Ερώτηση στη Βουλή για τους Αρκιούς. Το Δημόσιο οφείλει να σέβεται και να εφαρμόζει τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή για τους Αρκιούς. Το Δημόσιο οφείλει να σέβεται και να εφαρμόζει τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή

«Φαίνεται ότι το αυτονόητο που είναι ο σεβασμός και η εφαρμογή των νόμων που ψηφίζει η Βουλή, δεν είναι τόσο αυτονόητο για κάποιες υπηρεσίες», τονίζει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στις αγωγές που επιδίδει το Δημοσίου σε κατοίκους στους Αρκιούς ακόμα και μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης που επιλύει το πρόβλημα.

Ο κ. Κόνσολας κατέθεσε ερώτηση μάλιστα στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ζητώντας να υπάρξει άμεση παρέμβαση.

Όπως αναφέρει ο κ. Κόνσολας, με νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία έγινε Νόμος του Κράτους με αριθμό 4972/2022 Φ.Ε.Κ. 181 τ.Ά /23-9-2022, δόθηκε λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τις διεκδικήσεις του Δημοσίου σε ιδιωτικές περιουσίες σε μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, όπως το Καστελόριζο, οι Αρκιοί, το Αγαθονήσι, η Σαρία, το Μαράθι και η Ψέριμος.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 126, καθιερώθηκε η αναγνώριση της κυριότητας έναντι του Δημοσίου όσων φυσικών προσώπων και μόνιμων κατοίκων νέμονται δημόσια ακίνητα στα συγκεκριμένα νησιά.

Όπως η λογική επιτάσσει, όλοι ανέμεναν ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου έβαζε τέλος στην αμφισβήτηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών σε αυτά τα νησιά.

Πριν από λίγο καιρό, όμως, και αφού είχε μεσολαβήσει ένας και πλέον μήνας από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, επιδόθηκαν δέκα νέες αγωγές του Δημοσίου με διεκδικήσεις έναντι της ακίνητης περιουσίας των πολιτών , σε ισάριθμους κατοίκους των Αρκιών.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά από τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης να παρέμβει άμεσα για να εφαρμοστεί η νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε και

απαλλάσσει τους κατοίκους των Αρκιών από τις απαιτήσεις του δημοσίου έναντι της ακίνητης περιουσίας τους.

Τονίζει μάλιστα ότι: «η ενίσχυση της ζωής σε ακριτικά νησιά, όπως οι Αρκιοί, αποτελεί εθνικό στόχο».

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

H ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ ξεκινά τις καλοκαιρινές της δράσεις την Τρίτη 13/06 στις 21:00, στον Θερινό Κινηματογράφο Ορφέα, με τη βραβευμένη ταινία από το Μαρόκο Το Μπλε Καφτάνι.

H ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ ξεκινά τις καλοκαιρινές της δράσεις την Τρίτη 13/06 στις 21:00, στον Θερινό Κινηματογράφο Ορφέα, με τη βραβευμένη ταινία από το Μαρόκο Το Μπλε Καφτάνι. Το Μπλε

©2020 radioproto.gr