Ερώτηση ΚΚΕ για παράταση του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους στο τουρισμό

Share This Post

 

Ερώτηση ΚΚΕ για παράταση του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους στο τουρισμό

Θέμα: Άμεση καταβολή και παράταση του επιδόματος ανεργίας για όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους στον τουρισμό – επισιτισμό και άμεση οικονομική στήριξη των εργαζομένων του κλάδου που δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα στήριξης.

Είναι γνωστό, ότι ο κλάδος του τουρισμού χτυπήθηκε ιδιαίτερα από τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού, αλλά και της νέας οικονομικής κρίσης η οποία είναι σε εξέλιξη.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό τουρισμό είτε έχουν ενταχθεί στα πενιχρά μέτρα στήριξης τα οποία όχι μόνο δεν αρκούν για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, αλλά καθυστερούν και να τους καταβληθούν είτε μένουν εκτός κάθε οικονομικής στήριξης.

Δεν έχει ληφθεί κανέναν αναγκαίο μέτρο ώστε να ξεπεραστούν τα τυπικά και άλλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν ομάδες εποχιακά εργαζομένων με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την επιδότηση ανεργίας. Συγκεκριμένα ενώ έχει τροποποιηθεί ο νόμος για την επιδότηση ανεργίας και απαιτείται τυπικά η συμπλήρωση 50 ενσήμων από τους νέους επιδοτούμενους, συνεχίζεται να τους ζητείται ο αριθμός των 80 ενσήμων. Ζητείται επίσης βεβαίωση εποχικότητας από εργαζόμενους που εργάστηκαν σε επιχειρήσεις όπως· τουριστικά γραφεία, γραφεία γενικού τουρισμού, ενοικιάσεων μοτοποδηλάτων, αυτοκινήτων, duty free, κλπ, οι οποίες ειδικά φέτος σε συνθήκες πανδημίας και περιορισμένης σεζόν αδυνατούν να τη χορηγήσουν, καθώς απασχόλησαν λιγότερους εποχιακά εργαζόμενους. Απορρίπτονται επίσης αιτήσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, παρότι εντάχθηκαν με μονομερή δήλωση σε αναστολή εργασίας για 5 μήνες.

Τα προβλήματα συνεχίζονται με το σύστημα του ΕΦΚΑ, στο οποίο δεν εμφανίζονται τα ένσημα αναστολής εργασίας με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να συναντούν εμπόδια στην κατάθεση δικαιολογητικών για επιδόματα, αναρρωτικές συντάξεις, εφάπαξ κλπ.

Επιπλέον οι προϊστάμενοι των τοπικών καταστημάτων του ΟΑΕΔ δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να εξετάζουν ενστάσεις για εκπρόθεσμη ανανέωση κάρτας ανεργίας με αποτέλεσμα την παραπομπή τους σε δευτεροβάθμιες επιτροπές και την πολύμηνη καθυστέρησή τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για:

· Την παράταση και άμεση καταβολή του επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους όλους του δικαιούχους εργαζόμενους στον τουρισμό – επισιτισμό, καθώς και στους εποχικά εργαζόμενους του τουρισμού που οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάστηκαν δεν χαρακτηρίζονται εποχιακές.

· Την οικονομική στήριξη των εργαζομένων του κλάδου που δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα στήριξης.

· Την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών καταστημάτων του ΟΑΕΔ προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις οι χιλιάδες άνεργοι.

Οι Βουλευτές

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Εμπορικός σύλλογος Κω: ΔΕΙΤΕ το Εορταστικό Ωράριο των Χριστουγέννων

Εμπορικός σύλλογος Κω: ΔΕΙΤΕ το Εορταστικό Ωράριο των Χριστουγέννων Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων που αρχίζει την ΚΥΡΙΑΚΗ 11

Ενημέρωση

Διαβεβαιώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης προς το Μάνο Κόνσολα για την κάλυψη των κενών θέσεων στο Ειρηνοδικείου Καλύμνου

Διαβεβαιώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης προς το Μάνο Κόνσολα για την κάλυψη των κενών θέσεων στο Ειρηνοδικείου Καλύμνου Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας, με έγγραφη

©2020 radioproto.gr is made with by