Για θέματα εμβολιασμού απευθύνεται ο Έπαρχος Καλύμνου στον Υπουργό Υγείας

Share This Post

Για θέματα εμβολιασμού απευθύνεται ο Έπαρχος Καλύμνου στον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ : Θέματα εμβολιασμού

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως ήδη σας είναι γνωστό το νησί της Καλύμνου βρίσκεται από το Σάββατο 19/02 επιδημιολογικά στο «βαθύ κόκκινο» και αυτή είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο Νοσοκομείο μας οι 10 διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς με covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες , ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της μονάδας καθώς το διαθέσιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι περιορισμένο , ενώ δεν υπάρχει και κατάλληλος επιπλέον χώρος στο Νοσοκομείο που να μπορεί να δεχθεί ασθενείς με covid χωρίς να παραβιαστούν οι κανόνες ασφάλειας για τους υπόλοιπους ασθενείς.

H δεύτερη σκληρή καραντίνα λαμβάνει χώρα στο νησί μας, την ώρα που η οικονομία βρίσκεται στο ναδίρ, μετά από ένα χρόνο περιορισμών λόγω πανδημίας, που ήρθε να προστεθεί στην ήδη δυσμενή οικονομική κατάσταση του νησιού. Για μας οι δυσκολίες είχαν ξεκινήσει πριν ακόμη από τα μνημόνια και οδήγησαν αρκετές χιλιάδες από τους κατοίκους του νησιού μας να μεταναστεύσουν μαζικά στο εξωτερικό.

Η μοναδική πλέον ελπίδα μας για να βγούμε από το αδιέξοδο, στο οποίο έχουμε περιέλθει, είναι να μπορέσουμε σύντομα να αποδεσμευτούμε από αυτή την κατάσταση. Η μόνη ορατή λύση γι´αυτό το σκοπό είναι αυτή του εμβολίου, που θα μας δώσει την ποθούμενη ανοσία του πληθυσμού και θα μας καταστήσει ένα προορισμό ασφαλή για του επισκέπτες μας στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου . Όμως και όσον αφορά το θέμα του εμβολιασμού, υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα, καθώς δεν έχει λειτουργήσει ακόμη το εμβολιαστικό κέντρο για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 60-64, που έχει λάβει σειρά για εμβολιασμό και διενεργείται ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας. Επίσης δεν

υπάρχει μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας για τις οποίες σε περιοχές με τόσο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο θα έπρεπε να έχει ληφθεί ως μέτρο προστασίας ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός . Τέλος δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει με τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε κατάκλιση κατ΄ οίκον, αν έχει ληφθεί μέριμνα για το ποιος θα αναλάβει τον κατ΄ οίκον εμβολιασμό τους και πότε .

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω θα θέλαμε να έχουμε ενημέρωση για τα εξής :

1. Πότε πρόκειται να λειτουργήσει στην Κάλυμνο το εμβολιαστικό κέντρο με τα εμβόλια της ASTRA ZENECA για την ηλικιακή ομάδα 60-64,

2. Εάν θα υπάρξει πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες και αν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί προτεραιότητα στην περιοχή μας λόγω συνθηκών.

3. Εάν έχει διευθετηθεί το θέμα του εμβολιασμού των ασθενών που βρίσκονται σε κατάκλιση , ποιος θα τους εμβολιάσει και πότε.

Τέλος θα ήθελα να προτείνω ως την πιο ενδεδειγμένη και ριζική λύση, για περιοχές όπως η δική μας, δηλαδή νησιά με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, συγκεκριμένο πληθυσμό και ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες , να επεκταθεί το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα νησιά με πληθυσμό μέχρι 1000 κατοίκους, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα όσον αφορά την υγεία των κατοίκων και να δοθεί μια ελπίδα διεξόδου από την διαφαινόμενη οικονομική καταστροφή και εγκατάλειψη του τόπου.

Βέβαιος ότι θα κάνετε το καλύτερο δυνατό και θα ανταποκριθείτε στα ερωτήματα και στην πρόταση μας , σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Ο Έπαρχος Π.Ε. Καλύμνου

Εμμανουήλ Γ. Μουσελλής

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Γιώργος Χατζημάρκος στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ: «Ετοιμότητα – Εξωστρέφεια – Ευθύνη – Εμπιστοσύνη, ο οδικός χάρτης για την μετάβαση προς την Περιφερειακή Διακυβέρνηση και την Ελλάδα της επόμενης μέρας»

  Γιώργος Χατζημάρκος στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ: «Ετοιμότητα – Εξωστρέφεια – Ευθύνη – Εμπιστοσύνη, ο οδικός χάρτης για την μετάβαση προς την Περιφερειακή Διακυβέρνηση και

Ενημέρωση

Ερυθρός Σταυρός τμήμα Κω: Δωρεάν εκπαίδευση νέων εθελοντών του Τομέα Υγείας

  Ερυθρός Σταυρός τμήμα Κω: Δωρεάν εκπαίδευση νέων εθελοντών του Τομέα Υγείας Το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κω απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους

©2020 radioproto.gr is made with by