“Ελληνική Λύση”: Μετά τη Ρόδο και την Κω κλείνουν και τα κέντρα υποδοχής νεοσυλλέκτων στη Θράκη

“Ελληνική Λύση”: Μετά τη Ρόδο και την Κω κλείνουν και τα κέντρα υποδοχής νεοσυλλέκτων στη Θράκη

Πηγή: www.vimatisko.gr

Δημοσιεύουμε την ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 667/11-09-2023 σχετικά με το θέμα « Μετά τη Ρόδο και την Κω κλείνουν και τα κέντρα υποδοχής νεοσυλλέκτων στη Θράκη  » και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Κύριε Υπουργέ,

Με απόφασή σας και προφανώς κατόπιν συνεννοήσεως με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά το κλείσιμο των Σημείων Υποδοχής Νεοσυλλέκτων Οπλιτών της Ρόδου και της Κω, ακολούθησαν και τα πέντε Σ.ΥΠ.Ο., τα οποία υπάρχουν στη Θράκη. Κατά σύμπτωση, όλα τα κέντρα που κλείνουν βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές απειλούμενες από την Τουρκία. Το σκεπτικό της αποφάσεώς σας είναι η αποφόρτιση των μόνιμων στελεχών του Δ΄Σ.Σ. από την εκπαίδευση νέων στρατιωτών θητείας, κάτι το οποίο θα μπορούσατε να επιτύχετε, τοποθετώντας περισσότερα στελέχη να επανδρώσουν τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως. Το 2018 είχε αποφασισθεί να κλείσουν τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων και να ιδρυθούν τα Σ.ΥΠ.Ο. με το σκεπτικό οι νεοσύλλεκτοι να παρουσιάζονται από την αρχή στις ακριτικές περιοχές στις οποίες θα υπηρετούσαν τη θητεία τους. Τώρα η κυβέρνησή σας επαναφέρει τα Κ.Ε.Ν., τα οποία καταργήθηκαν το 2018 με το ερώτημα για ποιον λόγο ο φορολογούμενος πολίτης να επωμισθεί το οικονομικό κόστος από την κατάργηση των Σ.ΥΠ.Ο., για την επαναλειτουργία των Κ.Ε.Ν.; Πλέον η Θράκη από την επόμενη ΕΣΣΟ δε δέχεται νεοσύλλεκτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδος, η οποία μαστίζεται από την υπογεννητικότητα, τη μετανάστευση και από τις ατελείωτες ορδές παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι κλέβουν οικίες, προκαλούν ατυχήματα στην Εγνατία Οδό και έχουν επιβάλει ένα καθεστώς τρόμου στα απομακρυσμένα και με ολιγάριθμους κατοίκους χωριά, λεηλατώντας ό,τι μπορεί να λεηλατηθεί, όπως έκαναν οι ορδές του Αττίλα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Προτίθεστε να μας απαντήσετε σε τι αποσκοπεί να παρουσιάζονται οι νεοσύλλεκτοι σε Κ.Ε.Ν. της ηπειρωτικής Ελλάδος και ακολούθως να τοποθετούνται σε στρατιωτικές μονάδες του Έβρου και των νήσων;

2.Προτίθεστε να μας απαντήσετε, γιατί δεν επανδρώσατε με περισσότερα στελέχη τις θέσεις στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως της Θράκης, ώστε να αποφορτισθούν τα ήδη μόνιμα

 

στελέχη του Δ΄Σ.Σ., από την εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων, αλλά προχωρήσατε στην κατάργηση των Σ.ΥΠ.Ο.;

3.Προτίθεσθε, λόγω υψίστων εθνικών κινδύνων τους οποίους αντιμετωπίζει η Θράκη, να αναθεωρήσετε τη συγκεκριμένη απόφασή σας;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Στρατού Ξηράς αποτελεί διαρκή επιδίωξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), προκειμένου αυτός να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε διαμορφούμενες απειλές-προκλήσεις.

Συναφώς, το ΥΠΕΘΑ, μέσω του Γενικού Επιτελείου Στρατού, θέτει ως προτεραιότητά του τη βέλτιστη διαδικασία κατάταξης των στρατευσίμων και, στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται και αξιολογούνται ,σε διαρκή βάση, προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στις Μονάδες της Θράκης, θα συνεχίσουν να τοποθετούνται οπλίτες θητείας μετά την ολοκλήρωση της αρχικής τους εκπαίδευσης.

Με την επαναλειτουργία των ΚΕΝ στην ηπειρωτική Ελλάδα, επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακος, δεδομένου ότι καθίσταται ευχερέστερος ο εφοδιασμός τους σε υλικά. Επιπλέον, διευκολύνεται η υγειονομική εξέταση των οπλιτών από τις κατά τόπους Στρατιωτικές Υγειονομικές Επιτροπές και η κρίση της σωματικής τους ικανότητας.Σεπρακτικόεπίπεδο,δίνεταιαυξημένηβαρύτητακαιπροσοχήστηβασική στρατιωτική εκπαίδευση, καθόσον αυτή αποτελεί την κύρια αποστολή των ΚΕΝ. Παράλληλα, οι Μονάδες που λειτουργούσαν ως ΣΥΠΟ, ειδικά στην παραμεθόριο, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ασχοληθούν απρόσκοπτα με την αποτρεπτική αποστολή τους.

Σε κάθε περίπτωση, τα Γενικά Επιτελεία μελετούν διεξοδικά και αξιολογούν όλες τις σχετικές προτάσεις, με γνώμονα την ορθολογική λειτουργία του συστήματος κατάταξης και εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων οπλιτών, τη διασφάλιση πόρων και την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, μέσων και υποδομών.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Πρόγραμμα «Ιπποκράτης» για την αναβάθμιση της υγειονομικής κάλυψης των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα   Υπεγράφη, σήμερα, η προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

©2020 radioproto.gr