής Ιατρικής για το Τ.Ε.Π (δύο εξ αυτών Επιμελητή Α΄)

· Μία(1) θέση για το Τ.Ε.Π Διευθυντή ειδικότητας Χειρουργικής ή Αναισθησιολογίας ή Παθολογίας ή Καρδιολογίας ή Πνευμονολογίας.

· Μία(1) θέση Καρδιολόγου.

· Μία (1) θέση Νεφρολόγου.

· Δύο(2) θέσεις Οδοντιάτρου.

· Δύο(2) θέσεις Παιδιάτρου.

· Μία(1) θέση Γυναικολόγου.

· Μία(1) θέση Ακτινοδιαγνώστη.

· Μία(1) θέση Αναισθησιολογίας.

Επί πλέον για ειδικότητες που δέν υπάρχουν στο Νοσοκομείο

· Μία(1) θέση Ουρολόγου Διευθυντή η Επιμελητή Α΄

· Μία(1) θέση Δερματολόγου Διευθυντή η Επιμελητή Α΄

· Μία(1) θέση Ωτορινολαρυγγολόγου Διευθυντή η Επιμελητή Α΄

· Μία(1) θέση Οφθαλμιάτρου Διευθυντή η Επιμελητή Α’

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ

Να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία κρίσεων για τις θέσεις ιατρικού προσωπικού που έχουν προκηρυχτεί (η Ένωση απορεί γιατί κωλυσιεργεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η πρόσληψη των γιατρών, που έχουν ήδη κριθεί και η διαδικασία κρίσης ).

2 . ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΤΜΟΥ

Η Πάτμος είναι νησί το οποίο κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες και εκατοντάδες εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις, είναι σταθμός εκατοντάδων σκαφών αναψυχής και κρουαζιερόπλοιων .Ο πληθυσμός του νησιού (3.500 περίπου οι μόνιμοι κάτοικοι) πολλαπλασιάζεται από το Πάσχα έως τα μέσα Οκτωβρίου (περίπου 10.000 ίσως και περισσότεροι κατά το προαναφερόμενο διάστημα ). Η Λειτουργία του Κέντρου Υγείας βασίζεται σε μετακινήσεις από άλλες μονάδες ιατρικού κυρίως αλλά και άλλου προσωπικού, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην στοιχειώδη έστω λειτουργία ασφαλείας. Είναι αυτονόητο ότι η συγκεκριμένη μονάδα απέχει κατά πολύ από τα κριτήρια που θα έπρεπε να υπάρχουν στις παροχές Π.Φ.Υ.

Τα κριτήρια ανάπτυξης της Π.Φ.Υ πρέπει να είναι :

· Η πλήρης και δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση) όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο .

· Η έγκαιρη παροχή υπηρεσιών .

· Οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής , όπως στα νησιά μας.

· Οι ιδιαίτερες ανάγκες τμημάτων του πληθυσμού, βρεφικός- παιδικός πληθυσμός, γυναίκες, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, πρόσφυγες, μετανάστες κ.λπ.

ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

· Το Κέντρο Υγείας Πάτμου με τις αποκεντρωμένες μονάδες του (Λειψούς Αγαθονήσι, Αρκιούς) πρέπει να αποτελεί ένα επιτελείο συνεργαζομένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα μελετά, θα καταγράφει, θα σχεδιάζει, και θα εφαρμόζει προγράμματα και υπηρεσίες που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού .

· Το Κέντρο Υγείας Πάτμου να έχει πλήρη καταγραφή στη περιοχή ευθύνης του (Πάτμο, Λειψοί, Αγαθονήσι, Αρκιούς ) για τον βρεφικό πληθυσμό, τους χρόνια πάσχοντες, τα ΑμεΑ, τους ηλικιωμένους, τους ψυχικά πάσχοντες, τις έγκυες, τις λεχώνες κ.λ.π .Έχοντας την πλήρη καταγραφή, με την βοήθεια των τεχνολογικών μέσων που υπάρχουν σήμερα, μπορεί να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη και σχεδιασμένη παρέμβαση ανάλογα με τις ανάγκες (π.χ εξασφάλιση πλήρους εμβολιασμού των παιδιών, ηλικιωμένων, ομάδων υψηλού κινδύνου, προληπτικές και εργαστηριακές ιατρικές εξετάσεις στοχευμένη παρέμβαση σε ομάδες πληθυσμού όπως μοναχικοί ηλικιωμένοι, σε περιπτώσεις ειδικών συνθηκών κ.λπ. )

· Τμήμα του ενιαίου λειτουργικά Κέντρου Υγείας Πάτμου να αποτελεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) με βασική προτεραιότητα και αυτό την πρόληψη.Επιτελεί την φροντίδα της κοινότητας (πχ διάγνωση, θεραπεία, συμβουλευτική στήριξη) να συνδέεται με το Κρατικό Θεραπευτήριο Λερού . Από τις υπηρεσίες του ΚΨΥ να καλύπτονται όλες οι ηλικιακές ομάδες και οι κατηγορίες ασθενειών όλου του πληθυσμού.

· Από το Κέντρο Υγείας Πάτμου να εκπορεύονται προγράμματα αγωγής υγείας . Ιδιαίτερη σημασία να δίνεται στην παιδική και εφηβική ηλικία με ανάπτυξη ειδικής υπηρεσίας – τομέας του Κ.Υ με ομάδα επιστημόνων που εργάζεται στους χώρους συγκέντρωσης νέων, όπως σχολεία και παρακολουθεί την ψυχοδιανοητική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών, των έφηβων και των νέων, παρέχει ψυχολογική στήριξη εντοπίζει προβλήματα και προδιάθεση και παρεμβαίνει έγκαιρα .

· Το Κ.Υ Πάτμου με την υπηρεσία ¨κατ΄ οίκον νοσηλεία ¨μπορεί να αντιμετωπίζει ζητήματα όπως πχ Εκπαίδευση των λεχώνων για τις ανάγκες των νεογέννητων “αλλαγές” που απαιτούνται μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, υπηρεσίες σε κατάκοιτους ηλικιωμένους αλλαγές καθετήρων κ.λπ.

Ο ενιαίος χαρακτήρας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των άμεσα συνεργαζομένων τμημάτων και υπηρεσιών της στο πλαίσιο του Κρατικού Κέντρου Υγείας είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης Επιπλέον είναι προϋπόθεση για να συγκεντρώνεται και να διαχέεται η νέα γνώση σε όλους τους επιστήμονες προκειμένου να αξιοποιείται κατάλληλα.

Η ανωτέρω περιγραφόμενη λειτουργία του Κ.Υ.Πατμου και τών μονάδων αρμοδιότητας του( Π.Π.Ι Λειψών, Π.Π.Ι Αγαθονησíου, Ιατρείο Αρκιών) αποτελεί πάγιο αίτημα της Ένωσης θα επαναλάβουμε ότι δεν αποτελεί κλασική προσέγγιση αλλά αίτημα των καιρών. Προτάσεις, διεκδικήσεις της Ένωσης για λύση επειγόντων προβλημάτων που θα αναφερθούν στην συνέχεια, αποτελούν μερική μόνο προσέγγιση των αιτημάτων. Η Ένωση θα αγωνιστεί για την υλοποίηση του συνόλου των αιτημάτων όπως αναφέρονται ανωτέρω, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού του νησιού, για σύγχρονες υπηρεσίες Π.Φ.Υ.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Κ.Υ Πάτμου είναι χρόνιο. Υπηρετούν 6 ειδικευμένοι γιατροί (2 παθολόγοι ο ένας εξ των οποίων αιτήθηκε απόσπαση στο Κ.Υ Βάρης, 1 γενικός γιατρóς,1 καρδιολóγος,1 παιδίατρος επικουρικός, 1 οδοντίατρος).

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

· Δύο(2) θέσεις Γενικής Ιατρικής η Παθολογίας Επιμελητή Α΄

· Μία (1) θέση Ακτινοδιαγνώστη Διευθυντή η Επιμελητή Α΄

· Μία(1) θέση Μικροβιολόγου Διευθυντή η Επιμελητή Α΄

Η Οδοντίατρος που υπηρετεί στο Κ.Υ.Πατμου, κατέχει προσωποπαγή θέση και με την συνταξιοδότηση της σε ένα έτος περίπου καταργείται η θέση της. Ζητάμε να ανοίξει στο οργανόγραμμα θέση οδοντιάτρου.

Στο Κ.Υ. Πάτμου υπηρετούν δύο ( 2) γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου των οποίων η θητεία λήγει τον επόμενο μήνα. Οι θέσεις που προβλέπονται είναι τρείς (3), η μíα εκ των τριών θέσεων έχει καλυφτεί από γενικό γιατρό (έχει αναφερθεί στο ιατρικό δυναμικό ανωτέρω). Ζητάμε δύο(2) θέσεις επιπλέον ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου .

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Σήμερα υπηρετούν επτά( 7) νοσηλεύτριες (4 με ορισμένου χρόνου σύμβαση, η μία εκ των οποίων λήγει τον επόμενο μήνα και 3 μόνιμες η μία εκ των οποίων έχει αιτηθεί απόσπαση σε άλλη μονάδα , με προϋπηρεσία δεκαετίας στο Κ.Υ. Πάτμου. Ζητάμε τέσσερεις(4) θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και για την λειτουργία των τακτικών ιατρείων (παθολογικό,καρδιολογικό,παιδιατρικό,οδοντιατρικό), αναγκαστικά από την λίστα υποψηφίων για επικουρικό προσωπικό (οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι μόνο τρείς 3 για νοσηλευτικό προσωπικό, θέτοντας σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της μονάδας

επί 24 ώρου βάσεως). Το πρόβλημα έχει αναφερθεί με δεκάδες υπομνήματα και συναντήσεις στο Υπουργείο(σε όλους όσους διατέλεσαν Υπουργοί Υγείας την τελευταία δεκαετία και στις Διοικήσεις της Υγειονομικής Περιφέρειας). Ζητάμε αλλαγή οργανογράμματος με δέκα(10) συνολικά θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.

Προκήρυξη των δύο(2) θέσεων επισκεπτριών υγείας.

ΟΔΗΓΟΙ- ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

Άμεση ανάγκη μετακίνησης τριών (3) οδηγών –πληρωμάτων ασθενοφόρου.

Υπηρετούν δύο(2) μόνο οδηγοί ασθενοφόρου με αποτέλεσμα να μένουν κενές βάρδιες . Η Ένωση ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος που θέτει σε κίνδυνο ζωές συμπολιτών μας. Η Ένωση έχει αναφερθεί πολλάκις στο πρόβλημα αυτό, το ίδιο και οι εργαζόμενοι του Κ.Υ.Πατμου με δεκάδες αναφορές με παραλήπτες το ΕΚΑΒ, την Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας και το Υπουργείο. Ζητάμε επίσης να προκηρυχτούν άμεσα οι τρείς(3) κενές οργανικές θέσεις .

ΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Προκήρυξη μίας(1) θέσης Κοινωνικού Λειτουργού (προβλέπεται στο οργανόγραμμα) . Τονίζουμε ότι δεν υπηρετεί κοινωνικός λειτουργός σε καμία δημόσια υπηρεσία των νησιών Πάτμου και Λειψών.

Προκήρυξη μίας θέσης(1) Δ.Ε. Διοικητικού-Λογιστικού

Προκήρυξη μίας θέσης(1) Δ.Ε Παρασκευαστών

Προκήρυξη μίας(1) θέσης Τ.Ε. Μαιών

Τέσσερεις(4) υπάλληλοι του Κ.Υ Πάτμου υπηρετούν με αποσπάσεις (συνεχείς επί έτη) σε άλλες μονάδες υγείας. Ζητάμε την μετάθεση τους έτσι ώστε να ανοίξουν οι θέσεις στο οργανόγραμμα (1 Δ.Ε Διοικητικού-Λογιστικού, 1Τ.Ε Μαιών, 2Τ.Ε Επισκεπτριών υγείας) και προκήρυξη των αντιστοιχών θέσεων . Στο Κ.Υ. Πάτμου υπηρετούν οκτώ (8) υπάλληλοι με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, καλύπτουν πάγιες και επιτακτικές ανάγκες της λειτουργίας του. Ζητάμε την μονιμοποίηση τους.

3. ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΛΕΙΨΩΝ

Είναι άξιο απορροίας γιατί τα ιατρεία αυτά φέρουν τον τίτλο του πολυδύναμου . Λειψοί νησί με πληθυσμό 750 κατοίκων με πολλά παιδιά (στατιστικά). Οι κάτοικοι υπερδιπλασιάζονται το καλοκαίρι. H κατάσταση όσο αφορά την λειτουργία του ιατρείου κρίνεται επικίνδυνη, υπηρετεί συνήθως ένας γιατρός υπηρεσίας υπαίθρου στα πλαίσια της στρατιωτικής του θητείας. Ζητάμε οι υπηρετούντες αγροτικοί γιατροί να είναι πάντα δύο(2) .

Η Ε.Ι.ΘΕ.Λ ζητά την προκήρυξη άμεσα δύο(2) θέσεων Γενικής Ιατρικής η Παθολογίας Διευθυντή και Επιμελητή Α΄ (προβλέπονται από το οργανόγραμμα). Προκήρυξη μίας(1) θέσης Δ.Ε. Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών και λειτουργία του μικροβιολογικού μηχανήματος που σκουριάζει, εδώ και 10 χρόνια. Προκήρυξη μίας(1) θέσης Δ.Ε Χειριστών Εμφανιστών . Προκήρυξη μίας(1) θέσης Πληρώματος-Οδηγού Ασθενοφόρου Η Ένωση βάζει και ως στόχο την προκήρυξη θέσης Παιδιάτρου (υπάρχει στο οργανόγραμμα ). Όλες οι προαναφερόμενες θέσεις αναγράφονται στον οργανισμό του Ιατρείου.

4. ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ

Μία από τα ίδια, γύμνια σε ανθρώπινο δυναμικό και όχι μόνο. 150 κάτοικοι που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται. Το νησί δέχεται κατά περιόδους μεγάλες ροές μεταναστών. Ένας γιατρός και ένας τραπεζοκόμος υπηρετούν στο Ιατρείο .

Ζητάμε την προκήρυξη μίας(1) θέσης Γενικής Ιατρικής η Παθολογίας με βαθμό Διευθυντή, μία(1) θέση ακόμη Ιατρού υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου και δύο(θέσεις) Δ.Ε Βοηθών Νοσηλευτών .

5. ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΡΚΙΩΝ

Αρκιοί νησάκι με πληθυσμό περίπου 40 κατοίκων, το καλοκαίρι πόλος έλξης δεκάδων σκαφών αναψυχής καθημερινά, με εκατοντάδες επισκέπτες . Ιατρείο φάντασμα, δεν υπηρετεί κανένας υγειονομικός γιατρός η νοσηλευτής. Επισκέπτονται το Ιατρείο ανά 15 ήμερο (δύο φορές τον μήνα) γιατροί από το Κ.Υ.Πατμου. Ζητάμε την προκήρυξη “επιτέλους” της μίας(1) θέσης ιατρού υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου (έστω και στα πλαίσια της στρατιωτικής θητείας αν αποβεί άγονη)

Β. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Παρά το ότι έχει ομαλοποιηθεί, κάπως η κατάσταση σε ελλείψεις υλικών ,φαρμάκων, κ.λπ. Όμως, κατά διαστήματα παρουσιάζονται περιοδικά ελλείψεις επικεντρωνόμαστε σε διάφορες ελλείψεις υλικών οδοντιατρικών, αντιδραστηρίων κ.λπ.. Σε αυτό το κεφάλαιο θα αναφερθούμε σε ορισμένες προτάσεις –διεκδικήσεις πάγιες της Ε.Ι.ΘΕ.Λ.

Η Ένωση προτείνει την κατασκευή μονάδας παράγωγης οξυγόνου στο Κ.Υ.Πάτμου . Οι εργασίες έχουν προχωρήσει όμως θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Επισκευή και συντήρηση των οδοντιατρικών μονάδων σε Νοσοκομείο Λέρου, Κ.Υ Πάτμου, Π.Π.Ι Λειψών . Το Κ.Υ Πάτμου να προμηθευτεί μικρό Ασθενοφόρο που να μπορεί να κινείται στα στενά σακάκια της Χώρας και Σκάλας .Βιοχημικός αναλυτής για το μικροβιολογικό εργαστήριο του Κ.Υ. Πάτμου και ξηράς χημείας για το αντίστοιχο εργαστήριο του Π.Π.Ι Λειψών & Αγαθονησίου .

Συντήρηση και επισκευή έλεγχος στατικότητας και αντισεισμική θωράκιση όπου χρειαστεί για όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις των μονάδων Υγείας (Λέρου,Πάτμου,Λειψών,Αγαθονησίου και Αρκίων).

Γ. ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ . ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Ε.Κ.Α.Β

Η υποστελέχωση, οι τεράστιες ελλείψεις, στο Ε.Κ.Α.Β, η μη ύπαρξη κατάλληλων μέσων για διακομιδές ασθενών, είναι η καθημερινή πραγματικότητα που ζούμε στα

νησιά μας. Συχνά το ΕΚΑΒ δηλώνει αδυναμία διακομιδής ασθενών σε βαριά κατάσταση με πτητικό μέσο σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο με αποτέλεσμα η διακομιδή να γίνει με πλωτά μέσα, προφανώς ακατάλληλα, από τα Κ.Υ. σε Νοσοκομεία που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες αντιμετώπισης του αρρώστου. Δεν υπάρχει, Ιατρικό προσωπικό εξειδικευμένο στο Ε.Κ.Α.Β. . Στα νησιά μας οι Ιατροί των Κ.Υ. διακομίζουν εθελοντικά τα περιστατικά, εγκαταλείποντας αναγκαστικά την εφημερία τους. Πρέπει να παραδώσουν τον ασθενή , αφού έχουν ταξιδεύσει στο Αιγαίο, να επιστρέψουν και να συνεχίσουν την εφημερία τους ταλαιπωρημένοι , με ότι αυτό συνεπάγεται. Το διάστημα της απουσίας τους πρέπει να το καλύψει συνάδελφος (εάν υπάρχει), που έχει βγει ήδη από εφημερία κ.λπ.

Η Ένωση διεκδικεί ξεκάθαρα τον κεντρικό, σύγχρονο σχεδιασμό με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό (Διασώστες, Γιατρούς) που θα υπηρετούν σε αποκεντρωμένες μονάδες, διάσπαρτες στο Αιγαίο, με στρατηγική τοποθέτηση και σύγχρονα μέσα μεταφοράς ,στη βάση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διακομιδών των ασθενών που θα συνδέει τις μονάδες υγείας .

Δ. ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ είχαν δοθεί, στους Ιατρούς του Νοσοκομείου Λέρου με τον Ν.1881/1990(Α.11 Παρ 38). Επίσης δινόταν στους Ιατρούς των αποκεντρωμένων μονάδων του Κ.Θ. Λέρου δηλαδή Κ.Υ Πάτμου και Π.Π.Ι. των Λειψών και του Αγαθονησίου .

Ο νομοθέτης θεσπίζοντας, το ανωτέρω άρθρο νόμου, προέβλεπε στην ενίσχυση, του Θεραπευτηρίου Λέρου σε προσωπικό για να «στηρίξει» και να «προωθήσει » την λεγόμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» την δεκαετία του 90 . Όλοι θυμόμαστε την φρικιαστική κατάσταση του Κ.Θ. και όσων νοσηλεύονταν, σε αυτό κάτω από ζωώδεις συνθήκες (1700 ασθενείς με έναν Ψυχίατρο κ.λπ.).Έτσι λοιπόν ήρθαν γιατροί, ψυχολόγοι, εξειδικευμένο προσωπικό και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Σήμερα φαίνεται όμως έχουμε σε εξέλιξη το κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών Νοσοκομείων, με οδηγίες της Ε..Ε. .εφαρμοζόμενες από τις κυβερνήσεις . Η Ε.Ι.ΘΕ.Λ θα αντισταθεί με όλες της τις δυνατότητες και δυνάμεις και καλεί στο πλευρό της τους ασθενείς και τους κατοίκους των νησιών μας .

Το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής, δίνεται στους γιατρούς του Νοσοκομείου Λέρου και δινόταν επίσης και στους γιατρούς του Κ.Υ .Πάτμου και Π.Π.Ι. των Λειψών και του Αγαθονησίου . Όμως με την υπ .αριθμ. πρωτ. ΔΑΑΔ 49193/11.11.2016 ΑΠΟΦΑΣΗ της Διοικήτριας της 2ης Υγειονομικής περιφέρειας διακόπηκε, μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2015, για τις προαναφερόμενες Υγειονομικές μονάδες (Πάτμου Λειψών, Αγαθονησίου ). Η ως άνω διακοπή, έγινε με την αιτιολογία ότι το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής του Ν.1881 /1990 ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΤΟ Κ.Θ.-Γ.Ν-ΚΥ-ΛΕΡΟΥ. (Βλ.σχετ.ΦΕΚ 3360 /15.12.2014 /Τ.Β. στο οποίο δημοσιεύτηκε η αρ .Δ.Α.Α.Δ 36136/262551 για την μεταφορά θέσεων και προσωπικού των Κ.Υ. του πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας στίς ΔΥΠΕ ). Προφανώς, η Πάτμος και τα υπόλοιπα νησιά έγιναν προάστια του Πειραιά. Τονίζουμε ότι υπήρξε παράλειψη έκδοσης των οικείων διαπιστωτικών πράξεων από την Διοικήτρια. Δεν είχαν κοινοποιηθεί σε μας, οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις της Διοικήτριας της 2ης Υ.Π.Ε. με τις οποίες διαπιστώνεται η μεταφορά μας ως Ιατρικού προσωπικού από το Νοσοκομείο της Λέρου στην 2η Υ.Π.Ε. Επίσης τονίζεται ότι οι τρεις γιατροί είχαν προσληφθεί με προκήρυξη που σαφώς αναφερόταν στα κίνητρα .

Η Ένωση ζητά να αποκατασταθεί αυτή η αδικία σε βάρος των τριών Ιατρών από την Διοίκηση του Υπουργείου. Επίσης είναι εντελώς παράδοξο το γεγονός ότι το Κ.Υ.Πατμου δεν αναφέρεται ως άγονο στις προκηρύξεις για γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου.

Συνεχίζοντας, την 19/7/2017 με την ανάρτηση στο διαδίκτυο, της ερμηνευτικής εφαρμοστικής εγκυκλίου του Ν.4472 /2017 (Α¨74) για τα ειδικά μισθολόγια από το Υπουργείο Οικονομικών, στο περιεχόμενο της οποίας διάφοροι ’πρόθυμοι’ παίζοντας προφανώς τον ρόλο του ‘λαγού’ ανακάλυψαν ότι κόβονται τα ανωτέρω κίνητρα και από τους γιατρούς του Νοσοκομείου –Κ.Θ. Λέρου. Πραγματικά έγινε περικοπή των κινήτρων και στους γιατρούς του Νοσοκομείου Λέρου, με την συνέχιση της καταβολής αυτών ως προσωπικής διαφοράς και την σταδιακή εκμηδένιση του ποσού. Υπηρετούν στο Νοσοκομείο Λέρου γιατροί νεοπροσληφθέντες (μετά την 19/7/2017), που ενώ τα κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής εμπεριέχονται στην προκήρυξη των θέσεων τους, δεν τους καταβάλλονται (οκτώ(8) συνάδελφοι).

Η Ένωση καλεί την σημερινή Διοίκηση του Υπουργείου (είχε καλέσει και την προηγούμενη χωρίς αποτέλεσμα, παρά τις υποσχέσεις ) να πάρει σαφή θέση νομοθετώντας για την επαναφορά των κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής του ν. 1881/1990 .

ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΤΕΓΗΣ

Το κίνητρο αυτό παράνομα και εντελώς αυθαίρετα, δεν καταβάλλεται στους δικαιούχους, από εικοσαετίας . Αποτελεί μέρος των κινήτρων του νόμου 1881/1990 (αρ. 11, παρ 38) . Η μη καταβολή του παραμένει εδώ και χρόνια αδικαιολόγητη εκ μέρους των Διοικήσεων του Νοσοκομείου Λέρου. Η Ένωση παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις-παρεμβάσεις (αποστολές εξωδίκων κ.λπ.) δεν πήρε ποτέ σαφή απάντηση.

Ε. ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Η Ε.Ι.ΘΕ.Λ θα συμμετέχει στις συντονισμένες ενέργειες και διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012. Πιό μαζικά θά κλιμακώσουμε τους αγώνες μας για την ανάκτηση των μισθολογικών μας απωλειών για την καταβολή του συνόλου των αναδρομικών, για την άμεση επαναφορά του μισθού μας στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του2012 και την άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο, να εφαρμόσει τήν απόφαση του ανωτάτου Δικαστηρίου για τήν αποκατάσταση των μισθών μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η Ε. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Πρόγραμμα «Ιπποκράτης» για την αναβάθμιση της υγειονομικής κάλυψης των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα

Πρόγραμμα «Ιπποκράτης» για την αναβάθμιση της υγειονομικής κάλυψης των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα   Υπεγράφη, σήμερα, η προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

©2020 radioproto.gr