Αντιδρά ο Δήμος Κω στη δήμευση των ιαματικών πηγών

Share This Post

Αντιδρά ο Δήμος Κω στη δήμευση των ιαματικών πηγών

Την απόλυτη αντίθεση του εκφράζει ο Δήμος Κω στο σκέλος υπό κατάθεση νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού, με το οποίο δημεύονται πλουτοπαραγωγικές πηγές των Δήμων, όπως οι ιαματικές πηγές, δίχως λόγο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τον τρόπο αξιοποίησής τους και δίχως όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.

Η σχετική πρόβλεψη, στο σχέδιο νόμου, αναφέρεται στη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας, ελεγχόμενης από το Κράτος κατά 80%, με υποχρεωτική μεταφορά σε αυτή όλων των ιαματικών πηγών.

Ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς ζήτησε από τον Πρόεδρο Ιωάννη Καλλούδη, να συγκαλέσει έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο, για αυτό το θέμα, αύριο Τρίτη 16 Φεβρουαρίου.

Ο Δήμαρχος Κω άμεσα εξέφρασε την αντίθεσή του, μόλις γνωστοποιήθηκαν προ ημερών οι προθέσεις του Υπουργείου Τουρισμού, κάνοντας λόγο για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των τοπικών κοινωνιών και μεταφορά πλούτου σε συγκεντρωτικά σχήματα, τύπου υπερταμείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε εισήγησή του ως Πρόεδρος στην Τοπική Ένωση Δήμων Δωδεκανήσου, που συζήτησε αυτό το θέμα, όσο και στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Συνδέσμου Δήμων με Ιαματικές Πηγές, την περασμένη Παρασκευή, επισήμανε το οξύμωρο της υπόθεσης.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, από τη μια να δίνεται στους Δήμους δυνατότητα συγκρότησης Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού, για την ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητάς τους, και από την άλλη να τους αφαιρούνται μείζονος σημασίας πλουτοπαραγωγικές πηγές για την τουριστική ανάπτυξή τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ημέρες μετά, αφότου έγιναν γνωστές οι προθέσεις του Υπουργείου, κορυφώνονται χωρίς καμία εξαίρεση οι αντιδράσεις των Δήμων που διαθέτουν ιαματικές πηγές όσο και των θεσμικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμος μας αντιδρά σε όλες τις κατευθύνσεις και με όλα τα μέσα, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν προχωρήσει στο έργο συντήρησης και επανάχρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων στα «Θερμά», που ανήκει όπως και η ιαματική πηγή στην ιδιοκτησία του.

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Παράπονα ακροατών για τον στολισμό στην Κω – « Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ» (ηχητικό)

Παράπονα ακροατών για τον στολισμό στην Κω – « Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ» (ηχητικό) Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Πρώτο την Πέμπτη

©2020 radioproto.gr is made with by