Απολογισμός πεπραγμένων από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Κρητικό των πρώτων εννέα μηνών για το νησί της Κω

 

Απολογισμός πεπραγμένων από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Κρητικό

των πρώτων εννέα μηνών για το νησί της Κω

Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων.

Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες, ξεπεράσαμε αμέτρητα εμπόδια

και προχωρήσαμε έργα και δράσεις που θα αναβαθμίσουν το νησί μας

και θα μας επιτρέψουν να μπούμε δυναμικά στη νέα εποχή.

Τώρα που κλείνει η πρώτη φάση της πανδημίας και μπαίνουμε σταδιακά στη νέα κανονικότητα, θεωρώ υποχρέωση έναν σύντομο απολογισμό για όσα κάναμε ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο όμορφο νησί της Κω κατά τους πρώτους εννέα μήνες.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 αναλαμβάνουν τη διοίκηση του τόπου μας νέα πρόσωπα. Νέοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι εκπροσωπούν την Περιφερειακή Ενότητα Κω, την ίδια ώρα που μια νέα Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει την ευθύνη του νησιού μας. Λογικό είναι να χρειαστεί ένα διάστημα συζητήσεων, συνθέσεων, προγραμματισμού και αποφάσεων. Και μόλις αρχίσαμε να συντονιζόμαστε, ξεσπά η πανδημία που άλλαξε τα πάντα. Παρά στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ξεπεράσαμε αμέτρητα εμπόδια και προχωρήσαμε έργα και δράσεις που θα αναβαθμίσουν το νησί μας και θα μας επιτρέψουν να μπούμε δυναμικά στη νέα εποχή.

Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έδωσε μεγάλη μάχη για την υγειονομική θωράκιση των νησιών μας. Διέθεσε εκατομμύρια ευρώ από ίδιους πόρους για υπηρεσίες τηλεϊατρικής (Dr Button) και για την αγορά μηχανημάτων μοριακής ανάλυσης εξετάσεων, θαλάμων απομόνωσης και υποδοχής ασθενών, σύγχρονων αναπνευστήρων, κλωβών αρνητικής πίεσης (κάψουλες) για ασφαλείς διακομιδές ασθενών, νοσοκομειακού υλικού, κά. Το Νοσοκομείο της Κω ενισχύθηκε σημαντικά σε εξοπλισμό και υλικό και κατά το επόμενο διάστημα ιδρύεται Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τις αποφάσεις για στήριξη της στελέχωσης και λειτουργίας του ΤΟ.Μ.Υ. Κω καθώς και της χρηματοδότησης της λειτουργίας του ΕΚΑΒ στην Καρδάμαινα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πέτυχε να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των συμπατριωτών μας.

Καθώς προχωράμε στο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης στον Τουρισμό. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τα ξενοδοχεία καραντίνας ανά νησί (ένα 5 αστέρων στην Κω, χωρητικότητας 128 δωματίων) ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο στη χώρα πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων και επαγγελματιών στα Υγειονομικά Πρωτόκολλα (επιμορφώθηκαν εκατοντάδες από την Κω).

Προχωράνε οκτώ συμβάσεις που έχουν σχέση με το Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κω (προϋπολογισμού 3,86 εκ. ευρώ). Αν όλα πάνε καλά, το καλοκαίρι του 2021 θα έχουμε ένα σύγχρονο Επαρχιακό οδικό δίκτυο σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού μας με νέα άσφαλτο, στηθαία, νέα σήμανση, νησίδες, διαγραμμίσεις, νέους στύλους, νέα δίκτυα φωτισμού και κιβώτια καθώς και νέα φωτιστικά LED. Μέσα σε έξι μόλις μήνες, με υποστελεχωμένες Τεχνικές Υπηρεσίες και μέσα στην πανδημία, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και σε λίγες μέρες αρχίζουν τα έργα.

Προχωράνε οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στους χώρους λατρείας που επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό. Σε μερικές εβδομάδες θα εγκατασταθεί ο εργολάβος για το έργο της Αγίας Παρασκευής ενώ είμαστε στην τελική ευθεία για την έγκριση των

μελετών του Αγίου Νικολάου και του Τεμένους Γιαζί Χασάν στο Πλατάνι. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε το κόστος των έργων (πάνω από δύο εκ. ευρώ μέσα από τρεις Προγραμματικές Συμβάσεις).

Υπογράψαμε Προγραμματικές Συμβάσεις ύψους 870.000,00 ευρώ με τον Δήμο Κω για την αναβάθμιση γηπέδων και αθλητικών χώρων. Νέο ταρτάν στίβου και ηλεκτροφωτισμός στο Νέο Στάδιο Κω, νέος χλοοτάπητας στο Γήπεδο Ζηπαρίου και νέα ταμπλό, νέα καθίσματα και επίστρωση των δαπέδων στα γήπεδα μπάσκετ της Κεφάλου, της Καρδάμαινας και του Ζηπαρίου. Τις επόμενες μέρες περιμένουμε από τον Δήμο Κω και τη μελέτη για τον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου ποδοσφαίρου της Καρδάμαινας ώστε να προχωρήσουμε στη σύναψη μιας ακόμα προγραμματικής σύμβασης.

Υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης της σχολικής στέγης στα νησιά μας (10 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου). Για τα σχολεία της Κω έχουμε δεσμεύσει 600.000,00 ευρώ και περιμένουμε τις μελέτες από τον Δήμο Κω για να προχωρήσουμε σε νέα Προγραμματική Σύμβαση.

Στον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισης του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω (Προγραμματική Σύμβαση) και η έκδοση των Πρακτικών της Διημερίδας για την Αρχαία Αλάσαρνα σε συνεργασία με τον Πνευματικό Όμιλο Κώων ‘Ο ΦΙΛΗΤΑΣ’ (ίδιοι πόροι Περιφέρειας) ενώ πραγματοποιήθηκε τριήμερο Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής σε μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στην Κω σε συνεργασία με τη Lions Κω (ίδιοι πόροι Περιφέρειας). Δυστυχώς, η πανδημία υπήρξε η αιτία ματαίωσης 62 προγραμματισμένων ημερίδων, διημερίδων, συνεδρίων, εκδηλώσεων και δράσεων σε συνεργασία με φορείς.

Στον τομέα των Μεταφορών, εντάξαμε το έργο του Υδατοδρομίου της Κω στο Δίκτυο Υδατοδρομίων Νοτίου Αιγαίου και βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης. Ένα έργο πνοής που δεν θα εξυπηρετήσει μόνο τους κατοίκους, αλλά θα εμπλουτίσει και θα αναβαθμίσει συνολικά το τουριστικό μας προϊόν.

Στον τομέα του Προσφυγικού- Μεταναστευτικού, προχωράμε σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία σε σταδιακή και σταθερή αποσυμφόρηση των δομών του νησιού μας. Κατά τους τελευταίους μήνες έχουν μείνει οι μισοί μετανάστες στις δομές από όσους και όσες υπήρχαν όταν αναλάβαμε, ενώ έχουν αναχωρήσει από το νησί όλοι και όλες που έφτασαν στην Κω μετά την 1η Μαρτίου.

Στον τομέα του Περιβάλλοντος, συστάθηκε και συγκροτήθηκε σε σώμα ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου και άρχισε η συζήτηση για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Σκοπός του νέου φορέα είναι η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και της ενεργειακής αξιοποίησής τους, που με τη σειρά τους θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των συμπατριωτών μας και θα προστατέψουν το πολύτιμο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας.

Τέλος, ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την καταβολή αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και οι συνεργάτες του (εκλεγμένοι και μη) αποδείξαμε ότι με πρωτοβουλίες, πολιτικές, αποφάσεις, δράσεις και έργα υπηρετούμε την κοινωνία των πολιτών. Δεν μας φοβίζουν οι προκλήσεις. Τις αντιμετωπίζουμε κοιτώντας πάντα #μπροστά.

Γιάννης Κρητικός

Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης

και Απασχόλησης Δωδεκανήσου

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

H ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ ξεκινά τις καλοκαιρινές της δράσεις την Τρίτη 13/06 στις 21:00, στον Θερινό Κινηματογράφο Ορφέα, με τη βραβευμένη ταινία από το Μαρόκο Το Μπλε Καφτάνι.

H ΚΙ.ΛΕ.ΚΩ ξεκινά τις καλοκαιρινές της δράσεις την Τρίτη 13/06 στις 21:00, στον Θερινό Κινηματογράφο Ορφέα, με τη βραβευμένη ταινία από το Μαρόκο Το Μπλε Καφτάνι. Το Μπλε

©2020 radioproto.gr