Αθηνόραμα: Αφιέρωμα στο εστιατόριο Mazi Mas by Theros στην Κω και την μοντέρνα τοπική κουζίνα
Με τίτλο “Η όλο και πιο ενδιαφέρουσα μοντέρνα ελληνική γεύση της Κω” ο Βαλσάμης Δουκάκης παρουσιάζει 3 εστιατόρια που ξεχώρισε στην Κω για τα μενού, το περιβάλλον και το τελικό γαστρονομικό αποτέλεσμα. Όπως αναφέρει το Νησί του Ιπποκράτη συσφίγγει τις σχέσεις του με τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα, ποντάροντας σε κλασικές αξίες που εξελίσσονται αλλά και νέες συνεργασίες με βραβευμένους σεφ που ανανεώνουν το τοπίο.
Με υψηλή βαθμολογία το εστιατόριο Mazi Mas by Theros έχει την δική του ξεχωριστή παρουσίαση αφού η φρεσκάδα των υλικών της Κω, η έμπνευση του consultant chef Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου και οι μαγειρικές ικανότητες του σεφ Χάρη Ρεΐση σε συνδυασμό με το slow living περιβάλλον του ξενοδοχείου Theros, καθιστούν το Μαζί έναν μοναδικό σημείο γευστικής συνάντησης. Εξάλλου το εστιατόριο είναι ανοικτό όλη μέρα και απευθύνεται σε όλους, όχι μόνο πελάτες του ξενοδοχείου. Οι μουσικές βραδιές έχουν αγαπηθεί από το κοινό της Κω καθώς Δευτέρα απολαμβάνουμε σαξόφωνο με τον Κώστα Νικολάου, Τρίτη βιολί με τον Μανώλη Πόλλια και Σάββατο τραγούδι με τον Δημήτρη Γερογιάννη.
Αναλυτικά το άρθρο:
Το εντυπωσιακό “Theros All Suite Hotel” ρίχτηκε μόλις πέρσι στην αρένα της φιλοξενίας στην Κω, και φέτος απέκτησε μια ολοκαίνουργια πτέρυγα με ιδιαίτερα κομψές σουίτες που εναρμονίζονται με την boho chic και γήινη ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου. Σε αυτό το κομμάτι μεταφέρθηκε επίσης το “καλό” του εστιατόριο “Mazi Mas”, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στον βραβευμένο consultant chef Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο να ξεδιπλώσει τη μοντέρνα ελληνική του σκέψη με ακόμα περισσότερη άνεση. Το βράδυ που το επισκέπτομαι περιτριγυρίζομαι από πολλά ζευγάρια σε ρομαντικό τετ α τετ (το ξενοδοχείο έχει adults only φιλοσοφία), μαθαίνω όμως πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που το προτιμούν για τις εξόδους τους χωρίς απαραίτητα να διαμένουν εδώ. Η θέα στη φωτισμένη πισίνα ευνοεί τη χαλάρωση, όσοι αγαπούν το σύγχρονο design θα αναγνωρίσουν επώνυμες υπογραφές στην επίπλωση και το μπαρ υποστηρίζει τη δράση με πολύ καλά κοκτέιλ, κλασικά και μη. Στο μενού του Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω επισκέπτεται τακτικά το εστιατόριο και επιβλέπει την εξέλιξη του, η παράδοση υπογραμμίζει το σύνολο των πιάτων, όχι μόνο κατ’όνομα αλλά και στη βαθύτερη ουσία τους που είναι βεβαίως η γεύση. Είναι εκεί λ.χ. στην αποδόμηση του ντολμά σε μοσχαρίσιο ταρτάρ με αρωματισμένο ρύζι και κρέμα από αμπελόφυλλο, προβάλλει ευδιάκριτα την έμπνευση της από τις γαρίδες Μικρολίμανο στο κρουστό ταρτάρ γαρίδας με κρέμα φέτας και αφρό από μπισκ, αλλά και προικίζει το παραδοσιακό μας μπριάμ με τη φινέτσα μιας εικονικής ντομάτας με φέτα και παγωτό ελαιολάδου.
Αυτή η λογική των “δανείων” συνεχίζεται στα κυρίως, καθώς ο chef de cuisine Χάρης Ρεΐσης στέλνει στο τραπέζι τρυφερό μπακαλιάρο mi cuit σε αιθέριο όσο και μεστό ζωμό από πλακί, αρνάκι-σκέτο λουκούμι με ακόμα πιο νόστιμη λαχανίδα καμμένη στη σχάρα, αλλά και εξαιρετικό χοιρινό με πλιγούρι και κύμινο, ένα τυπικό πιάτο της Κω που με κερδίζει με τη γευστική του δύναμη. Κατόπιν τούτου, τα χειροποίητα κανελόνι που γεμίζονται με κερκυραϊκή παστιτσάδα δείχνουν μοιραία εκτός κλίματος και, αν μη τι άλλο, το σπετσερικό τους πρέπει να αποκτήσει πικάντικη τσαχπινιά γιατί είναι άτονο. Η κρέμα χαμομηλιού με κραμπλ αμυγδάλου και η μους σοκολάτας με θυμάρι και κόκκινα φρούτα γράφουν ωραίο γλυκό φινάλε, όντας επιδόρπια δροσιστικά κι ανάλαφρα.
MAZI MAS BY THEROS Ξεν. “Theros All Suite Hotel”, Λάμπη, 2242440300. Ωράριο λειτουργίας: Καθημ., βρ. Τιμή: € 40 – 60 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ). Πάρκινγκ: Ναι.