Ερώτηση στη Βουλή του Ε. Αποστολάκη για την αποδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου

Ερώτηση στη Βουλή του Ε. Αποστολάκη για την αποδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου

Πηγή: www.vimatisko.gr

Επίκαιρη ερώτηση στον Νίκο Δένδια κατέθεσε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, σχετικά με την αποδυνάμωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

«Επειδή οι δημοσιεύσεις στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο δείχνουν, αν όχι κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί, την επιμονή της Τουρκίας στην υλοποίηση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου», ο υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ρωτά συγκεκριμένα τον υπουργό Άμυνας εάν το στρατιωτικό υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων που αποσύρθηκε από τα νησιά και στάλθηκε στην Ουκρανία έχει αντικατασταθεί με άλλο αντίστοιχο, ίσης επιχειρησιακής ικανότητας και αν ναι με ποιο.

Ταυτόχρονα, δεδομένου του νέου ανοίγματος διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο αλλά και των γνωστών θέσεων της Τουρκίας για το Αιγαίο, ο κ. Αποστολάκης ρωτά τον κ. Δένδια εάν θα συνεχιστεί η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, που αφαιρεί από τις δυνατότητες άμυνας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak ανέφερε σε δημοσίευμά της πως η διαδικασία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων προχωράει διά μέσου της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ολόκληρη η ερώτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη
Προς τον κ. υπουργό Εθνικής Άμυνας
Θέμα: Σταδιακή αποδυνάμωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ελλάδα συμμετείχε στην αποστολή στρατιωτικού υλικού. Ενώ αρχικά η κυβέρνηση διέψευδε την αποστολή, στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι θα δρομολογούνταν αποστολή πολεμικού υλικού, στην οποία όμως θα περιελαμβανόταν μόνο κατασχεμένος φορητός οπλισμός και όχι οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρά ταύτα, όπως έγινε γνωστό το υλικό που αποστείλαμε αποτελούνταν από οπλικά συστήματα των Ε.Δ. που αποσύρθηκαν μάλιστα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το κύριο έργο αεράμυνας των νησιών του Α. Αιγαίου υποστηρίζεται από συστήματα ρωσικής προέλευσης. Η διαρροή που υπήρξε στον Τύπο περί μην ανανεώσεως των συμβάσεων υποστήριξης των συστημάτων από ρωσικές εταιρείες οδηγεί στην υπόθεση ότι τα συστήματα αυτά απαξιώνονται (συμπεριλαμβανομένων και των s-300), άρα ανοίγει ο δρόμος για προώθηση τους στην Ουκρανία .

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον κ. Ζελένσκι, θα συνεχίσει η Ελλάδα να υποστηρίζει την Ουκρανία.

Επειδή προκύπτει το ερώτημα επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποστολής εκ νέου υλικού στην Ουκρανία,

Επειδή δε οι δημοσιεύσεις στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο δείχνουν, αν όχι κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί, την επιμονή της Τουρκίας στην υλοποίηση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου,

Επειδή η Βουλή και ο ελληνικός Λαός έχουν απαίτηση να έχουν πλήρη ενημέρωση για όσα συζητά η κυβέρνηση και αφορούν στις πάγιες ελληνικές θέσεις στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής επιχειρησιακής δυνατότητας των νησιών.

Ερωτάται ο κ. υπουργός
1)Το στρατιωτικό υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο αποσύρθηκε από τα νησιά για να αποσταλεί στην Ουκρανία, έχει αντικατασταθεί με άλλο αντίστοιχο, ίσης επιχειρησιακής ικανότητας και αν ναι με ποιο;

2) Δεδομένου του νέου ανοίγματος διαλόγου ανάμεσα στη Χώρα μας και την Τουρκία, της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο αλλά και των γνωστών θέσεων της Τουρκίας για το Αιγαίο, θα συνεχιστεί η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, που αφαιρεί από τις δυνατότητες άμυνας των νησιών του Α. Αιγαίου;

Ο ερωτών βουλευτής
Αποστολάκης Ευάγγελος».

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Γεμάτοι επικίνδυνες λακκούβες οι δρόμοι της Κω

Γεμάτοι επικίνδυνες λακκούβες οι δρόμοι της Κω Πηγή: www.vimatisko.gr Καθημερινά είναι τα παράπονα και τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε από αναγνώστες για τις εκατοντάδες επικίνδυνες λακκούβες

Αθλητικά Νέα

ΑΕΤΟΣ ΚΩ: Σε δυο σχολές συνεχίζει της σπουδές του ο προπονητής του συλλόγου Απόστολος Παπανικολάου για το 2024

ΑΕΤΟΣ ΚΩ: Σε δυο σχολές συνεχίζει της σπουδές του ο προπονητής του συλλόγου Απόστολος Παπανικολάου για το 2024 Σε δυο σχολές συνεχίζει της σπουδές του

©2020 radioproto.gr