Ανήμερα Χριστουγέννων πριν 200 χρόνια: Ο Λόρδος Βύρων καταπλέει στο Μεσολόγγι στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων

Ανήμερα Χριστουγέννων πριν 200 χρόνια: Ο Λόρδος Βύρων καταπλέει στο Μεσολόγγι στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων

Πριν ακριβώς 200 χρόνια, ανήμερα των Χριστουγέννων του 1823, ο ποιητής Λόρδος Βύρων, ο διασημότερος Φιλλέληνας στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας (1821-1833), αποβιβάζεται στο Μεσολόγγι, όπου τον υποδέχονται με ενθουσιασμό ως εθνοενωτικό ηγέτη οι τοπικές διοικητικές και εκκλησιαστικές αρχές, οπλίτες των επαναστατημένων Ελλήνων και ο ηρωϊκός λαός του Μεσολογγίου.

«Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» του Θεόδωρου Βρυζάκη (Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος).

Σε αυτή την 200ή επέτειο από την άφιξη του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι (24 Δεκεμβρίου 1823), εκπρόσωποι των φοιτητών του New York College (NYC) κατέθεσαν στεφάνι στο εμβληματικό μνημείο «Η ΕΛΛΑΣ (ΣΤΕΦΕΙ) ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ», επί της συμβολής της οδού Βασιλίσσης Όλγας και της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας, έναντι του NYC Athens Campus. Επί πλέον, οι φοιτητές του New York College κατέθεσαν τιμητική επετειακή πινακίδα στο μνημείο, δίγλωσση στην Ελληνική και Αγγλική, με τους εμβληματικούς δύο στίχους του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ («Λυρικά / Ωδή ΙV: Εις Σάμον / στίχοι 4-5»):

Θέλει ἀρετήν καί τόλμην

ἡ ἐλευθερία.

(Freedom requires virtue and boldness.)

Η κατάθεση στεφάνου σηματοδότησε την έναρξη μιας σειράς επετειακών δράσεων του New York College προς τιμή του Λόρδου Βύρωνα. Το 2023-

2024 έχει χαρακτηριστεί ως «ακαδημαϊκό έτος ΔΙΑΚΟΣΙΕΤΗΡΙΔΑΣ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» από το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του New York College.

Φοιτητές του NEW YORK COLLEGE καταθέτουν στεφάνι στο εμβληματικό διαλεκτικό μνημείο «Η ΕΛΛΑΣ (ΣΤΕΦΕΙ) ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ» στην Αθήνα, τιμώντας τον Λόρδο Βύρωνα στη 200ή επέτειο από την άφιξή του στο εμπόλεμο Μεσολόγγι (24-12-1824).

Μετά την κατάθεση στεφάνου, ο ιδρυτής και Πρόεδρος του NYC Ηλίας Φούτσης, Hon PhD, συνεχάρη τους φοιτητές δηλώνοντας τα εξής: «Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τη σεμνή αλλά και ουσιαστική πρωτοβουλία σας, η οποία σηματοδότησε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων της ΔΙΑΚΟΣΙΕΤΗΡΙΔΑΣ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, στο ευρύτερο πλαίσιο εκδηλώσεων του New York College για τη ΔΙΑΚΟΣΙΕΤΗΡΙΔΑ του 12ετούς Αγώνα της Παλιγγενεσίας. Οι επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από το New York College σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 με αναστοχαστικό χαρακτήρα, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και αποτιμήσουμε ακόμη καλύτερα το σπουδαίο έργο αυτού του μεγάλου Άγγλου Φιλέλληνα στην Ελλάδα πριν ακριβώς 200 χρόνια.»

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Αθλητικά Νέα

Στο 3ο Kos Youth Festival o Ευκλής Σορωνής

Στο 3ο Kos Youth Festival o Ευκλής Σορωνής Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι ανακοινώσεις των ομάδων που θα δώσουν το παρών στο νησί μας απ’

Ενημέρωση

Φωτιά σε πολυκατοικία στο Ζηπάρι

Φωτιά σε πολυκατοικία στο Ζηπάρι Πηγή: www.vimatisko.gr Φωτιά προκλήθηκε σήμερα το απόγευμα σε πολυκατοικία στο Ζηπάρι. Ευτυχώς η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και έτσι

©2020 radioproto.gr