Δύναμη Αλλαγής: 6 προτάσεις προς Υπουργούς Τουρισμού για τη στήριξη Επιχειρήσεων, Εργαζομένων και του Δήμου

 

Δύναμη Αλλαγής: 6 προτάσεις προς Υπουργούς Τουρισμού για τη στήριξη Επιχειρήσεων, Εργαζομένων και του Δήμου

¨ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ¨

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη και τον Υφυπουργό κ. Κόνσολα απέστειλε ο δημοτικός σύμβουλος με τη Δύναμη Αλλαγής –Κως 2023 κ. Ηλίας Σιφάκης, καταθέτοντας έξη προτάσεις της παράταξης μας για τη στήριξη Επιχειρήσεων, Εργαζομένων και του Δήμου.

Το πλήγμα που δέχεται η οικονομία του νησιού είναι μεγάλο και δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων.

Όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και η Δύναμη Αλλαγής είναι παρούσα με θέσεις και η διάθεση συνεργασίας.

Ολόκληρη η επιστολή του Ηλία Σιφάκη έχει ως εξής:

« Κύριοι Υπουργοί,

Η Κως δεν αποτελεί έναν απλό τουριστικό προορισμό.

Είναι ο τέταρτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας.

Και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε δεινή θέση.

Σε δεινή θέση ο τουρισμός μας , πάνω στον οποίο στηρίζεται το σύνολο της οικονομίας του νησιού.

Σε δεινή θέση επιχειρηματίες και εργαζόμενοι.

Σε αυτή τη συγκυρία χρειαζόμαστε στήριξη.

Έργα και όχι λόγια.

Συγκεκριμένες πολιτικές στήριξης.

Για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις , για να έχουν εισόδημα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που δεν θα μπορέσουν να εργαστούν φέτος.

Ακούσαμε τον κ. Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ένα νέο πακέτο στήριξης στον τουρισμό.

Πολύ σύντομα και περιεκτικά, οι 6 προτάσεις της Δύναμης Αλλαγής, για την Κω:

1ον) -Ο κ.Κόνσολας έχει πει ότι ‘’τουρισμός και μεταναστευτικό δεν πάνε μαζί.’’ Και είναι αλήθεια. Δυστυχώς όμως η επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης να μετατρέψει την Κω σε χώρο εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών δεν έχει ανατραπεί και από τη σημερινή Κυβέρνηση. Υπήρξε μάλιστα επέκταση του συγκεκριμένου χώρου.

Ένα μήνυμα ισχυρό θα ήταν η αποσυμφόρηση του hot spot και του νησιού γενικά, καθώς και ένα χρονοδιάγραμμα οριστικής αναστολής της λειτουργί-ας του.

2ον)-Οι επιχειρήσεις του τουρισμού, οι επαγγελματίες του τουρισμού χρειάζονται ένα πράγμα: ρευστότητα, πρόσβαση σε κεφάλαια και δανεισμό.

Μόνο το 10% των αιτήσεων για δάνεια που υποβλήθηκαν στο ΤΕΠΙΧ, ικανο-ποιήθηκαν. Για το Ταμείο Εγγυοδοσίας υπάρχουν αιτήσεις δανείων ύψους 12 δις ευρώ ενώ το αρχικό διαθέσιμο ποσό είναι 1,7 δις ευρώ.

Η λύση είναι ένα ειδικό δανειακό πρόγραμμα για κεφάλαια κίνησης, αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, όπως είναι το πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας, με κρατική εγγύηση για το 80% του δανείου.

3ον)-Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα εργαστούν φέτος. Δεν αρκεί να μειωθεί το όριο των ενσήμων από τα 100 στα 50 για να μπει κάποιος στο

Ταμείο Ανεργίας. Γιατί ίσως να μην μπορεί να συγκεντρώσει και τα 50 ένσημα.

Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να έχουν εισόδημα. Προτείνουμε να ενταχθούν σε επιδοτούμενα επιμορφωτικά προγράμματα είτε από πόρους του ΕΣΠΑ είτε από προβλέψεις που μπορεί να υπάρξουν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

4ον)-Η οικονομία της Κω στηρίζεται στον τουρισμό, όπως και το 97% της οικονομίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αυτό σημαίνει ότι το 2020 η πτώση του ΑΕΠ και η ύφεση στην Κω και στα άλλα νησιά θα αγγίξει το υψηλότερο ποσοστό.

Χρειάζονται μέτρα στήριξης για το 2020, όπως:

– Απαλλαγή από την προκαταβολή φόρου και το τέλος επιτηδεύματος.

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε αναλογία με το ποσοστό της μείωσης του ΑΕΠ στο Νότιο Αιγαίο.

– Απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού αλλά και από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων όχι μόνο των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους αλλά και των εποχικών επιχειρήσεων που θα πληγούν από την κρίση.

– Απαλλαγή από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού της πρώτης κατοικίας όχι μόνο των εργαζομένων που η σύμβαση εργασίας τους είναι σε αναστολή αλλά και αυτών που δεν θα εργαστούν

Και για τα δύο αυτά μέτρα θα πρέπει να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου της Κω για να αναπληρώσει μέρος της απώλειας αυτών των εσόδων.

5ον)-Η ίδια η Κως χρειάζεται μια νέα ταυτότητα τουριστικού προορισμού. Χρειάζεται αλλαγή στο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης που ακολουθείται εδώ και χρόνια. Η πανδημία μας έδειξε τα όρια και τα αδύναμα σημεία του μαζικού τουρισμού.

Απευθύνομαι στη δημοτική αρχή που πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία για να ανοίξει αυτός ο διάλογος. Για να δημιουργήσουμε μια νέα και ελκυστική τουριστική ταυτότητα ως προορισμός.

Ο τουρισμός της Κω πρέπει να προσαρμοστεί στους κανόνες της ψηφιακής οικονομίας που συνιστά την 4η βιομηχανική επανάσταση. Ένα σύνολο υπηρεσιών και συναλλαγών στον τουρισμό θα γίνεται ψηφιακά, δράσεις marketing και προβολής θα έχουν ψηφιακό πρόσημο, η Κως πρέπει να γίνει smart island.

Αυτό σημαίνει ολοκληρωμένο σχέδιο έργων και δράσεων από το Δήμο και την Περιφέρεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κω .Σημαίνει όμως ότι τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις του νησιού θα πρέπει να ενταχθούν στην ψηφιακή οικονομία.

Η Δύναμη Αλλαγής θα δώσει το παρών σε αυτό το διάλογο, με προ-τάσεις.

6ον) Μιλάμε για την υγεία. Υπάρχει όμως ένα νοσοκομείο που δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες και στην εικόνα ενός τουριστικού προορισμού. Δεν περιμένουμε μέσα σε 3 μήνες αυτό το καλοκαίρι να γίνουν θαύματα.

Περιμένουμε όμως να γίνει το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, κέντρο αναφοράς για τον κορονοϊό, να εγκατασταθεί εκεί η υποδομή για το μοριακό έλεγχο.

Περιμένουμε να υπάρχει κάλυψη του ΕΚΑΒ στο Βόρειο Τρίγωνο του νησιού, με ασθενοφόρο και διασώστες.

Οι 6 αυτές προτάσεις θέλουμε να αξιολογηθούν από όλους.

Και να αποτελέσουν τη βάση για να μετατραπούν σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Ηλίας Σιφάκης

Δημοτικός Σύμβουλος

Με τη ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ-ΚΩΣ2023

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

©2020 radioproto.gr