Εκδικάζονται σήμερα οι ενστάσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα σε Κω και Λέρο

Εκδικάζονται σήμερα οι ενστάσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα σε Κω και Λέρο

 

Σήμερα έχει προσδιοριστεί η εξέταση ενώπιον του Α’ Τμήματος του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου των τριών ενστάσεων που έχουν υποβληθεί κατά του κύρους των αποφάσεων ανακήρυξης των επιτυχόντων και επιλαχόντων συνδυασμών και υποψηφίων από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κω στους Δήμους Κω και Λέρου.
Πιο συγκεκριμένα, ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου με ένσταση κατά του κύρους της με αριθμό 71/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας) με την οποία επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 στο Δήμο Κω και ανακηρύχθηκαν οι επιτυχόντες και επιλαχόντες σύμβουλοι του δημοτικού συμβουλίου υπέβαλε ο κ. Γεώργιος Κυρίτσης, υποψήφιος δήμαρχος με το συνδυασμό «Δύναμη Αλλαγής».
Στις άνω εκλογές συμμετείχαν επίσης ο συνδυασμός «ΙΣΧΥΡΗ ΚΩΣ» με επικεφαλής τον Θεοδόσιο Νικηταρά του Αντωνίου, καθώς και ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση».
Σύμφωνα με την με αριθμό 71/2023 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω κατά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στον Δήμο Κω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο συνδυασμός «ΙΣΧΥΡΗ ΚΩΣ» πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία και ως δήμαρχος εκλέχθηκε ο κ. Θεοδόσιος Νικηταράς, καθώς πλειοψήφησε με ποσοστό άνω του 43% συν 1 ψήφο του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Ειδικότερα, ο συνδυασμός «ΙΣΧΥΡΗ ΚΩΣ» έλαβε ποσοστό 59.90%, ο συνδυασμός «ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΑΛΓΗΣ» ποσοστό 35.27% και ο συνδυασμός «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ποσοστό 4.84% επί των 16.276 έγκυρων ψηφοδελτίων.
Σύμφωνα με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω ο συνδυασμός «ΙΣΧΥΡΗ ΚΩΣ» καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή 17 έδρες, ο συνδυασμός «ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ» καταλαμβάνει 11 έδρες, και ο συνδυασμός «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» καταλαμβάνει 1 έδρα.
Ο κ. Κυρίτσης βάλλει κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 στην Δημοτική Κοινότητα Καρδάμαινας.

Διατείνεται ότι ψηφοδέλτια του συνδυασμού «ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ», μη νόμιμα κρίθηκαν άκυρα από τις εφορευτικές επιτροπές και θα έπρεπε να έχουν κριθεί έγκυρα και ζητά να ακυρωθεί μερικώς η με αριθμό 71/2023 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και να προσμετρηθούν ως έγκυρα 23 ψηφοδέλτια του συνδυασμού.
Την ένσταση υπέβαλε ο δικηγόρος κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης.
Ενσταση όμως υπέβαλε και ο συνδυασμός «ΙΣΧΥΡΗ ΚΩΣ» με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Θεοδόσιο Νικηταρά ο οποίος ζητά να προσμετρηθούν στην δύναμη του συνδυασμού 101 ψηφοδέλτια που κακώς είχαν κριθεί άκυρα.
-Σε ό,τι αφορά την ένσταση για το αποτέλεσμα της Λέρου ο απερχόμενος δήμαρχος Λέρου κ. Νικόλαος Κόλιας επικεφαλής της παρατάξεως «ΛΕΡΟΣ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» υπέβαλε ένσταση, ενώ ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Τιμόθεος Κωττάκης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης με την επωνυμία «Η ΛΕΡΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» υπέβαλε αντένσταση.
Ο κ. Κόλιας προσέφυγε ειδικότερα κατά της με αριθμό 69/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας), κατά το μέρος που με αυτή, ανακηρύχθηκε επιτυχών συνδυασμός στο Δήμο Λέρου, ο συνδυασμός «Η ΛΕΡΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» κατά του συνδυασμού με υποψήφιο δήμαρχο τον Τιμόθεο Κωττάκη και κατά όλων των υποψηφίων του ίδιου συνδυασμού.
Διατείνεται ότι υπήρξε παράβαση, από την εφορευτική επιτροπή συγκεκριμένων εκλογικών τμημάτων, της εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012, Ν.3852/2010 και Ν.4804/2021), με αποτέλεσμα την μη ορθή και νόμιμη αποτύπωση της βούλησης του εκλογικού σώματος, κατά την εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου 2023 στο Δήμο Λέρου.
Σύμφωνα με την 69/2023 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω, ο συνδυασμός «ΛΕΡΟΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» κατά την πρώτη Κυριακή των εκλογών έλαβε 2.320 ψήφους, και συνολικό ποσοστό 47,23% επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων. Κατά την ίδια εκλογική αναμέτρηση της 8ns Οκτωβρίου 2023, ο συνδυασμός «Η ΛΕΡΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» έλαβε 2.460 ψήφους και ποσοστό 50,08%, και ο συνδυασμός «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΡΟΥ» έλαβε 132 ψήφους και ποσοστό 2,69%.
Με την προσβαλλόμενη 69/2023 απόφαση του Πρωτοδικείου Κω, ανακηρύχθηκε επιτυχών ο συνδυασμός «Η ΛΕΡΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» και δήμαρχος ο Τιμόθεος Κωττάκης.
Με την ένστασή του διεκδικεί:
-Να προστεθούν στο συνολικό αριθμό ψηφοδελτίων που έλαβε ο συνδυασμός του 14 ψήφοι.
-Να ακυρωθούν 181 ψηφοδέλτια από το συνδυασμό «Η ΛΕΡΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» κατά το αιτητικό.
Ο κ. Κόλιας εκπροσωπείται από τον δικηγόρο Κω κ. Νικόλαο Χατζηβασίλη.
Ο κ. Κωττάκης από την άλλη εκπροσωπούμενος από τους δικηγόρους κ.κ. Μανώλη Χαραλάμπους και Κώστα Χαλκιά με την αντένστασή του αιτείται να προστεθούν στον συνολικό αριθμό των ψηφοδελτίων που έλαβε ο συνδυασμός του ακόμη 15 και να ακυρωθούν 109 ψηφοδέλτια και να αφαιρεθούν αντίστοιχα από το σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ο συνδυασμός Κόλια.

Πηγή: www.vimatisko.gr

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Λιμεναρχείο Κω: Δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων

Λιμεναρχείο Κω: Δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα μετο Έκτακτο Δελτίο Αναγγελίας Θυελλωδών Ανέμων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που ισχύει έως  αύριο Τετάρτη 24-04-2024

©2020 radioproto.gr