Διαμαρτυρία κατοίκων και επαγγελματιών της Πλ. Κονίτσης και του Εμπ. Κέντρου Κω – Τι ζητούν από τον Δήμαρχο και τις παρατάξεις

Διαμαρτυρία κατοίκων και επαγγελματιών της Πλ. Κονίτσης και του Εμπ. Κέντρου Κω – Τι ζητούν από τον Δήμαρχο και τις παρατάξεις

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τετάρτη 19 Ιουλίου του 2023 κάτοικοι και επαγγελματίες της Πλ. Κονίτσης και του Εμπορικού Κέντρου της Κω για να συζητήσουμε

1. Για την απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων από την οδό Ιπποκράτους, απέναντι από την Πλ. Κονίτσης, και τη μεταφορά τους κοντά στη Vodafonκαι απέναντι από το 7ο Δημοτικό Σχολείο και

2. την υποβάθμιση της Πλ. Κονίτσης και γενικότερα του εμπορικού κέντρου.

Α. Ο Δήμος Κω δια υπαλλήλου της Δημοτικής Αστυνομίας ενημέρωσε ΜΟΝΟ κάποιους ιδιοκτήτες καταστημάτων για τη μεταφορά των κάδων που βρίσκονται στις οδούς Ιπποκράτους και Ελ Βενιζέλου στο ύψος της Πλ. Κονίτσης . Οι νέες θέσεις που πρότεινε η Δημοτική αρχή ήταν: 

– Στην οδό Ιπποκράτους   απέναντι από το 7οΔημοτικό σχολείο 

– Και στην οδό Ελ. Βενιζέλου στο ύψος της Αγ. Παρασκευής.

Με δεδομένο ότι η παραπάνω μεταφορά δεν εξυπηρετεί καθόλου τους μόνιμους κατοίκους,  με ανθρώπους υπερήλικες και ευπαθείς ομάδες,  ούτε τους καταστηματάρχες   του εμπορικού κέντρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής καταστημάτων εστίασης πέριξ του Μουσείου, αποφασίσαμε να προτείνουμε στο Δήμο την επανεξέταση του θέματος και την διατήρηση των παλαιών θέσεων των κάδων ή τουλάχιστον τη διατήρηση μιας εκ των δύο με καθημερινό άδειασμα των κάδων δύο φορές την ημέρα λόγω του μεγάλου όγκου απορριμμάτων.

Β. Σχετικά με την υποβάθμιση της Πλ. Κονίτσης και γενικότερα του εμπορικού κέντρου.

 

Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων σε ποσοστό πάνω από 80% βρίσκεται επί των οδών Ιπποκράτους, Πλ. Κονίτσης, Ελ. Βενιζέλου, Βύρωνος και Αγ. Νικολάου. Η περιοχή αυτή με εμπορική δραστηριότητα 365 ημέρες τον χρόνο ΔΥΣΤΥΧΩΣ απευθύνεται μόνο στους  ντόπιους, γιατί:

Η Πλ. Κονίτσης δεν αναγράφεται ΚΑΝ ως πλατεία στο Googlemapκαι στους τουριστικούς οδηγούς που κυκλοφορούν στο νησί και ενημερώνουν τους τουρίστες.

Η πλατεία Κονίτσης, η πρώτη πλατεία που μελετήθηκε από το Ε.Μ. Πολυτεχνείο και κατασκευάστηκε πριν 30 και πλέον χρόνια, δεν αναπλάστηκε ποτέ. 

Το σιντριβάνι στην Πλ. Κονίτσης, αφιερωμένο στους δωρητές οργάνων και που κοσμούντανμε γλυπτό του αρχιτέκτονα και γλύπτη Αλέξανδρου Πατσούρη, κατεδαφίστηκε από τη δημοτική αρχή πριν 12 περίπου χρόνια, με σκοπό να κατασκευαστεί στη θέση του άλλο σιντριβάνι, το οποίο ΠΟΤΕ δεν κατασκευάστηκε.

Οι πλάκες της πλατείας έσπασαν και κροταλίζουν.

Οι είσοδοι της πλατείας δεν δείχνουν ότι οδηγούν σε πλατεία, αφού έχουν μετατραπεί σε parkingμηχανών και μοτοποδηλάτων.

Καμία δραστηριότητα δεν έχει προγραμματιστεί για φέτος στην πλατεία στα πλαίσια των Ιπποκρατείων.

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού η γέφυρα πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο στη οδό Μεροπίδος δεν κατασκευάστηκε. Αποτέλεσμα, η οδός Μεροπίδος να γίνει έκτοτε αδιέξοδος δρόμος.

Σε κανένα σημείο του ιστορικού κέντρου δεν φαίνεται η ύπαρξη του εμπορικού κέντρου της Κω. ‘Ετσι αν κάποιος επισκέπτης Έλληνας ή αλλοδαπός κάνει το λάθος και ξεφύγει από την πολυσύχναστη διαδρομή που ξεκινά από την Κάζα Ρομάνα, την οδό Β. Παύλου, την πλατεία Ελευθερίας, την οδό που βρίσκονται τα σουβλάκια και τέλος το λιμάνι, τότε και μόνον τότε θα μπει στο εμπορικό κέντρο και θα εκπλαγεί. Δυτικά της οδού Β. Παύλου είναι η κατεξοχήν τουριστική Κως με δραστηριότητα εποχική. Ανατολικά αυτής βρίσκεται το εμπορικό κέντρο με δραστηριότητα όλο τον χρόνο. 

Η δραστηριότητα δυστυχώς στο εμπορικό κέντρο της πόλης μας συνεχώς βαίνει μειούμενη, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους επαγγελματίες.

Με δεδομένη την υποβάθμιση του εμπορικού κέντρου προτείνουμε:

– Την όσο το δυνατό συντομότερα ανάπλαση της Πλ. Κονίτσης με:

– Με την αλλαγή των πλακών

– Την τοποθέτηση δύο φωτιστικών στο κέντρο της πλατείας τα οποία να ταιριάζουν με την αρχιτεκτονική των κτηρίων. 

– Την κατασκευή του σιντριβανιού

– Την τοποθέτηση παγκακιών

– Την ελευθέρωση από τραπεζοκαθίσματα του τσιμεντένιου παγκακιού γύρω από το δέντρο, τα οποία τοποθετήθηκαν στα πλαίσια των μέτρων λόγω covid.

– Την δήλωση της πλατείας ως Πλ. Κονίτσης στο Googlemapκαι στους τουριστικούς χάρτες και τουριστικούς οδηγούς.

– Την τοποθέτηση στις εισόδους της πλατείας πινακίδων με την ένδειξη Προς εμπορικό κέντρο.

– Την τοποθέτηση στις εισόδους πολύχρωμων ομπρελών  όπως γίνεται σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις  

– Οργάνωση δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων στα πλαίσια των Ιπποκρατείων

– Τοποθέτηση leizerτο οποίο θα δείχνει από παντού την Πλ. Κονίτσης και το εμπορικό κέντρο

Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ζητάμε από την νυν Δημοτική αρχή, αλλά και όλες τις υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις  των επερχόμενων εκλογών, να συζητήσουμε, σε ημερομηνία που θα μας καθορίσουν, στην πλ. Κονίτσης τα παραπάνω θέματα και να δεσμευτούν ότι θα τα υποστηρίξουν από οποιαδήποτε θέση βρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις εκλογές.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι κινήσεις μας δεν έχουν σχέση με πολιτικά παιχνίδια και άλλες βλέψεις, παρά μόνο έχουν γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας με την αναβάθμιση της περιοχής μας.

Δηλώνουμε προς όλους ότι ο αγώνας που ξεκινάμε δεν θα έχει ημερομηνία   λήξης, παρά μόνο όταν αναβαθμιστεί το εμπορικό κέντρο της Κω.

Οι κάτοικοι και επαγγελματίες του εμπορικού κέντρου.

Ονοματεπώνυμο                                        υπογραφή                       

Ακολουθούν υπογραφές

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

©2020 radioproto.gr