Β. Καλοπήτας: Μεταφορικό Ισοδύναμο: Πράξτε τα δέοντα!

 

Β. Καλοπήτας: Μεταφορικό Ισοδύναμο: Πράξτε τα δέοντα!

Ανοιχτή Επιστολή Βάιου Καλοπήτα προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα και προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ι. Πλακιωτάκη, με τίτλο: “Μεταφορικό Ισοδύναμο: Πράξτε τα δέοντα!”

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Σε συνέχεια της από 7 Μαΐου 2020 επιστολής μου με τίτλο «Μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α.: Αν όχι τώρα, πότε;» στον κ. Υπουργό Οικονομικών, προχωράω σε μια ακόμα επιστολή, αυτή τη φορά και στον Υπουργό Ναυτιλίας. Αποτελεί πλέον ανάγκη να σας κάνουμε υποδείξεις αντί να προχωράμε σε διάλογο για τον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής. Ένα ακόμη πρόβλημα, σκόπελος στον πλου προς στην ευημερία των νησιωτών είναι η καθυστέρηση της καταβολής των ποσών του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (στο εξής Μ.Ι.) προς τους δικαιούχους.

Λαμβάνω την παραπάνω πρωτοβουλία νιώθοντας το χρέος του κάθε Δημοκράτη, ενεργού πολίτη να αναδεικνύει τα κακώς κείμενα και τις δυστοκίες του κρατικού μηχανισμού και να προτείνει λύσεις προς όφελος της κοινωνίας. Ειδικά, μάλιστα, όταν πληθώρα πολιτών διαμαρτύρεται δικαίως με κάθε πρόσφορο μέσο.

Ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. αποτελούσε ανέκαθεν την προμετωπίδα της προσπάθειας εξίσωσης των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η γεωγραφική “αδικία” αποκαταστάθηκε επί των χρόνων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ με την εφαρμογή του εμβληματικού νόμου 2859/2000. Στο πέρασμα των ετών ο νόμος αυτός συνεθλίβη κατά τη περίοδο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υλοποιώντας τις μνημονιακές επιταγές, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατήργησε τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. ενώ κάποια χρόνια μετά ψήφισε το νόμο 4551/2018. Φυσικά δεν ήταν ένα αντιστάθμισμα ούτε αντικατάσταση του νόμου 2859/2000 όπως χαρακτηρίστηκε. Ήταν ένα υποκατάστατο που κατά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής προσέφερε μικρή ελάφρυνση προς τους νησιώτες. Τα ποσοστά απορρόφησης που καταγράφηκαν άγγιξαν το 30% με ανοδική τάση. Αποδεικνύεται περίτρανα πως το Μ.Ι. μπήκε στη ζωή των νησιωτών.

Παρά τη χρησιμότητα του μέτρου, παρά το αντιστάθμισμα που προσφέρει στην αδικία της εκ βάθρων ίσης-άνισης μεταχείρισης των νησιωτών, στον προϋπολογισμό του 2020 μειώσατε κατά 70% (από 350 εκ. ευρώ σε 100 εκ. ευρώ)! Μάλιστα, με τον ερχομό του νέου έτους, φαίνεται να μην έχετε προχωρήσει στις πληρωμές που υποχρεούστε να προχωρήσετε προς τους δικαιούχους που έκαναν χρήση των διατάξεων του Μ.Ι. Μόλις την Τρίτη και κατόπιν του κύματος αντιδράσεων που δημιουργήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προχωρήσατε σταδιακά στην πίστωση των χρημάτων για τα ταξίδια από 1/1/2020 έως 30/5/2020.

Οι κωλυσιεργίες της Κυβέρνησης για την πληρωμή των ποσών που αντιστοιχούν στους πολίτες δημιουργούν την εύλογη αγανάκτηση τους. Η ανεργία που φτάνει σε ποσοστά ρεκόρ στα νησιά μας και η συνεπακόλουθη φτωχοποίηση των κοινωνιών μας δεν μπορεί να ανεχτεί και τις δυσπραγίες και τα τεχνάσματα της Κυβέρνησης. Είναι υποχρέωσή σας να σέβεστε και να τηρείτε τους νόμους του Κράτους. Είναι καθήκον σας να υπηρετείτε τους πολίτες και να αποκαθιστάτε κάθε αδικία.

Ζητάμε:

– Ενίσχυση του Ισοδυνάμου Μεταφορικού με μεγαλύτερα κονδύλια.

– Άμεση πίστωση των ποσών για τους δικαιούχους για τα ταξίδια που έλαβαν χώρα μέχρι και σήμερα.

– Επιτάχυνση των διαδικασιών για να γίνεται άμεσα η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους στο μέλλον.

– Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για όλα τα νησιά και σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.

Με εκτίμηση,

Βάιος Ν. Καλοπήτας

Μέλος ΚΠΕ Κινήματος Αλλαγής και ΠΑΣΟΚ

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

©2020 radioproto.gr