Απάντηση Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά στην ανοιχτή επιστολή Περιφερειακού Συμβούλου Ν. Κανταρζή για το ΕΚΑΒ

Απάντηση Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά στην ανοιχτή επιστολή Περιφερειακού Συμβούλου Ν. Κανταρζή για το ΕΚΑΒ

Κύριε Κανταρζή, αγαπητέ Νίκο,

ενημερώθηκα ότι μου απηύθυνες ερώτημα, σχετικά με το ΕΚΑΒ, με ανοιχτή επιστολή σου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αφού σε ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σου σε αυτό το σοβαρό ζήτημα, οφείλω να σε ενημερώσω ότι ως Δήμαρχος, και ως δημοτική αρχή, έχουμε άλλη φιλοσοφία από προηγούμενες δημοτικές περιόδους σχετικά με την στάση του Δήμου στα θέματα δημόσιας υγείας.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα Δημάρχου, διεκδίκησα λύσεις, με σχέδιο και τεκμηρίωση.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη δημοτική περίοδο 2014 – 2019 που ο τότε δήμαρχος όχι απλά αδιαφορούσε αλλά δεν δεχόταν καν να ενημερωθεί από τον Διοικητή του Νοσοκομείου για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και επηρέαζαν τη ζωή των συμπολιτών μας, μη ανταποκρινόμενος στις έγγραφες εκκλήσεις του.

Για να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα, οφείλω να αναφερθώ τουλάχιστον σε μέρος των ενεργειών μου.

Από τις 11 Νοεμβρίου 2019, με επιστολή μου στην τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για τα προβλήματα των δομών υγείας στην Κω, διεκδίκησα συγκεκριμένες λύσεις και ενημέρωνα για τις πρωτοβουλίες του Δήμου μας σε δράσεις υποστήριξης.

Επιγραμματικά αναφέρω τι ζήτησα:

1. Ενίσχυση του Τομέα ΕΚΑΒ Κω, για πλήρη λειτουργία και 2ου ασθενοφόρου με έδρα την Αντιμάχεια.

2. Άμεση λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας.

3. Πλήρη στελέχωση της ΤΟΜΥ Κω με όλες τις ειδικότητες.

4. Άμεση προσθήκη ιατρών, σε σημαντικές ειδικότητες, για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μας.

 

Επιπλέον, ενημέρωνα ότι:

1. Θέλαμε να υποστηρίξουμε την στελέχωση του ΕΚΑΒ για τη λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου, με ποσό 80.000€ ετησίως. Για αυτό ζητούσαμε δημιουργία θεσμικού πλαισίου που να μας επιτρέπει μια τέτοια δαπάνη.

2. Αποφασίσαμε την χορήγηση μηνιαίου χρηματικού επιδόματος έως 450€, σε έως 9 επικουρικούς ιατρούς ή γιατρούς υπαίθρου, για να επιλέξουν το νοσοκομείο του νησιού μας. Στην συνέχεια, μάλιστα, αυξάνουμε τον αριθμό δικαιούχων σε 12 γιατρούς. Ήδη έχουμε εκταμιεύσει περίπου 45.000€στους 9 επικουρικούς ιατρούς, σημαντικό ποσό θεωρώ.

3. Τέλος, ανακοίνωνα την απόφαση μας να προχωρήσουμε σε χωροθέτηση του νέου Νοσοκομείου, υπόθεση που όπως γνωρίζεις έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά.

 

Ίσως δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε περαιτέρω λεπτομερή καταγραφή των προσπαθειών μας, μιας και όλα έχουν ανακοινωθεί ή είναι γνωστά, όπως η διοργάνωση Παγκωκαού συλλαλητηρίου για την Υγεία ή η τελική ευθεία που βρισκόμαστε για την χρηματοδότηση του νέου Νοσοκομείου.

Όσον αφορά στο ΕΚΑΒ. Γνωρίζεις φαντάζομαι ότι προ μηνός, στις 12 Ιουνίου, επισκέφτηκα στην Αθήνα τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Νικόλαο Παπαευσταθίου, διεκδικώντας λύσεις για το νησί μας, κάτι που απέδωσε άμεσα σε μετακίνηση διασωστών.

Επιπλέον, επικοινώνησα μαζί του όταν ανακοινώθηκε η μετακίνηση Μοτοσυκλετιστών Διασωστών, με το ερώτημα γιατί δεν περιλαμβάνεται η Κως στο πρόγραμμα μετακινούμενων. Επί της ουσίας, επιλέχθηκαν για αυτό το πρόγραμμα ορισμένα νησιά με πυκνοδομημένους οικισμούς και σοκάκια, όπου δεν μπορούν να εισέλθουν ασθενοφόρα. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις για επέκταση του αφού αφορά κυρίως εργαζόμενους του ΕΚΑΒ σε άλλες περιοχές, που ασκούν το δικαίωμα που τους δίνει η υπηρεσία τους να εργάζονται στην άδειά τους σε άλλη, νησιωτική, υπηρεσία. Για δε την Ρόδο, αφορά αποκλειστικά στην υποστήριξη της Μεσαιωνικής Πόλης, και βέβαια αυτή η λύση αφορά στους καλοκαιρινούς μήνες και μόνο.

 

Φίλε Νίκο,

για εμάς, ως δημοτική αρχή, η μεγάλη μάχη δεν είναι να έρθουν διασώστες με μοτοσυκλέτες αλλά να στελεχωθεί το ΕΚΑΒ της Κω με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Η Κως δεν είναι ένα οποιοδήποτε νησί που μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρόχειρες εμβαλωματικές λύσεις.

Ήδη, υπάρχουν 11 απόφοιτοι από το Δημόσιο ΙΕΚ οι οποίοι κάλλιστα θα μπορούσαν (και πρέπει) να απορροφηθούν ως μόνιμοι διασώστες.

Για αυτό, όπως σου περιέγραψα επιγραμματικά, έχουμε βάλει, μαζί με την κοινωνία, στόχους. Διεκδικούμε και τους υποστηρίζουμε με συνέπεια, και είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε πολλά, σε όφελος των συμπατριωτών μας και της οικονομίας του τόπου μας.

 

 

Ο Δήμαρχος Κω

 

 

Θεοδόσης Α. Νικηταράς

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Ισχυρή Κως: Τα σχέδια του νέου νοσοκομείου Κω

Ισχυρή Κως: Τα σχέδια του νέου νοσοκομείου Κω Σας παρουσιάζουμε τα σχέδια του νέου νοσοκομείου. Γιατί όσοι ασχολούνται με την πολιτική πρέπει να πληροφορούν τον

©2020 radioproto.gr