Διαβάζοντας την επιστολή-απολογισμό της Μ.Κ.Ο ” Φίλοι του Νοσοκομείου Πάτμου” που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο θα θέλαμε εκφράζοντας ορισμένες σκέψεις και πεποιθήσεις μας να διορθώσουμε ανακρίβειες αναπτύσσοντας παράλληλα την δική μας πρόταση – διεκδίκηση για την λειτουργία του Κ.Υ Πάτμου .

Αρχίζοντας από την αναφορά στην επιστολή-απολογισμό για το πόσοι εργαζόμενοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην μονάδα υγείας , πραγματικά μας εξέπληξε, η αναφορά εργαζομένων σε δημόσια υπηρεσία στον απολογισμό ιδιωτικού φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, λες και έχουν προσληφθεί σαν υπάλληλοι του. Αρκετοί προσπαθούν να οικειοποιηθούν την κάπως καλλίτερη κατάσταση σε σύγκριση με πριν του Κέντρου Υγείας , που βεβαία απέχει κατά πολύ από το να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των κάτοικων του νησιού μας.

Το είδαμε προεκλογικά από περιφερόμενους υποψηφίους στις εθνικές και δημοτικές εκλογές επαναλαμβάνεται και μετεκλογικά. Αλήθεια πόσο θράσος και πόση έπαρση πρέπει να διαθέτει κανείς για να προσπαθήσει να κοντύνει στα μέτρα του αγώνες ετών, δίνοντάς τους περιεχόμενο που να βολεύει τις δικές του σημερινές σκοπιμότητες; Για την βελτίωση της στελέχωσης και εξοπλισμού του Κ.Υ έχουν προηγηθεί μακροχρόνιοι αγώνες των εργαζομένων, των κάτοικων, της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Λέρου –Πάτμου –Λειψών Αγαθονησίου, όλα αυτά είναι γνωστά όμως ορισμένοι επιμένουν να απαξιώνουν τις συλλογικές προσπάθειες για να εμφανίζονται σαν σωτήρες, φιλάνθρωποι . Δίνουν διαρκώς παραστάσεις και διακρίνονται από τους «κοινούς θνητούς» χωρίς να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια , παρασιτούν μέσα στις προσπάθειες των άλλων . Ιδιωτική πρωτοβουλία, φιλανθρωπία, ατομικισμός και « μπάλωμα » του προβλήματος σε όλο τους το μεγαλείο…….

Η « φιλανθρωπία των χορτάτων» μπήκε σε πρώτο πλάνο και « αποθεώθηκε ». Μπορεί στην ζωή τους να κάνουν τα πάντα για το κέρδος, αλλά φροντίζουν ανελλιπώς για τις στιγμές εκείνες που θα ξεπλύνουν από πάνω τους κάθε αρνητική γνώμη . Το είδαμε αυτό στις δωρεές των « φιλάνθρωπων » μεγαλοεπιχειρηματιών (επισκέπτονται το νησί συνήθως καλοκαίρι ) που από την μια εμφανίζονται να « πονάνε » για την υγεία του λαού και από την άλλη ξεζουμίζουν και εκμεταλλεύονται χιλιάδες εργαζόμενους . Γεμίζει ο τόπος εράνους και « φιλανθρωπικές » εκδηλώσεις . Βουλιάζουμε από « φιλανθρωπία ». Τι λέξη και αυτή ! Κάποιοι άνθρωποι που είναι φίλοι του ανθρώπου…! Συνήθως αυτοί οι «φίλοι του ανθρώπου » είναι κάποιες «εκλεκτές κυρίες» πλούσιων οικογενειών .

Φοράνε τα φανταχτερά κοσμήματα και τα πανάκριβα φορέματα και αρχίζουν να « προσφέρουν » από το….. υστέρημα τους. Ο σύζυγος κερδίζει 1.000 ευρώ από τον εργάτη και τον κάθε υπάλληλο και η σύζυγος δίνει 1 ευρώ στα « φτωχά παιδάκια που δεν έχουν να φάνε »…. Η υποκρισία τυλιγμένη σε ιλουστρασιόν χαρτί «διανέμεται» συμπληρωμένη με αποκρουστικά χαμόγελα . Χαμόγελα που καταλαβαίνεις πως κρύβουν πίσω τους την αίσθηση «ανωτερότητας » του ισχυρού που «προσφέρει» στον ανίσχυρο.

Είναι όμως τόσο «τετριμμένη» η ερώτηση : Πως έγινε τόσο ισχυρός ; Το ίδιο «τετριμμένη» και αληθινή η απάντηση : Με την εκμετάλλευση- τις περισσότερες φορές απάνθρωπη και στυγνή – των ανίσχυρων . Απλοϊκά τα παραπάνω ίσως πει κάποιος, όμως δεν είναι. Δεν είναι γιατί πολλοί άνθρωποι διπλά μας λένε πως «ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί και δίνουν χρήματα για την Υγεία η για να περάσουν Χριστούγεννα οι φτωχοί » Είναι η αντίληψη που ακολουθεί τη λογική του «τι να κάνουμε έτσι είναι ο κόσμος», «τίποτα δεν αλλάζει».

Είναι αντίληψη που συμφέρει τους ισχυρούς, αφού καλλιεργεί την υποταγή, τη μοιρολατρία και την προσαρμογή στα κέφια των πρώτων. Τους συμφέρει, γιατί δεν αφήνει τους ανίσχυρους να καταλάβουν τη δύναμή τους. Να καταλάβουν πως αυτοί κρατάνε τον κόσμο στα χέρια τους. Να συνειδητοποιήσουν, ότι υπάρχει διέξοδος και είναι μία και μοναδική: Το γκρέμισμα του σημερινού συστήματος των λίγων ισχυρών και των πολλών ανίσχυρων. Η «εξαφάνιση» των

«φιλανθρώπων » και της «φιλανθρωπίας» τους με την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου απ’ άνθρωπο. Αυτή την αντίληψη της υποταγής, της μοιρολατρίας της ζητιανιάς, την έχουν ενστερνιστεί μέχρι κεραίας και συνεχίζουν να την καλλιεργούν η συντριπτική πλειοψηφία των εκλεγμένων στον Δήμο Πάτμου.

Όμως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για καθολικές, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς. Οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα ή « φιλανθρωπία ».

Οι προτάσεις μας για το πώς πρέπει να λειτουργεί το Κ.Υ διεκδικώντας παράλληλα την ουσιαστική κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών έχουν σταλεί με γενική περιγραφή στο Υπουργείο , αρχές Σεπτεμβρίου θα σταλεί και θα κατατεθεί υπόμνημα που θα αναφέρεται σε λεπτομερειακή ανάλυση, από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών (Ε.Ι.ΘΕ.Λ) . Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τους νέους και τις νέες του νησιού μας να σταθούν δίπλα μας, να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα διεκδίκησης σύγχρονων δημόσιων δωρεάν παροχών υγείας.

ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

• Το Κέντρο Υγείας με τις αποκεντρωμένες μονάδες του ( Λειψούς, Αγαθονήσι ,Αρκιούς ) πρέπει να αποτελεί ένα επιτελείο συνεργαζομένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα μελετά, θα καταγράφει, θα σχεδιάζει, και θα εφαρμόζει , προγράμματα και υπηρεσίες που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. • Το Κέντρο Υγείας Πάτμου να έχει πλήρη καταγραφή στη περιοχή ευθύνης του (Πάτμο Λειψοί, Αγαθονήσι, Αρκιούς ) για τον βρεφικό πληθυσμό, τους χρόνια πάσχοντες, τα ΑμεΑ τους ηλικιωμένους, τους ψυχικά πάσχοντες, τις έγκυες, τις λεχώνες κ.λ.π .

Έχοντας την πλήρη καταγραφή, με την βοήθεια των τεχνολογικών μέσων που υπάρχουν σήμερα μπορεί να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη και σχεδιασμένη παρέμβαση ανάλογα με τις ανάγκες (π.χ εξασφάλιση πλήρους εμβολιασμού των παιδιών, ηλικιωμένων, ομάδων υψηλού κινδύνου, προληπτικές και εργαστηριακές ιατρικές εξετάσεις, στοχευμένη παρέμβαση σε ομάδες πληθυσμού όπως μοναχικοί ηλικιωμένοι, σε περιπτώσεις ειδικών συνθηκών κ.λ.π •

Τμήμα του ενιαίου λειτουργικά Κέντρου Υγείας Πάτμου να αποτελεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) με βασική προτεραιότητα και αυτό την πρόληψη . Επιτελεί την φροντίδα της κοινότητας (πχ διάγνωση, θεραπεία, συμβουλευτική, στήριξη ) να συνδέεται με το Κρατικό Θεραπευτήριο Λερού . Από τις υπηρεσίες του ΚΨΥ να καλύπτονται όλες οι ηλικιακές ομάδες και οι κατηγορίες ασθενειών όλου του πληθυσμού. •

Από το Κέντρο Υγείας Πάτμου να εκπορεύονται προγράμματα αγωγής υγείας . Ιδιαίτερη σημασία να δίνεται στην παιδική και εφηβική ηλικία με ανάπτυξη ειδικής υπηρεσίας – τομέας του Κ.Υ με ομάδα επιστημόνων που εργάζεται στους χώρους συγκέντρωσης νέων, όπως σχολεία και παρακολουθεί την ψυχοδιανοητικη και σωματική ανάπτυξη των παιδιών, των έφηβων και των νέων, παρέχει ψυχολογική στήριξη εντοπίζει προβλήματα και προδιάθεση και παρεμβαίνει έγκαιρα .

• Το Κ.Υ Πάτμου με την υπηρεσία ¨κατ΄ οίκον νοσηλεία ¨μπορεί να αντιμετωπίζει ζητήματα όπως ꞉ πχ Εκπαίδευση των λεχώνων για τις ανάγκες των νεογέννητων, ” αλλαγές” που απαιτούνται μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, υπηρεσίες σε κατάκοιτους ηλικιωμένους αλλαγές καθετήρων κ.λπ.

Ο ενιαίος χαρακτήρας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας , των άμεσα συνεργαζομένων τμημάτων και υπηρεσιών της στο πλαίσιο του κρατικού Κέντρου Υγείας είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης . Επιπλέον είναι προϋπόθεση για να συγκεντρώνεται και να διαχέεται η νέα γνώση σε όλους τους επιστήμονες προκειμένου να αξιοποιείται κατάλληλα.

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Αλλαγή του πεπαλαιωμένου οργανογράμματος του Κ.Υ Πάτμου

Πλήρη στελέχωση του Κ.Υ Πάτμου και των αποκεντρωμένων μονάδων του(Λειψοί Αγαθονήσι , Αρκιοί )

Στελέχωση με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών (3 Γενικοί γιατροί, 2 Παθολόγοι, 2 Παιδίατροι, Καρδιολόγος, Γυναικολόγος, Μικροβιολόγος, Ακτινολόγος, Οδοντίατρος ) Επίσης 4 θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου για το Κ.Υ Πάτμου , 2 για το Ιατρείο Λειψών, 2 για το Ιατρείο Αγαθονησίου και 1 για το Ιατρείο Αρκιών .

Πλήρη στελέχωση σε νοσηλευτές, μαίες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκεπτών υγείας, φυσιοθεραπευτών, πληρωμάτων ασθενοφόρου. Να έχει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, φυσιοθεραπευτήριο, φαρμακείο.

Κλείνοντας, θα τονίσουμε ότι δεν μπορεί να επαφίεται η ζωή και η υγεία των ανθρώπων του μόχθου στην «εθελοντική διάθεση» κάποιων ατόμων, ούτε στη «φιλανθρωπική» φιγούρα των επιχειρηματικών ομίλων. Στην ουσία πρόκειται για ανάθεση στην ιδιωτική πρωτοβουλία (ΜΚΟ, εταιρείες) δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ), ενώ σήμερα υπάρχει περισσότερο από ποτέ η δυνατότητα για αναβαθμισμένες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους.

ΠΑΤΜΟΣ Ο

Κυριακή, 4 Αυγούστου 2019 ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Ι.ΘΕ.Λ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Κατηγορίες: Ενημέρωση

©2019 radioproto.gr is made with by