Αντίο Μίκη! Η Κως σε αποχαιρετά με την αγαπημένη σου την “Μαργαρίτα την Μαργαρώ”

Όλη η οικουμένη αποχαιρετά με συγκίνηση και ανατριχίλα τον παμμέγιστο Μίκη Θεοδωράκη. Ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του σπουδαίου μουσουργού συνδέθηκε κινηματογραφικά με το νησί μας την Κω.

Ποιος δεν έχει σιγοτραγουδήσει την Μαργαρίτα την Μαργαρώ βλέποντας την Τζένη Καρέζη να κάνει ποδήλατο στην Λεωφόρο Φοινίκων , στην Βασιλέως Γεωργίου και στην Πλατεία Ελευθερίας;

Ποια είναι όμως η “Μαργαρίτα η Μαργαρώ” που έγινε ένα από τα γνωστότερα τραγούδια του Μίκη;

Πρόκειται για την κόρη του την Μαργαρίτα Ασπασία Θεοδωράκη.

“Η Μαργαρίτα, η Μαργαρώ”, μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη, με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση το 1960, κι έγινε ταινία το 1961 με την Τζένη Καρέζη που την τραγούδησε ντουέτο με τον Γιάννη Φέρτη κάνοντας ποδηλατάδα.

Η ταινία «Ποια είναι η Μαργαρίτα» γυρίστηκε στην Κω και ανέδειξε τις ομορφιές του τόπου μας δίνοντας έμφαση στο ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο, στα σπουδαία ιταλικά κτίρια, το κάστρο, το Ακταίον (Albergo Gelsomino) ,  τον Πλάτανο του Ιπποκράτη, το Ξενία (Kos Aktis), τις όμορφες πλατείες, τις καταπράσινες και ανθισμένες λεωφόρους και τις μοναδικές εικόνες.

Μάλιστα αρκετοί Κώοι είχαν συμμετάσχει στην ταινία του Ντίμη Δαδήρα σε σενάριο του Γιάννη Δαλιανίδη ως κομπάρσοι. Η ταινία έκανε τεράστια εισπρακτική επιτυχία για την εποχή της καθώς μετέφερε αυτούσιο το ατελείωτο ελληνικό καλοκαίρι στην μεγάλη οθόνη.

«Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ, Περιστεράκι στον ουρανό…Τον ουρανό μες στα δυο σου μάτια κοιτάζω, βλέπω την πούλια και τον Αυγερινό» τραγουδούσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Αντώνης Κλειδωνιάρης στο τραγούδι από τον κύκλο τραγουδιών «Αρχιπέλαγος».

Στη σύνθεση, στους στίχους, την ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας ο Μίκης Θεοδωράκης και στο μπουζούκι ο μοναδικός Μανώλης Χιώτης.

Η Τζένη Καρέζη σε πρωταγωνιστικό ρόλο ερμήνευσε το τραγούδι “Η  Μαργαρίτα η Μαργαρώ ” κάνοντας ποδήλατο με δεκάδες άλλους στο ιστορικό κέντρο της Κω. Η αγαπημένη ηθοποιός στην ταινία τραγουδάει ντουέτο με τον Γιάννη Φέρτη το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη στην σκηνή της ποδηλατάδας προς το τέλος της ταινίας. Μάλιστα θεωρείται η πιο χαρακτηριστική και ωραιότερη σκηνή της ταινίας. Πρωταγωνίστησε μεταξύ άλλων ο μοναδικός Θανάσης Βέγγος.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, σήμερα θυμόμαστε αυτή την μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία, που γυρίστηκε στο νησί μας και έντυσε μουσικά ο τεράστιος Μίκης Θεοδωράκης. Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε καλό ταξίδι στην αιωνιότητα.

Σάντυ Λαδικού 

©2020 radioproto.gr is made with by