Δήλωση για την 7η Μαρτίου από τη διεθνολόγο Ελευθερία Φτακλάκη

Share This Post

 

 

 

 

Δήλωση για την 7η Μαρτίου από τη διεθνολόγο Ελευθερία Φτακλάκη

Η επέτειος της Ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα είναι για όλους αφορμή περηφάνιας αλλά και αναστοχασμού. Η χώρα μας, με τη χαρακτηριστική νησιωτική γεωμορφολογία της, αποτελεί σημείο κομβικό που συχνά δοκιμάζονται τα συμφέροντα, οι αξίες, οι αντοχές, τα όρια της διεθνούς κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ελληνικού Κράτους.

Τα νησιά μας δοκιμάζονται από την αποδεδειγμένα προβληματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της εθνικής αλλά και της ευρωπαϊκής (όταν αυτή αναπτύσσεται) δράσης για την αντιμετώπιση απειλών, που πλέον έχουν αποκτήσει υβριδικό χαρακτήρα. Και οι νησιώτες, ως γνήσιοι ακρίτες, παραμένουμε πιστοί στο εθνικό καθήκον και στις αξίες που διαχρονικά εμπνέουν τη ζωή μας: περηφάνια, ελευθερία, κυριαρχία, αλληλεγγύη και ανθρωπισμός.

Ζητούμε τη συνδρομή των ευρωπαίων εταίρων μας στην νόμιμη αντίδραση μας στην επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά του εξ ανατολών γειτονικού κράτους.

Είμαστε όμως πάντα έτοιμοι να κάνουμε το καθήκον μας, σε όποιο επίπεδο χρειαστεί. Από το να προσφέρουμε στις βασανισμένες ροές των προσφύγων χείρα βοηθείας, έως το να σταθούμε ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια ακόμη και αφελληνισμού των νησιών μας.

Με αυτό τον τρόπο τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που συνέβαλαν στην Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα και παραδειγματιζόμαστε για να συνεχίζουμε στο διηνεκές τον αγώνα τους, ως υπερήφανοι Έλληνες νησιώτες.

Υπερασπιζόμαστε τα νησιά μας θέτοντας τα στην καρδιά των πολιτικών μας προτεραιοτήτων. Θωρακίζουμε την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας με το Σχέδιο_Νησιωτική_Ελλάδα. Με ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο για τα Νησιά (Island Commitment), με στοχευμένες νησιωτικές πολιτικές και εγγυήσεις για τους νέους νησιώτες καθώς πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι η αναχαίτιση του φαινομένου της φυγής των νέων νησιωτών στο εξωτερικό (island brain drain).

Απαιτούμε έναν ειλικρινή διάλογο με τις νησιωτικές κοινωνίες, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στις ιδιαιτερότητες που έχουν τα νησιά. Τα νησιά μας αποτελούν την προμετωπίδα αλλά και τον πλούτο της Ελλάδας. Ως ευρωπαϊκά σύνορα φυλάνε Θερμοπύλες…

Τιμούμε την επέτειο της Ένωσης της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα πατρίδα και αγωνιζόμαστε για τη βιωσιμότητα των νησιών μας.

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

3ο Δημοτικό Σχολείο Κω : Σε νέο κτίριο από 5 Οκτωβρίου. Απαιτείται έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου 

3ο Δημοτικό Σχολείο Κω : Σε νέο κτίριο από 5 Οκτωβρίου. Απαιτείται έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου  Σε κανονικό πρόγραμμα, πρωϊνες ώρες, επανέρχεται από την ερχόμενη

©2020 radioproto.gr is made with by