Αρκετοί και φέτος οι προσκυνητές από την Κω στον Πανορμίτη Σύμης
Πηγή: www.vimatisko.gr
Αρκετοί αναμένεται να είναι και φέτος οι προσκυνητές από την Κω, που θα επισκεφτούν την Σύμη, όπου στις 8 Νοεμβρίου γιορτάζει ο Πολιούχος της, ο Ταξιάρχης Μιχαήλ ο Πανορμίτης και αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό δρώμενο του νησιού.
Οι Κώοι επισκέπτονται το νησί εδώ και μέρες, ωστόσο η μεγάλη κίνηση αναμένεται σήμερα και αύριο. Μάλιστα, σήμερα, λόγω της μεγάλης συμμετοχής, υπήρχε καθυστέρηση στο δρομολόγιο από την Κω προς την Σύμη.
Να σημειωθεί ότι η Ιερά Μονή και όλο το νησί της Σύμης, από τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη βρίσκεται σε πανηγυρικούς ρυθμούς. Τις ημέρες εκείνες, τα πλοία πραγματοποιούν καθημερινά πολλαπλά δρομολόγια με προορισμό το θαυματουργό Μοναστήρι, μεταφέροντας χιλιάδες πιστούς που καταφθάνουν για τις ιερές ακολουθίες και για να προσκυνήσουν τη χάρη του Πανορμίτη.
Την παραμονή της γιορτής του, τελείται Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και ακολουθεί Ιερά Αγρυπνία. Ανήμερα τελείται Αρχιερατική Λειτουργία και Λιτανεία της Εικόνας με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής γύρω από το μοναστηριακό συγκρότημα.
Στη συνέχεια, στη μεγάλη Τράπεζα της μονής προσφέρεται γεύμα μέχρι αργά το απόγευμα σε όλους τους προσκυνητές. Την πολυήμερη εργασία της προετοιμασίας των μερίδων φαγητού προσφέρουν αφιλοκερδώς εθελοντές μάγειρες, πολλοί από τους οποίους έρχονται για το τάξιμο αυτό ακόμα και από το εξωτερικό.
Οι σκούπες του Ταξιάρχη
Ο Πανορμίτης είναι γνωστός για τα θαύματά του και πολλοί τον επισκέπτονται, είτε για να τον ευχαριστήσουν είτε γιατί έχουν ακούσει γι’ αυτά.
Μπροστά από την Ιερή Εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Πανορμίτη υπάρχει τεράστιο πλήθος αφιερωμάτων, από τα οποία μερικά φυλάσσονται στο Μουσείο της Μονής. Ανάμεσα στα τάματα, ξεχωρίζουν οι σκούπες. Πολλοί πιστοί ταξιδεύουν απ’ όλη την Ελλάδα κουβαλώντας τη σκούπα – αφιέρωμα για τον Άγιο.
Φτάνοντας στο Μοναστήρι, σκουπίζουν το προαύλιο, είτε μπροστά από την εικόνα κι έπειτα το εναποθέτουν στο προσκυνητάρι του Αρχαγγέλου. Η σκούπα συμβολίζει την ιδιότητα – δύναμη που έχει ο Άγιος να «σκουπίζει» τις αμαρτίες, τα βάσανα και τις ασθένειες των πιστών. «Πανορμίτη μου σκούπισε , πάρε κάθε κακό από τη ζωή μου κι εγώ θα σου φέρω σκούπα και θα σκουπίσω την εκκλησία όλη».
Το τάμα με τα μπουκάλια
Όσοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο νησί και δεν έχουν πρόσβαση για προσκύνημα, βάζουν σε ένα μπουκάλι το τάμα τους και ένα γράμμα με το ζήτημα που τους απασχολεί και το αφήνουν στη θάλασσα με την προτροπή να το οδηγήσει ο Αρχάγγελος στον κολπίσκο που βρίσκεται μπροστά στη Μονή. Τέτοια μπουκάλια καταφθάνουν απ’ όλο τον κόσμο είτε στον όρμο του Πανορμίτη είτε στα δίχτυα των ψαράδων στα ανοιχτά του νησιού και οι Πατέρες της Μονής προσεύχονται για την παράκληση και στέλνουν μια επιστολή ευχαριστιών στον αποστολέα. Αυτό αποτελεί μια απόδειξη ότι το τάμα έφθασε στον προορισμό του.
Το έθιμο αυτό βασίζεται στην πίστη ότι η θάλασσα θα οδηγήσει το μήνυμα στον Πανορμίτη στη Σύμη και ξεκίνησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στην Ιερά Μονή φυλάσσονται τα αφιερώματα που ταξίδεψαν μόνα τους από διάφορα μέρη του κόσμου κι έχει δημιουργηθεί ειδικός μουσειακός χώρος με όλα αυτά τα μπουκάλια.
Οι ναυτικοί επίσης, όποτε κινδυνεύουν προσεύχονται και κάνουν παράκληση στον Πανορμίτη. Ξέρουν πως αν ρίξουν το τάμα τους μ’ ένα μπουκάλι στη θάλασσα, θα φθάσει σίγουρα στον προορισμό του. Συνήθως είναι λιβάνι, κεριά, λίγα χρήματα κι ένα κομμάτι χαρτί με το όνομα αυτών που κινδυνεύουν ή έχουν κάποια αρρώστια.
Τα θαύματα του Πανορμίτη – Το θαύμα με το φιτίλι
Μια κοπέλα προσπαθούσε 10 ολόκληρα χρόνια να τεκνοποιήσει. μία Συμιακιά την προέτρεψε να στείλει γράμμα στο μοναστήρι και να ζητήσει να της στείλουν το φιτιλάκι, το οποίο έπρεπε να πάρει με ευλάβεια. Τη συμβούλευσε επίσης να δώσει το όνομά του Ταξιάρχη στο μωρό.
Πράγματι, σύντομα έμεινε έγκυος κι όταν πλησίαζαν οι μέρες για να γεννήσει, ο άνδρας της επέμενε να δώσει στο παιδί το όνομα του πατέρα του. Γεννήθηκε ένα υγιέστατο μωρό, αλλά το δεξί χεράκι του ήταν κλειστό και παρά τις προσπάθειες των γιατρών δεν άνοιγε. Την τρίτη μέρα, λέει η μητέρα πως είναι σημάδι και πως πρέπει να δώσουν στο παιδί το όνομα Μιχαήλ. Μόλις συμφώνησε ο πατέρας, το παιδί άνοιξε το χέρι του και μέσα κρατούσε το φιτιλάκι.
Όταν εξαφανίστηκε το πρόσωπο
Ήταν 7 Νοεμβρίου του 2008, παραμονή της εορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, όταν κατά τη διάρκεια της δέησης, η Μορφή του Αρχαγγέλου εξαφανίστηκε από την Αγία εικόνα του.
Όλοι όσοι παρευρίσκονταν συγκινήθηκαν και φώναζαν «θαύμα – θαύμα, ο Άγιος έφυγε» και οι ιερείς ξεκίνησαν τις παρεκκλίσεις και τις προσευχές.
Λίγο πριν το τελείωμα του Εσπερινού, η μορφή του Αρχαγγέλου επανήλθε και ο κόσμος δόξασε τον Τριαδικό Θεό. Στο διάστημα εκείνο που η Αγία μορφή του Ταξιάρχη έλειψε από την εικόνα του πολλοί άρρωστοι συγγενείς των παρευρισκόμενων που είχαν κάνει τάματα θεραπεύθηκαν.
Τα θαύματα του Πανορμίτη – Οι φρέσκοι άρτοι
Ο επιστάτης της Μονής του Πανορμίτη, Ιωάννης Βολανάκης, είδε την παραμονή της γιορτής των Ταξιαρχών ένα λαμαρινένιο κουτί να επιπλέει μέσα στον όρμο. Ήταν ένα τάμα, σταλμένο από τη Σητεία της Κρήτης. Το κουτί ήταν πολύ καλά σφραγισμένο και περιείχε πέντε άρτους, το πρόσφορο, το νάμα, λαδάκι, μοσχολίβανο, μερικά κεράκια και λίγα χρήματα. Όλοι έμειναν κατάπληκτοι όταν είδαν ότι οι άρτοι ήταν φρεσκότατοι και είχαν φθάσει εγκαίρως για τη γιορτή του!
Το θαύμα με τη χήνα
Ένα καράβι με Έλληνα καπετάνιο και τουρκικό πλήρωμα είχε προσεγγίσει το λιμάνι του Πανορμίτη. Όταν ξεκίνησε το καράβι για να φύγει στάθηκε αδύνατο να βγει έξω απ’ το λιμάνι.
Τότε ο πλοίαρχος ρώτησε τους άνδρες του πληρώματος εάν είχαν πάρει τίποτα απ’ το μοναστήρι και γι’ αυτό τους εμπόδιζε ο Πανορμίτης να φύγουν κι εκείνοι ομολόγησαν ότι έσφαξαν μία χήνα και την έφαγαν. Τελικά κατάφεραν να βγουν από το λιμάνι μόνο όταν έταξαν στον Άγιο μία ασημένια χήνα. Τη χήνα μπορείτε να τη δείτε στο Μουσείο της Μονής.
(με πληροφορίες από το Dodecanisos Seaways)