Βάρβαρα και λουκουμάδες από το Λύκειο Ελληνίδων Κω

Βάρβαρα και λουκουμάδες από το Λύκειο Ελληνίδων Κω

Πηγή: www.vimatisko.gr

Ένα ευχάριστο και γευστικό απόγευμα Κυριακής, με παραδοσιακούς λουκουμάδες και νόστιμα βάρβαρα, απήλαυσαν οι φίλες και οι προσκεκλημένες, του Λυκείου Ελληνίδων Κω,  στην κατάμεστη και ζεστή αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών, που ευγενώς προσέφερε ο Ταξίαρχος κ. Αριστείδης Καβαρλίγκος, παρόντος του Μητροπολίτη κ. κ. Ναθαναήλ του  Ταξίαρχου και των Δημοτικών συμβούλων, κ Σέβης Βλάχου, κ Διονυσίας Τελλή και κ. Κώστα Ζαχαρού. Παρόντες  ήταν επίσης ο κ. Θεοδόσης Διακογιάνης, η επίτιμος πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Αργυρώ Κατσίλη και η πρόεδρος του Πνευματικού Ομίλου Φιλητάς κ. Μαρία Τουλαντά -Παρισιδου.

 Η αεικίνητη πρόεδρος κ. Τέτη Φάκκου, ξεδίπλωσε την σημασία των εθίμων, που ακολουθούν τις γιορτές του Αγίου Ανδρέα  και της Αγίας Βαρβάρας. Όπως μας είπε στον σύντομο και μεστό λόγο της, η  κ. Φάκκου του Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου, που ανδρειώνει το κρύο, οι νοικοκυρές έφτιαχναν και φτιάχνουν ακόμη, τους γλυκύτατους λουκουμάδες, που αφού τους τηγανίσουν, τους περιλούζουν με μέλι και κανέλλα. Επίσης  έφτιαχναν και τους λαλαγγίτες ή μελαγγίτες, στρογγυλούς με σιρόπι και κανέλλα.  Για  συμπλήρωμα δε, έφτιαχναν και τα χιλιούδια κάτι σαν τα πιταρίδια. Τον Άγιο Αντρέα, οι παλιές τον έλεγαν και τηγανοτρύπτη ή τρυποτηγανίτη, διότι σύμφωνα με την παλιά δοξασία, τιμωρούσε όποια νοικοκυρά δεν έφτιαχνε λουκουμάδες, τρυπώντας της το τηγάνι.

Για το έθιμο της Αγίας Βαρβάρας, στις 4 Δεκεμβρίου, η κ. πρόεδρος αναφέρθηκε στα νοστιμότατα βάρβαρα, που  είναι μια γλυκιά σούπα με αποφλοιωμένο σιτάρι, που περιέχει σουσάμι, ταχίνι, ζάχαρη και ρόδια για αφθονία. Επίσης  έχει από επτά σπυριά φασόλια, ρεβίθια, φάκες, σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδια, και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Αυτή η γλυκιά σούπα, σερβίρεται ζέστη και διανέμεται στα γειτονικά σπίτια. Συμβολίζει τα στίγματα της ανεμοβλογιάς, που παρακάλεσε να πάθει η Αγία Βαρβάρα, ώστε να μην είναι  ωραία και να αποφύγει το γάμο με έναν ειδωλολάτρη.

Η ευχάριστη και άψογη εκδήλωση, έκλεισε και με την συνοδεία από Χριστουγεννιάτικες γιορτινές μελωδίες.

 

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Λιμεναρχείο Κω: Δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων

Λιμεναρχείο Κω: Δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα μετο Έκτακτο Δελτίο Αναγγελίας Θυελλωδών Ανέμων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που ισχύει έως  αύριο Τετάρτη 24-04-2024

©2020 radioproto.gr