Γ. Χατζημάρκος στο Ράδιο Πρώτο 91.5: Αγοράστηκε μηχάνημα ελέγχου νοσημάτων και για το νοσοκομείο Κω. Η περιφέρεια ενώνει την φωνή της με τους δημάρχους να κλείσουν οι πύλες εισόδου. Παρακολούθηση όλων όσων έρχονται στα νησιά

Share This Post

Γ. Χατζημάρκος στο Ράδιο Πρώτο 91.5: Αγοράστηκε μηχάνημα ελέγχου νοσημάτων και για το νοσοκομείο Κω. Η περιφέρεια ενώνει την φωνή της με τους δημάρχους να κλείσουν οι πύλες εισόδου. Παρακολούθηση όλων όσων έρχονται στα νησιά

Με αφορμή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Κω, δηλώσεις έκανε στο Ράδιο Πρώτο 91.5 ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στα κρούσματα που υπάρχουν συνολικά στην Περιφέρεια, τι ενέργειες που γίνονται προκειμένου να θωρακιστούν τα νησιά , το σχέδιο που εκτελείται ενώ αποκάλυψε επίσης ότι όσοι έχουν έρθει τις τελευταίες ημέρες στα νησιά παρακολουθούνται από την Περιφέρεια. Επίσης μίλησε για την παύση των εργασιών στο λιμάνι της Κω.

Επιγραμματικά ο Περιφερειάρχης είπε:

« Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι διότι τα νησιά μας αλλά και η χώρα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Μεγάλη ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε αυτά τα αποτελέσματα. Είμαστε σε διαρκή συναγερμό και χρειάζεται ψυχραιμία.

Ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για το πως κινούμαστε σε κάθε περίπτωση. Δεν πρέπει να στοχοποιούνται τα κρούσματα όπως έγινε στην περίπτωση της Ρόδου. Πάντως στην περίπτωση της ιχνηλάτησης δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση επαφών και διαδικασιών.

Πρέπει να μπουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα ακόμη και στο πως κινούνται οι ίδιοι οι νησιώτες από νησί σε νησί. Πρέπει να προστατευτεί και η ελληνική ακτοπλοΐα. Θέλουμε τα μίνιμουμ δρομολόγια , να διασφαλίσουμε την υγεία των νησιωτών και να στηριχθούν τα πλοία οικονομικά.

Βάζουμε πλάτη στις δομές υγείας των νησιών μας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαθέτει αυτή τη στιγμή όλο της τον προϋπολογισμό στην διάθεση της υγείας. 160 εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός και εάν χρειαστεί θα δοθεί για την υγεία των νησιωτών.

Αγοράσαμε μηχανήματα ελέγχου νοσημάτων για όλα τα νοσοκομεία και της Κω. Αναμένονται σε 2, 3 εβδομάδες. Θα μπορούν να εξετάζονται όλες οι εξετάσεις γύρω από λοιμώξεις και για τον κορονοιό.

Έχουμε παραγγείλει αναπνευστήρες για όλα τα νοσοκομεία μας. Αγοράσαμε 2 κλωβούς αρνητικής πίεσης από τη Νορβηγία για τη μεταφορά των κρουσμάτων με το ΕΚΑΒ καθώς διέθετε μόνο ένα. Θα δώσουμε τη μάχη με όλα μας τα όπλα. Τα πλωτά νοσοκομεία είναι στο σχέδιο του ΕΟΔΥ και ήδη υπάρχει ένα που ανήκει στο πολεμικό ναυτικό. Επίσης είμαστε διατεθειμένοι να μισθωθούν χώροι φιλοξενίας ύποπτων κρουσμάτων ή όσων νοσούν ώστε να μην βρίσκονται στα νοσοκομεία. Η περιφέρεια διαθέτει στελέχη που μπορούν να συμβάλλουν στην ιχνηλάτηση εφόσον μας επιτραπεί και μας ζητηθεί.

Σε ότι αφορά την παύση των εργασιών στο λιμάνι της Κω είναι απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και έγινε με ΠΝΠ σε όλα τα έργα που έχει υπό την ευθύνη του. Η περιφέρεια έχει σταματήσει κάποια έργα όχι εκ του νόμου αλλά λόγω ανάγκης και όχι έργα που σχετίζονται με την δημόσια υγεία όπως είναι πχ τα υδραγωγεία.

Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα του ιού. Είναι πλέον κοινό αίτημα όλων των δημάρχων των νησιών μας μαζί με την Περιφέρεια να κλείσουν οι πύλες εισόδου – εξόδου. Πρέπει να θωρακίσουμε τα νησιά μας και την δημόσια υγεία.

Η Περιφέρεια γνωρίζει και έχει εικόνα για όσους έρχονται στα νησιά με όποιον νόμιμο τρόπο και στην Κω. Ξέρουμε ποιοι είναι  και τους παρακολουθούμε όλους διακριτικά και στο βαθμό που μας επιτρέπεται για να διαπιστώσουμε αν όντως παραμένουν σε καραντίνα και σέβονται τις οδηγίες. Εάν δεν υπακούν τους κανόνες ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές και επιβάλλονται πρόστιμα.

Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη αλλά θα σηκωθούμε και θα φτιάξουμε πάλι την οικονομία μας φτάνει να είμαστε όλοι υγιείς. Θα πάρουμε πίσω το μερίδιο αγοράς που μας αναλογεί. Επιστρέψαμε δυναμικά και το 2015 που δεν το περίμενε κανείς. Έχουμε, βούληση, διάθεση, σοβαρότητα και αγάπη για να το κάνουμε.»

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: 

 

 

Περισσότερα για εξερεύνηση

Αθλητικά Νέα

Oμιλία για την παγκόσμια ημέρα Τουρισμού με θέμα «Εκπαιδευτικά συμπόσια & αθλητικές διοργανώσεις ως μέσα επανατοποθέτησης της τουριστικής Κω»

  Oμιλία για την παγκόσμια ημέρα Τουρισμού με θέμα «Εκπαιδευτικά συμπόσια & αθλητικές διοργανώσεις ως μέσα επανατοποθέτησης της τουριστικής Κω» Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας

Αθλητικά Νέα

Ποδηλατοβόλτα για μικρούς και μεγάλους, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας

  Ποδηλατοβόλτα για μικρούς και μεγάλους, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας Με σύνθημα «Συνδυάζω –Μετακινούμαι» ο Δήμος Κω συμμετέχει στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα

©2020 radioproto.gr is made with by