Αναστολή νέων οικοδομικών αδειών ζητούν οι κάτοικοι στην Κω

      

Αναστολή νέων οικοδομικών αδειών ζητούν οι κάτοικοι στην Κω

Εκκληση στους βουλευτές Δωδεκανήσου και στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπέρ της αναστολής έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών για ξενοδοχεία απευθύνουν 1.600 πολίτες της Κω. Τη συλλογή υπογραφών πραγματοποίησε η νεοσύστατη πρωτοβουλία «Βιώσιμη Κως», η οποία έφερε το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο, κερδίζοντας τη στήριξη όλων των παρατάξεων. Αιτία; Η ίδια με την υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα: η χωρίς προηγούμενο οικοδόμηση.

Η «Βιώσιμη Κως» απηύθυνε επιστολή στους πέντε βουλευτές, στον υπουργό Περιβάλλοντος Θοδωρή Σκυλακάκη και στον υπεύθυνο για θέματα δόμησης γενικό γραμματέα Ευθύμη Μπακογιάννη. «Η Κως, με πληθυσμό περίπου 37.000 κατοίκων, υποδέχεται ετησίως περίπου 1.500.000 τουρίστες από το εξωτερικό, μόνο μέσω του διεθνούς αερολιμένα, γεγονός που την κατατάσσει στα πλέον επιβαρυμένα τουριστικά νησιά της Ελλάδας. Αν και ο τουρισμός αποτελεί τη βασική οικονομική δραστηριότητα του νησιού, η ανάπτυξή του έχει ξεπεράσει τα όρια της φέρουσας ικανότητάς του», αναφέρουν.

Οι πολίτες υπενθυμίζουν τη μελέτη φέρουσας ικανότητας που πραγματοποιήθηκε για το νησί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 2009. «Η μελέτη έλεγε ότι η πόλη της Κω και η περιοχή γύρω από αυτήν ήταν ήδη κορεσμένη, ενώ προειδοποιούσε ότι αν αυξηθούν οι κλίνες άνω του 40% στο νησί, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σήμερα», λέει ο κ. Χρήστος Μπάρδας, μέλος της «Βιώσιμης Κω». «Τα τελευταία 15 χρόνια, η κίνηση του αεροδρομίου από το εξωτερικό αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 75%. Την ίδια περίοδο, οι ξενοδοχειακές κλίνες στο νησί αυξήθηκαν κατά 43%, από 40.240 το 2009 σε 57.463 το 2023, ενώ συγκεκριμένα οι κλίνες 5 αστέρων αυξήθηκαν κατά 352% (από 5.136 το 2009 σε 23.223 το 2023). Και συνεχίζουν να αυξάνονται, με ξέφρενους ρυθμούς: υπολογίζουμε ότι οι νέες μονάδες που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί αντιστοιχούν σε 3.500 κλίνες, ενώ αν προσθέσουμε και όσες μονάδες έχουν ανακοινωθεί αλλά δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αδειοδότησης, τότε φτάνουμε στις 5.000 κλίνες».

Οπως επισημαίνει ο κ. Μπάρδας, το τουριστικό μοντέλο του νησιού βασίζεται αποκλειστικά σε τουρισμό από το εξωτερικό, με μεγάλες all inclusive μονάδες. «Η μελέτη φέρουσας ικανότητας πρότεινε στροφή προς έναν ηπιότερο τουρισμό, κάτι που βέβαια δεν συνέβη. Σήμερα, παρά τις προφανείς περιβαλλοντικές και κοινωνικές πιέσεις, συνεχίζονται οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών για μεγάλα ξενοδοχεία, επιδεινώνοντας την κατάσταση».

Ο Δήμος Κω ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει την επικαιροποίηση της μελέτης φέρουσας ικανότητας. Παράλληλα, η «Βιώσιμη Κως» ζητάει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να ανασταλεί η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών για την κατασκευή ξενοδοχείων στην Κω, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη και, κυρίως, το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο (ανατέθηκε τον περασμένο Ιούλιο και ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συνάντηση). Η πρωτοβουλία «Βιώσιμη Κως» δημιουργήθηκε στα τέλη του προηγούμενου καλοκαιριού. «Η κίνηση προέκυψε μέσα από συζητήσεις, καθώς πολλοί άνθρωποι είχαν τα τελευταία χρόνια αυτή την αίσθηση, ότι το νησί έχει φτάσει στα όριά του», τονίζει η Κατερίνα Παπαγιαννάκη, μέλος της κίνησης.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους!

Αγαπητοί φίλοι , Το Ράδιο Πρώτο 91.5 σας εύχεται ολόψυχα Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα! Είθε αυτές οι μέρες να γεμίσουν την καρδιά σας με

©2020 radioproto.gr