Διαμαρτυρία της ΕΓΕ στο ΕΣΡ για τα reality shows

Θέμα: Διαμαρτυρία

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες μέλη του Ε.Σ.Ρ.

Στα 30 και πλέον χρόνια της πορείας της, η ιδιωτική τηλεόραση μάς έχει χαρίσει πολλές όμορφες σειρές και εκπομπές ποιότητας. Τον τελευταίο καιρό όμως μάς κάνει αρκετές φορές να νιώσουμε αμηχανία, να ντρεπόμαστε και να οργιζόμαστε με αυτά που βλέπουμε στις οθόνες μας.

Reality κακού γούστου μάς κατακλύζουν καθημερινά με πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες που στον βωμό της δημοσιότητας δεν διστάζουν να αυτοεξευτελιστούν, να υποβαθμίσουν τη νοημοσύνη τη δική τους και των θεατών. Ο λόγος για το «The Bachelor», όπου νέες γυναίκες – σαν σε αρένα- είναι πρόθυμες να ξεπεράσουν κάθε έννοια αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης προκειμένου να κατακτήσουν την καρδιά του bachelor. Ιερές έννοιες, όπως ο έρωτας, η αγάπη, η συντροφικότητα, ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας, ξεπουλιούνται στον βωμό της τηλεθέασης.

Προφανώς το συγκεκριμένο reality, όπως και πολλά άλλα (¨Big brother¨ κ.α.) υπάρχει , γιατί υπάρχουν αφ΄ ενός νέοι και νέες που καταδέχονται να απολέσουν την αξιοπρέπειά τους για να συμμετάσχουν αφ’ ετέρου και κάποιοι θεατές που ανταποκρίνονται. Δυστυχώς αυτό είναι ένα πρόβλημα της εποχής .

Εάν όμως μια μερίδα ανθρώπων δεν σέβονται τον εαυτό τους και την ιδιωτικότητά τους, δεν μπορούν να υποτιμούν τη νοημοσύνη γενικότερα του τηλεοπτικού κοινού.

Διαπιστώνουμε όμως ότι τον καιρό της πανδημίας και της σοβαρής οικονομικής κρίσης που δημιούργησε στη χώρα μας, σε όλα τα ιδιωτικά ΜΜΕ ξεφυτρώνουν μια σειρά reality show- παιχνιδιών, που ο ρόλος και η γυναικεία προσωπικότητα υποβαθμίζεται τόσο , που ο υποβιβασμός, η απαξίωση, η βία και ο βιασμός της να είναι διαρκής. Περιγράφονται συμπεριφορές, στάσεις και πεποιθήσεις που δεν αντικατοπτρίζουν το σήμερα.

Ως Γυναικεία Οργάνωση με πολύχρονη παρουσία και δράση για την κατάργηση των έμφυλων ανισοτήτων , αγωνιζόμαστε να αποδείξουμε ότι η γυναίκα δεν είναι αυτή η θλιβερή εικόνα που προβάλλουν παρόμοιες εκπομπές. Είναι η αξιοπρεπής, δυναμική και δραστήρια γυναίκα στην προσωπική , επαγγελματική και κοινωνική της ζωή.

Ο τρόπος με τον οποίο το γυναίκειο φύλο, παρουσιάζεται μέσω των ΜΜΕ συνιστά κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά ορίζονται από τις Διεθνείς Διακηρύξεις.

Για το λόγο αυτό απευθυνόμαστε σ΄εσάς, ως καθ΄ύλην αρμόδιο όργανο εκ του νόμου, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία μας και παρακαλούμε να επιληφθείτε του θέματος, ώστε να μην απαξιώνονται οι πολύχρονοι αγώνες των γυναικών για ισότητα.

Κατανοούμε ότι τα κανάλια είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως στο όνομα του κέρδους, τα ΜΜΕ τα οποία έχουν κύρια παιδευτικό ρόλο να επηρεάζουν τα παιδιά και τους νέους, προβάλλοντας τα στερεότυπα των φύλων και καταδικαστέες αντιλήψεις, όπως τον ανταγωνισμό και την αλληλοεξόντωση, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, την κουλτούρα της βίας και του βιασμού.

Τα αποτελέσματα της καλλιέργειας τέτοιας νοοτροπίας τα βιώνουμε ήδη με θλιβερά περιστατικά στην καθημερινότητα μας στη μετέπειτα συμπεριφορά τους.

Τα ΜΜΕ πρέπει επιτέλους να αναλογιστούν τη μεγάλη ευθύνη τους. Η τηλεόραση έχει τη δυνατότητα να παρέχει επιμόρφωση, πληροφόρηση και ψυχαγωγία, μέσω της εικόνας , που επενδύει με ήχο, χρώμα και μουσική, που την καθιστά θελκτική, επομένως να εκφράζει και να διαμορφώνει πρότυπα αντιλήψεις, αξίες και ήθη.

Εν έτει 2020 με τόσα οικονομικά-κοινωνικά-εθνικά-υγειονομικά θέματα να μας ταλανίζουν, είναι παντελώς άστοχο να παρουσιάζονται εκπομπές τέτοιου επιπέδου. Το ΕΣΡ οφείλει να τηρεί τους κανόνες της Ραδιοτηλεοπτικής Νομοθεσίας.

Αξιότιμοι/ες κύριοι και κυρίες του ΕΣΡ ευχόμαστε η ευθυκρισία σας να βοηθήσει ώστε, κυρίως η τηλεόραση, να εκπαιδεύει και να ψυχαγωγεί και όχι να εκμαυλίζει.

Ελπίζουμε να λάβετε υπόψη τη διαμαρτυρία μας.

Με εκτίμηση

Το Πανελλαδικό Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Γ.Ε.

Κατηγορίες: Ενημέρωση

©2020 radioproto.gr is made with by