Η εισήγηση του Βασίλη Χατζηγιακουμή και οι θέσεις του για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης 

Share This Post

Η εισήγηση του Βασίλη Χατζηγιακουμή και οι θέσεις του για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης 

Θα μας επιτρέψετε να πούμε ορισμένα πράγματα, που ενδεχομένως θα ακουστούν ως αυτονόητα, αλλά πιστεύουμε ότι με αυτά ως βάση θα γίνουν καλλίτερα κατανοητά όσα έχουμε να πούμε στην κοινωνία που ζούμε όλοι μας. Εξ άλλου στην χώρα μας, όπως αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά με τα τελευταία τραγικά γεγονότα, πάσχουμε στα αυτονόητα.

ΦΥΣΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Όλοι γνωρίζουμε ότι ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο που έχει μεγάλες δυνατότητες. Έχει εκπληκτική για το φυσικό της μέγεθος τουριστική ανάπτυξη, με ξενοδοχειακές κλίνες που πλέον ξεπερνούν τις 150 χιλιάδες (πολλές από τις οποίες είναι υψηλού επιπέδου), έχει 6 αστικά κέντρα με περιαστικούς οικισμούς, έχει αμμουδιές σε συνεχές μήκος πολλών χιλιομέτρων, γεγονός πολύ σπάνιο για τον νησιωτικό χώρο, και έχει στατιστικά αποδεδειγμένο, τις περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας ανά έτος σε όλο το Αιγαίο. Έχει ακόμα τεράστιο ιστορικό, αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πλούτο, και γη πολύ παραγωγική, που όλα μαζί είναι ικανά να υποστηρίξουν σε μεγάλο βαθμό τη παραπέρα αναπτυξιακή της πορεία.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Ζούμε όμως και σε μια κοινωνία που έχει την ευτυχία να έχει πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό. Η κοινωνία της Κω έχει εκατοντάδες (ίσως και περισσότερα των χιλίων) ικανά νέα επιστημονικά στελέχη σε όλους τους κλάδους της παραγωγής και της παροχής υπηρεσιών και δυναμικούς νέους (και παλιότερους) επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Η Κως έχει λοιπόν όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ήδη ο ιδιωτικός τομέας τα λίγα τελευταία χρόνια ξαναμπήκε σ’ αυτήν την πορεία.

 

Όμως ο βασικός μοχλός της αναπτυξιακής διαδικασίας μπορεί και κυρίως

οφείλει να είναι ο νέος ενιαίος Δήμος Κω. Παραμερίζουμε τις διάφορες απόψεις περί του αν ήταν ή δεν ήταν σωστός ο ένας Δήμος, διότι το θέμα έκλεισε προ πολλών ετών και όποια συζήτηση περί αυτού προκαλεί μόνο ΣΠΑΤΑΛΗ πολύτιμων δυνάμεων του τόπου.

Ο Δήμος πρέπει να γίνει βασικός μοχλός της ανάπτυξης της Κω για δύο λόγους :

1. Διότι ο Δήμος Κω είναι ο μεγαλύτερος και ο αμεσότερος εκφραστής του Κωακού Λαού και των οραμάτων του. Οφείλει λοιπόν σε περιόδους που η τοπική οικονομία περνάει κρίσεις (και έχουμε βιώσει κατά καιρούς αρκετές) να αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης και να «σπρώχνει» προς αυτή την κατεύθυνση τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Και

2. Διότι ο Δήμος Κω είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί και κυρίως οφείλει, χωρίς ταμπού – ιδεολογήματα – μισαλλοδοξίες ή πατερναλισμούς, να αποτρέψει την στρεβλή ανάπτυξη του τόπου, γιατί αυτό θα το πληρώσουν οι επόμενες γενιές. Και γιατί οφείλει να προστατέψει τις πλουτοπαραγωγικές της Κω που, πιθανότατα κάποιοι θα θελήσουν να θυσιάσουν στο βωμό του αδηφάγου κέρδους. Η στρεβλή ανάπτυξη είναι υπερβέβαιον ότι θα προκύψει αν δεν μπουν όροι και προϋποθέσεις και αν μείνει ως μόνο κίνητρο το κέρδος.

 

Ο Δήμος Κω, και κανένας Δήμος, δεν επιτρέπεται, από την ίδια του την φύση, να περιορίζεται σε απλή διαχείριση των προβλημάτων και πολύ περισσότερο να περιορίζεται σε έναν απλό εισπρακτικό μηχανισμό, που συσσωρεύει στα δημοτικά ταμεία πόρους που πληρώνουν οι δημότες. Οι πόροι που εισπράττονται, και που καλώς εισπράττονται, πρέπει να «αποδίδονται» στην τοπική οικονομία μέσα από την αναπτυξιακή διαδικασία που ο Δήμος οφείλει να κινεί.

 

Πως όμως θα μπορέσει ο ενιαίος Δήμος του νησιού μας να εκπληρώσει αυτήν την βασικότατη αποστολή του;

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ

Η υπ’ αριθμόν 1 προϋπόθεση είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός ισχυρά οργανωμένου Δήμου, ικανού:

· να παρεμβαίνει ουσιαστικά στην γρήγορη επίλυση των καθημερινών προβλημάτων,

· να προλαμβάνει και να ανοίγει καινούργιους δρόμους σε δράσεις και έργα.

Δηλαδή ο ισχυρός Δήμος θα πρέπει να ανταποκρίνεται επάξια στην ζωντανή κοινωνία του νησιού μας ώστε, πέραν της κάλυψης των αναγκών της, να δημιουργεί συνθήκες συμμετοχής και δημιουργίας. Να γίνει δηλαδή ξανά ο

βασικός μοχλός ανάπτυξης της Κω από την πλευρά του Δημόσιου τομέα, ώστε σε συνεργασία και συνύπαρξη με τον ιδιωτικό τομέα, να επαναφέρουμε την περιοχή μας στην πρωτοπορία των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, αναγκαιότητα που απαιτεί ο τουριστικός μας προσανατολισμός.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει από σήμερα να προετοιμαστεί σχέδιο νέου οργανισμού του Δήμου που θα κατατεθεί τις πρώτες ημέρες της νέας δημοτικής περιόδου και θα διεκδικηθεί από την κυβέρνηση η κάλυψη με προσλήψεις όλων των μονίμων οργανικών θέσεων, αλλά και του πάγιου εποχικού προσωπικού, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών διοίκησης των αποκεντρωμένων οντοτήτων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων.

Ο νέος οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας (ΟΕΥ) πρέπει, εκτός όλων των άλλων, να δημιουργεί την δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης του τεράστιου μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου, με την πρόβλεψη κάλυψης όλων των αναγκαίων θέσεων χειριστών και οδηγών. Με το τρόπο αυτό θα δημιουργείται κατά την εκτέλεση των έργων μεγάλη προστιθέμενη αξία και θα εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι, προς όφελος του Κωακού λαού.

Η ενδεχόμενη απόρριψη των προσλήψεων από την κυβέρνηση θα πρέπει να τύχει της άμεσης αντίδρασης του δημάρχου και όλων των δημοτικών συμβούλων, που κλιμακούμενη πρέπει να φτάσει, αν απαιτηθεί, μέχρι την παραίτηση.

Μια τέτοια οργανωτική δομή, θα δώσει λύση στο τεράστιο θέμα της αδυναμίας του Δήμου να επεμβαίνει ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ σε θέματα συντήρησης των αστικών υποδομών και της οδοποιίας, ώστε να μην εξαρτάται στον τομέα αυτό από τις εργολήπτριες εταιρείες. Οι λύσεις αυτές είναι εφικτές και εάν εφαρμοστούν, θα ικανοποιήσουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, ώστε να συσπειρωθούν, να αποδεχθούν και να συμμετάσχουν στους μεγάλους στόχους.

 

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Η υπ’ αριθμόν 2 προϋπόθεση είναι σύνταξη πλήρους χωροταξικής μελέτης της Κω, δια της οποίας θα μελετηθούν όλοι οι επιστημονικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη συνολικά, επομένως και τον τουρισμό. Με τον τρόπο αυτό

· Θα κατοχυρώσουμε την ήδη υπάρχουσα ανάπτυξη, γιατί τα πράγματα δεν πάνε μόνο μπροστά, πάνε και πίσω..

· Θα μπούμε σε αναπτυξιακή πορεία σχεδιασμένη και όχι τυχαία..

· Θα θεμελιώσουμε την ΒΙΩΣΙΜΗ και ΙΣΟΡΡΟΠΗ ανάπτυξη για το μέλλον, με έμφαση στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (σύγχρονος όρος με τεράστιο περιεχόμενο).

Βέβαια ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός (που όπως λένε οι σοβαροί επιστήμονες, χωροτάκτες και πολεοδόμοι, είναι βαθιά πολιτική και όχι απλά τεχνοκρατική διαδικασία), λύνουν με ασφάλεια τα μελλοντικά προβλήματα του τόπου. Και στο …μέλλον θα αναγνωριστεί η προσπάθεια των πολιτικών που επιλύουν τα προβλήματα αυτά. Όμως στο …παρόν δημιουργούν στους διοικούντες σημαντικό πολιτικό κόστος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ μελλοντικά θα ωφεληθούν σχεδόν όλοι, στον ενεστώτα χρόνο δεν αντιλαμβάνονται όλοι τα μελλοντικά ωφελήματα, με αποτέλεσμα να παρασύρονται από άσχετους εφήμερους πολιτικάντηδες, που αφού κάνουν την ζημιά τους, εξαφανίζονται στη συνέχεια από τους ίδιους τους πολίτες.

 

Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πιστεύουμε, όπως και το σύνολο των συμπατριωτών μας, ότι η περιφερειακή αρχή έχει εγκαταλείψει πλήρως την επαρχία μας. Η εγκατάλειψη αυτή μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις εποχές των διορισμένων Νομαρχών και Επάρχων, αν και ακόμα και τότε υπήρχαν κάποιες καλές περίοδοι. Από την εποχή όμως της αιρετής Νομαρχιακής και αργότερα της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ΔΕΝ έχουμε βιώσει ξανά παρόμοια κατάσταση!!! Αποκορύφωμα η πρόσφατη ανάρτηση κορυφαίου στελέχους αυτής της περιφερειακής αρχής, δια της οποίας αποκαλούνται όσοι συμπατριώτες μας υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας ως «ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΑ ΤΩΡΑ» (;;;;;;).

Αυτή η περιφερειακή πολιτική δεν μας «αξίζει», και δεν αρμόζει στον περήφανο Κωακό λαό.

 

Ο Δήμος Κω πρέπει να γίνει ξανά μπροστάρης στην διεκδίκηση από την όποια νέα περιφερειακή εξουσία και όποια νέα κεντρική εξουσία που θα προκύψουν από τις προσεχείς εκλογές, των δίκαιων αιτημάτων του νησιού μας, ακόμα κι αν αυτό τον οδηγήσει σε συγκρούσεις. Εξ άλλου η τοπική αυτοδιοίκηση της Κω έχει μακρά ιστορία διαβουλεύσεων, επιχειρηματολογίας αλλά και συγκρούσεων όταν υπήρχε ανάγκη, με αυτές τις εξουσίες.

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Εθνική Επετείου της 25ης Μαρτίου: Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Χριστιάνα Καλογήρου, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση

Εθνική Επετείου της 25ης Μαρτίου: Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Χριστιάνα Καλογήρου, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, τελέστηκε

©2020 radioproto.gr is made with by