ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΣΤΑ ΑΛΙΝΤΑ ΛΕΡΟΥ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΣΤΑ ΑΛΙΝΤΑ ΛΕΡΟΥ: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Υπεγράφη η εργολαβική σύμβαση ύψους 2,13 εκ. ευρώ, για το αγκυροβόλιο στα Άλιντα της Λέρου, δυναμικότητας 73 τουριστικών σκαφών

 

Η Περιφέρεια συγχρηματοδοτεί και υλοποιεί το έργο για λογαριασμό του Δήμου Λέρου, με σκοπό την ενίσχυση της τουριστικής υποδομής του νησιού

 

Στην ενίσχυση της τουριστικής υποδομής της Λέρου και στην αύξησης της τουριστικής κίνησης, στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, αποβλέπει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τη δημιουργία αγκυροβόλιου τουριστικών σκαφών στα Άλιντα, την πιο ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή του νησιού.

 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου «Αγκυροβόλιο Τουριστικών Σκαφών στα Άλιντα Λέρου» , ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας «SICAP Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία», υπέγραψαν εργολαβική σύμβαση ύψους 2.137.500,00 ευρώ (με ΦΠΑ) για την κατασκευή του.

Ο ανάδοχος υποχρεούται να ολοκληρώσει το έργο εντός 18 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

 

Το έργο χρηματοδοτείται από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με το ποσό των 1.500.000,00 ευρώ και από τους Ίδιους Πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το ποσό των 750.000,00 ευρώ.

 

Φορέας υλοποίησης του έργου, για λογαριασμό του Δήμου Λέρου είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Για το σκοπό αυτό έχει υπογραφεί Διαβαθμιδική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Λέρου, με αντικείμενο την παραχώρηση αρμοδιότητας από τον Δήμο στην Περιφέρεια για την εκτέλεση του έργου.

 

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με το έργο:

«Το Αγκυροβόλιο Τουριστικών Σκαφών στα Άλιντα Λέρου, ξεκινά άμεσα και θα παραδοθεί σε 18 μήνες. Ένα σημαντικό έργο για το οποίο ο Δήμος Λέρου εργάστηκε επί χρόνια και εξασφάλισε και χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκ.€. Η Περιφέρεια μας, στο πλαίσιο υποστήριξης των Δήμων μας, ανέλαβε την συμπλήρωση του απαιτούμενου προϋπολογισμού έως το τελικό 2,13 εκ €, την δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου. Υπογράψαμε χθες την σχετική εργολαβική σύμβαση και

σε 18 μήνες οι κάτοικοι και επισκέπτες της Λέρου θα έχουν στην διάθεση τους ένα σύγχρονο Αγκυροβόλιο Τουριστικών Σκαφών. Όσο δύσκολα είναι τα έργα στα νησιά, τόσο το πείσμα μας μεγαλώνει και φέρνει αποτελέσματα. Γιατί έχει αξία να μην το βάζεις κάτω. Δίπλα στα νησιά μας, στην πράξη».

 

Με βάση τη μελέτη, το αγκυροβόλιο θα κατασκευαστεί στην βορειοανατολική ακτή του όρμου Αλίντων και θα έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και 73 σκάφη, μηχανοκίνητα και ιστιοπλοϊκά, μήκους από 5 έως 30 μέτρα. Προβλέπονται επίσης βοηθητικοί χώροι (γραφεία, αποθήκες, μηχανοστάσιο, δεξαμενή, τουαλέτες κλπ), καθώς η διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης οχημάτων. Στα γεφυρώματα έχει προβλεφθεί να εγκατασταθούν δίκτυα νερού, ρεύματος και τηλεφώνου.

 

Στον όρμο Αλίντων στα βορειοανατολικά της Λέρου υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση των τουριστικών σκαφών που αναζητούν θέση αγκυροβολίας, αφού η περιοχή είναι σχετικά προφυλαγμένη (ιδιαίτερα από τους βοριάδες) και θεωρείται ιδανική για την προσόρμιση των σκαφών των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών. Ιδιαίτερα, κατά τα τελευταία έτη παρατηρείται μεγάλη προσέλευση σκαφών από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές. Καθώς πλέον έχει καταστεί πιεστική η ανάγκη εξυπηρέτησης πολλών σκαφών που επισκέπτονται το νησί, αλλά και των σκαφών των μόνιμων κατοίκων, αποφασίσθηκε η διαμόρφωση αγκυροβολίου. Το αγκυροβόλιο θα είναι ελαφράς κατασκευής και θα κατασκευασθεί στην ανατολική ακτή του όρμου ώστε να αποδοθεί ολόκληρη η αμμώδης παραλία στους λουόμενους, χωρίς να δημιουργείται οποιοσδήποτε κίνδυνος. Οι νέοι μόλοι που προτείνονται θα είναι απλής κατασκευής, φιλικοί στο περιβάλλον και θα ταιριάζουν με την φυσιογνωμία της περιοχής.

Share This Post

Περισσότερα για εξερεύνηση

Ενημέρωση

Ισχυρή Κως: Τα σχέδια του νέου νοσοκομείου Κω

Ισχυρή Κως: Τα σχέδια του νέου νοσοκομείου Κω Σας παρουσιάζουμε τα σχέδια του νέου νοσοκομείου. Γιατί όσοι ασχολούνται με την πολιτική πρέπει να πληροφορούν τον

©2020 radioproto.gr